Witam!
W moim programie chcialem zawrzec automatyczne wykrywanie urzadzenia z ktorym chce sie komunikowac za pomoca portu com*. Mianowicie przy pomocy visa find resources dostaje liste urzadzen ktore sprawdzam czy potrafie sie komunikowac. Problem w tym ze robiac to w ten sposob nie potrafie nawiazac komunikacji z moim urzadzeniem - natomiast uzywajac normalnego sposobu (dotychczas wybieralem port com recznie) wszystko dzialalo!
Jedyne roznice jakie zauwazylem w visa resource wygenerowanym przez "visa open" a kontrolke recznego wybierania portu to pozycja Visa refnum (zdjecie w zalaczniku). Zamieszczam rowniez fragment kodu - petla while wypada w momencie gdy na wyjsciu sa jakies byte do odczytu ( przy asrl8::instr powinna byc odpowiedz z mojego urzadzenia ale nadal dostaje 0 byte'ow ) badz wszystkie urzadenia zostaly juz sprawdzone.
Aha no i oczywiscie moja prosba - czy istnieje jakis sposob zeby ten asrl8::instr zamienic na com8?
Z gory dzieki za poswiecony mi czas!
Pozdrawiam
VISA refnum - komunikacja szeregowa
VISA refnum - komunikacja szeregowa
- Załączniki
...bierz co ci dane, bądź losu panem, a rozstrzygnięcie będzie z góry zaplanowane...
Re: VISA refnum - komunikacja szeregowa
No i znowu sam sobie moge odpowiedziec
Problem tkwil w stringu ktory wysylam do urzadzenia - nie wyswietlal mi drugiego backslasha (prawy klik na string i " '\' codes display" ).
Czlowiek zawsze zacznie przewidywac trudniejsze przypadki a tutaj taki banalny (wydawaloby sie oczywisty) blad mi sie wkradl - troche roboczogodzin poszlo hen ;)
Pozdro!
Problem tkwil w stringu ktory wysylam do urzadzenia - nie wyswietlal mi drugiego backslasha (prawy klik na string i " '\' codes display" ).
Czlowiek zawsze zacznie przewidywac trudniejsze przypadki a tutaj taki banalny (wydawaloby sie oczywisty) blad mi sie wkradl - troche roboczogodzin poszlo hen ;)
Pozdro!
...bierz co ci dane, bądź losu panem, a rozstrzygnięcie będzie z góry zaplanowane...