Witam. Mam taki program jak w załączniku, który chce użyć do mierzenia prędkości obrotowej silniczka. Dlatego potrzebuje sygnał A i B. W momencie jak odbieram jeden jest ok. Jak zdublowałem odczyt wymagając uruchomienie drugiego licznika z kolejnego wejścia wywala mi błąd: "LabJack Error #43: Timer sharing error".
Jakieś pomysły? Gdzie tego szukać? Co to może być? Jestem otwarty na sugestie. Pozdro
Aha używam LabJack U3-HV
problem z timerami i w U3-HV
problem z timerami i w U3-HV
- Załączniki
-
- licznik obrotow_AiB.vi
- (99.63 KiB) Pobrany 217 razy
Żyj tak, aby Twoim znajomym zrobiło się nudno jak umrzesz <J.Tuwim>
- Pitol
- Moderator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Re: problem z timerami i w U3-HV
A może spróbuj odczytać sygnał jeden po drugim? Nie wiem czy się da, ale pomysł jakiś jest ;)
Poza tym spójrz na to: Pętla dolna wykona się dopiero po zakończeniu pętli górnej. Czy na pewno tak chcesz żeby te dwie pętle się kręciły?
Poza tym spójrz na to: Pętla dolna wykona się dopiero po zakończeniu pętli górnej. Czy na pewno tak chcesz żeby te dwie pętle się kręciły?
Re: problem z timerami i w U3-HV
Można odczytywać sygnały jeden po drugim, nie pomyślałem o tym wcześniej. Tylko jak to zrobić, żeby się w tym nie pogubił? Nie prościej mieć sygnał A na jednym drucie, a B na drugim?
Jest w ogóle w LabView blok wejścia kwadraturowego na który podam mu te sygnały A i B i on będzie mi wypluwał sygnał zmodulowany i dodatkowo sygnał kierunku?
Co do tego na co zwróciłeś uwagę, to na początku miałem w każdym z bloków osobny układ, który zerował licznik po czasie X, ale potem to uwspólniłem bo nie wiedziałem, że to coś zmieni.
Co do błędu w tym programie to brzmi on: LabJack Error #43: Timer sharing error occured at LJUD_eTCValuesB.vi
Dorzucam ten programik o który się pluje. Choć nie potrafię w nim znaleźć co nie działa:(
Pozdro
Jest w ogóle w LabView blok wejścia kwadraturowego na który podam mu te sygnały A i B i on będzie mi wypluwał sygnał zmodulowany i dodatkowo sygnał kierunku?
Co do tego na co zwróciłeś uwagę, to na początku miałem w każdym z bloków osobny układ, który zerował licznik po czasie X, ale potem to uwspólniłem bo nie wiedziałem, że to coś zmieni.
Co do błędu w tym programie to brzmi on: LabJack Error #43: Timer sharing error occured at LJUD_eTCValuesB.vi
Dorzucam ten programik o który się pluje. Choć nie potrafię w nim znaleźć co nie działa:(
Pozdro
- Załączniki
-
- LJUD_eTCValuesB.vi
- (85 KiB) Pobrany 228 razy
-
- licznik obrotow_AiB.vi
- (99.63 KiB) Pobrany 224 razy
Żyj tak, aby Twoim znajomym zrobiło się nudno jak umrzesz <J.Tuwim>