Server i przesyłanie danych.

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
KilliChilli
Kontakt:

Post autor: KilliChilli »

Z racji tego, że jest to mój pierwszy post na początku wypada się przywitać. Dlatego Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum, a szczególnie tych, którzy zajrzeli do mojego tematu :)

A teraz do rzeczy. Program, który dostałem do wykonania ma pełnić 2 funkcję. Komunikować się z urządzeniami pomiarowymi (pomiar mocy, napięcia itd), zapisywać wyniki pomiarów do plików log oraz pełnić rolę serwera, do którego będzie można podłączyć się z innego komputera podłączonego do sieci lokalnej i odczytać pliki log. Na początku chcę się skupić na serwerze, a dopiero za kilka dni jak przyjdzie przystawka pomiarowa do komputera zajmę się odczytywaniem danych pomiarowych.

Z racji iż dopiero 4 dni temu zainstalowałem sobie LabView jestem na etapie poznawania podstaw programowania w LV.

Bardzo prosiłbym o podpowiedzi od czego zacząć, jak taki serwer może wyglądać i z czego najlepiej korzystać. Wiem, że LV ma bardzo dobrze rozbudowanego helpa, ale po przejrzeniu przykładów mam jeszcze większy mętlik w głowie i nie wiem na co się zdecydować.

Za każdą podpowiedź dziękuję.
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Re: Server i przesyłanie danych.

Post autor: jogurt_owocowy »

Witaj na forum,
Moja rada na początek jest taka: Najpierw się naucz LV, potem się zabierz za tworzenie takiego dość złożonego programu. Oszczędzisz sobie wiele czasu i nerwów. Jeśli chodzi o przykład prostego serwera (ale już spokojnie nadającego się do przesyłania mniejszych plików) to zaglądnij TUTAJ.
Pozdrawiam
PS. Zawsze podawaj w postach wersję LV, jakiej używasz.
KilliChilli
Kontakt:

jogurt_owocowy Temat wysłany przez Ciebie już czytałem, ale zrobię to jeszcze raz przy okazji samemu tworząc to co jest tam opisane.
Niestety czas na oddanie projektu jest mocno ograniczony i dlatego czasu na naukę LV od podstaw za bardzo nie mam :) Muszę od razu wejść do głębokiej wody. Od tego czy zrobię ten projekt czy nie zależy los moich praktyk, a nie ukrywam, że wolałbym zakończyć je pomyślnie :p
Moja wersja LV to 8.2.1
Ostatnio zmieniony 13 lip 2009 12:29 przez KilliChilli, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
donelbaron
Kontakt:

Post autor: donelbaron »

wszystko się da, nowy post na elektrodzie przez ostatni tydzień to chyba co 5 to mój:), praktyka nagina człowieka :)))
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy

czasu na naukę LV od podstaw za bardzo nie mam (...) Muszę od razu wejść do głębokiej wody
No to dobra. Skoro na początek postanowiłeś rozpracować podgląd plików przez sieć, to... Otwórz wspomniany przykład prostego serwera (zapisałem go w wersji 8.0, więc będziesz mógł go otworzyć w 8.2 - po to właśnie podawaj zawsze wersję LV).
W tej chwili wysyła on do wszystkich podłączonych klientów spreparowany string zawierający aktualną datę i czas. Chcąc zamiast tego przesłać zawartość pliku, zmodyfikuj jego diagram do postaci pokazanej na rysunku (oczywiście ścieżkę ustaw jaką chcesz). Proste, prawda?
A może do Twoich potrzeb wystarczy Web Publishing Tool - będzie jeszcze prościej. W tej sprawie kliknij TUTAJ i TUTAJ, a potem Tools -> Web Publishing Tool....
Powodzenia
Ostatnio zmieniony 14 lip 2009 10:04 przez jogurt_owocowy, łącznie zmieniany 3 razy.
KilliChilli
Kontakt:

Jakbyś jeszcze raz mógł poprawnie dodać załącznik "przykład prostego servera" byłbym wdzięczny niestety przy próbie pobrania wyskakuje błąd, że załącznik ten nie istnieje.
Co do Web Publishing Tools to nie wiem czy to jest to co potrzebuje bo chciałbym aby server chodził non stop, czytał dane i zapisywał do pliku, a client służył tylko i wyłącznie do odczytywania tych plików i zapisywania u siebie na dysku. W takim wypadku tylko klienta mógłbym postawić używając Web Publishing Tolls.
Chyba, że coś źle myślę i da się zrobić tak, żeby VI umieszczony jako WEB Server chodził non stop, a przez www można się na chwilę do niego podłączyć i zobaczyć jakie są akurat dane pomiarowe??
Ostatnio zmieniony 14 lip 2009 10:12 przez KilliChilli, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy

Jakbyś jeszcze raz mógł poprawnie dodać załącznik...
Poprawione.
Chyba, (...) żeby VI umieszczony jako WEB Server chodził non stop, a przez www można się na chwilę do niego podłączyć i zobaczyć jakie są akurat dane pomiarowe??
Web Publishing Tool to narzędzie, które umożliwia zdalną kontrolę nad wykonującym się programem poprzez przeglądarkę WWW.
Wpisujesz adres serwera w pasek adresu przeglądarki, po czym otwiera Ci się w niej okienko z panelem Twojego programu, którym możesz zdalnie sterować - jednym słowem czujesz się jakbyś sam tam był ;]
Tak, więc podgląd plików to nie problem (robisz dokładnie tak samo jakbyś chciał oglądać lokalne pliki). Z ewentualnym pobraniem ich na swój komputer (klienta) byłoby więcej problemów.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 15 lip 2009 01:22 przez jogurt_owocowy, łącznie zmieniany 1 raz.
mchyla007
Kontakt:

Post autor: mchyla007 »

Witam, mam problem podobny do kolegi KilliChilli.
jogurt_owocowey napisał:
Tak, więc podgląd plików to nie problem (robisz dokładnie tak samo jakbyś chciał oglądać lokalne pliki). Z ewentualnym pobraniem ich na swój komputer (klienta) byłoby więcej problemów.
Pozdrawiam
Chciałbym użyć Web Publishing Tool do umieszczenia "serwera" na którym cały czas zapisują się dane pomiarowe (w pliku tekstowym), wyświetlają się przebiegi w postaci wykresów(z tych danych które są cały czas zapisywane). Nie wiem jak zrobić parę rzeczy, m.i.: 1.
Zrobić podział na dwa poziomy dostępu z internetu; osoba z pierwszego poziomu może oglądać pulpit i ściągnąć dane pomiarowe zapisane w pdf'ieale nie może nic tam mieszać(tzn zmieniać wartości czy coś, może tylko patrzeć-ogólnie user), osoba z drugiego poziomu może oglądać ale może również ściągnąć dane zapisane w pliku tekstowym lub logu(druga osoba jest kimś w postaci admina).
2. czy da się wprowadzić login i hasło dla userów i admina?? tak żeby admin mógł zobaczyć kto w danym momencie przegląda dane?? 3. Jak najlepiej rozwiązać w tym wypadku przesyłanie plików? pdf dla userów i txt lub log dla admina??
Będę wdzięczny za każdą odpowiedź!
Pozdrawiam!
mchyla007
Kontakt:

Moja wersja LV to również 8.2.1
mchyla007
Kontakt:

Nikt nie pomoże?? Żadnych pomysłów? Nieno chłopaki podpowiedzcie coś..
ODPOWIEDZ