Witam!!!
W jaki sposób z poziomu LabView dobrać się do danych przesyłanych przez porty RS232, ethernet, USB .... :-k
Dane z portów szeregowych.
- mily_swiety
- Kontakt:
... jestem ... a jak mnie nie ma to też jestem ... tylko gdzie indziej ...
Witam, odnośnie portu szeregowego to masz zestaw bloczków a mianowicie VISA Configure Serial Port
-
konfigurujesz
oraz otwierasz nim połączenie z portem szeregowym Visa Write -
wysyłanie danych do urządzenia podpiętego pod port szeregowy Visa Read - odczytywanie danych z portu szeregowego Visa close -
zamykanie połączenia z portem szeregowym i przyda się z pewnością jeszcze Visa Bytes at Serial Port - ten bloczek podpinasz do Visa Read do Byte count I musisz pamiętać o wprowadzaniu opóźnienia pomiędzy zapisem i odczytem z portu. Niestety nie da się go konkretnie określić ponieważ zależy od urządzenia, prędkości oraz jeszcze kilku innych czynników. Pozdrawiam
-
konfigurujesz
oraz otwierasz nim połączenie z portem szeregowym Visa Write -
wysyłanie danych do urządzenia podpiętego pod port szeregowy Visa Read - odczytywanie danych z portu szeregowego Visa close -
zamykanie połączenia z portem szeregowym i przyda się z pewnością jeszcze Visa Bytes at Serial Port - ten bloczek podpinasz do Visa Read do Byte count I musisz pamiętać o wprowadzaniu opóźnienia pomiędzy zapisem i odczytem z portu. Niestety nie da się go konkretnie określić ponieważ zależy od urządzenia, prędkości oraz jeszcze kilku innych czynników. Pozdrawiam
Najprościej będzie zacząć od Help: Find Examples np: Hardware Input and Output : Serial (port szeregowy) VISA (USB)...itd.
- ky3orr
- Wersja środowiska: LabVIEW 8.6
- Kontakt:
Kiedyś coś takiego naskrybałem: link
- mily_swiety
- Kontakt:
... dzieki KY3ORR ...
.... troche rozjaśniłeś ciemności
....

... jestem ... a jak mnie nie ma to też jestem ... tylko gdzie indziej ...