Witam wszystkich Mam pytanie stworzyłem program który jest poniżej. Metoda porównania napięc , lecz ma szeroki zakres od 1 do 1m ohma a rezystanje wzorcowa jest jedna 1K ohm, chciałbym stworzyć zakresy które pomogą mi w lepszym odczytaniu rezystancji mierzonej lecz nie mam pojecia jak próbowałem poprzez scalowanie wykresu ale tędy chyba nie ta droga , wiem tylko że poprzez zmiane wzmocnienia i czy to da sie w Labview Prosze o pomoc
Następnym razem wiadomość z takim tytułem może być usunięta. Poczytaj regulamin. bogdani
Skalowanie
Skalowanie
Ostatnio zmieniony 15 paź 2008 04:58 przez jarusn, łącznie zmieniany 1 raz.
- Koza
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Skalowanie
Chętnie bym spróbował pomóc, ale nie wiem zupełnie co chcesz zrobić. Mam prośbę o poukładanie kodu (czyli nitki z minimalną liczbą kantów, opisy funkcji, przepływ danych od lewej do prawej, etc...).
Zakresu pomiarowego urządzeń nie zmieniasz w sposób jawny, po prostu ustawiasz w DAQmx Create Channel zakres, na jakim chcesz mierzyć (minimum i maksimum, wartości po przeskalowaniu).
Przykładowo, ustawiając na karcie z Full-Scale +/-10V minimum -100mV a maksimum 100mV dajesz wzmocnienie 100 razy.
Pozdrawiam,
Koza
Zakresu pomiarowego urządzeń nie zmieniasz w sposób jawny, po prostu ustawiasz w DAQmx Create Channel zakres, na jakim chcesz mierzyć (minimum i maksimum, wartości po przeskalowaniu).
Przykładowo, ustawiając na karcie z Full-Scale +/-10V minimum -100mV a maksimum 100mV dajesz wzmocnienie 100 razy.
Pozdrawiam,
Koza
Re: Skalowanie
Czy jest szansa w Labview zmiane zakresu, Mam szeroki zakres wiec musze odczytywać małe napiecia z rezystacji wzorcowej i mierzonej tzn małe napiecie przy małych rezystancjana mierzonej i małe napiecia na wzorcoej przy dużch. wartość wzorcowej rezystancji to 1K ohm zasilanie 5V. Skalowanie odpada poniewaz to nie zmniejsza błedu:( chodzi aby wzmocnić te małe napiecia poprzez wzmocnienie.
- Koza
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Re: Skalowanie
Hej,
Rozumiem, że chcesz zmienić zakres na karcie pomiarowej. Jeśli tak, to możesz to zrobić tak jak to opisałem w mojej ostatniej wiadomości, ustawiając minimum i maksimum w bloczku DAQmx Create Channel.
Jeżeli nie wiesz, czy karta ma wbudowany programowalny wzmacniacz, napisz proszę jakie to urządzenie.
Pozdrawiam,
Koza
Rozumiem, że chcesz zmienić zakres na karcie pomiarowej. Jeśli tak, to możesz to zrobić tak jak to opisałem w mojej ostatniej wiadomości, ustawiając minimum i maksimum w bloczku DAQmx Create Channel.
Jeżeli nie wiesz, czy karta ma wbudowany programowalny wzmacniacz, napisz proszę jakie to urządzenie.
Pozdrawiam,
Koza