różne

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Awatar użytkownika
rafider

różne

Post autor: rafider »

Witam ponownie :),
mam jeszcze dwa problemy z którymi na razie nie mogę sobie poradzić, a że nie mam LabView pod ręką, więc proszę o pomoc żeby moje "męki" trwały jak najkrócej :).

1- Napisałem sterownik do maszyny. Informacje jakie pobiera to między innymi przemieszczenie próbki w czasie i siła w czasie. Problem jaki się pojawia jest następujący: przemieszczenie próbki jest sczytywane przez cały czas, natomiast siła przez dany, wybrany przez nas okres. I teraz chciałbym zrobić raport z tego i zapisać dane do pliku '.txt'. Plik taki będzie posiadał 3 kolumny, jedną z nich jest czas t0, który dla ww wykresów jest jednakowy i w raporcie wynika że oba pomiary miały identyczny początek akwizycji a tak nie jest ponieważ pomiar siły jest uruchamiany po pewnym czasie. Sprawa kolejna to czy można ten plik '.txt' troszkę przerobić i "doczepić" czwartą kolumnę właśnie z wartościami siły (tak dla potrzeby dalszej obróbki np w Matlabie), oczywiście wcześniej muszą być dobrze czasy t0 dobrane żeby wszystkie pomiary były dobrze umieszczone w przestrzeni czasowej.

2- O ile nad pkt1 trochę już myślałem i pewną koncepcje działań mam tak teraz nic a nic :).
Na Front Panelu mam kilka wielkości wejściowych, jak sample rate, średnice rur, współczynniki... Pojawił się pomysł żeby wstawić button na panelu, który by zapisywał wybrane przeze mnie wcześniej dane, gdzieś do pliku. A obok była by wysuwana lista zapisanych ustawień i użytkownik, który przychodzi na stanowisko z konkretnymi danymi nie musi ich wpisywać czy poprawiać tylko z listy wyszukuje swój zapisany plik i wczytuje potrzebne dane. Pomysł ciekawy, ale czy możliwy do realizacji?? Aha to zapisywanie nie może odbywać się poprzez ingerencje w żródło programu!

Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie wskazówki
Awatar użytkownika
wino
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW

Re: różne

Post autor: wino »

co do 2:
jasne, ze da sie tak zrobic tylko co dokładnie znaczy
rafider pisze:Aha to zapisywanie nie może odbywać się poprzez ingerencje w źródło programu!
położenie buttona jest juz ingerencja
Awatar użytkownika
rafider

:)
to znaczy że ludzie korzystający z programu nie bardzo znają się na LabView. Ja im pokazałem co należy nacisnąć żeby coś się stało i tyle. "Blog Diagram" jest im całkowicie obcy.
A dokładnie chodzi o coś takiego:
Hmm..
Przypuśćmy że mamy kontrolkę (numeryczną, słowną.... whatever). Załóżmy że jest to kontrolka numeryczna. Przed kompem siada Tomek i wpisuje tam swoją liczbę np. "3". I teraz chce tą zmienną zapisać pod wybraną nazwą naciskając na front panelu przycisk. Teraz do kompa przychodzi Adam i wpisuje "5" i też ją zapisuje. Po chwili znowu przychodzi Tomek i już nie wpisuje swojej zmiennej tylko z listy (enum, czy coś takiego) wybiera swoją zapisaną pozycje i ją "wczytuje".

Chyba dobrze wyjaśniłem :)
Awatar użytkownika
rafider

Taka baza danych :).P

A z tą ingerencją...
Bo pierwsze co mi wpadło do głowy to taki myk: Przychodzi Tomek, w "block diagramie" tworzy sobie nową zakładkę (w enum) i tam wpisuje do local variable swoją zmienną. Czyli po wybraniu swojej pozycji na "front panelu" ta dana została by wczytana. Ale taki wariant odpada, ponieważ właśnie następuje ingerencja w źródło programu... :P
ODPOWIEDZ