Błąd 50103 occarred at DAQmx Read (Analog 2D DBL NChan NSamp

Tematy związane z tworzeniem dużych aplikacji. Zaganiednia dotyczące architektury oraz zasad tworzenia optymalnych rozwiązań.
Zefir

Błąd 50103 occarred at DAQmx Read (Analog 2D DBL NChan NSamp

Post autor: Zefir »

Witam.
Działam w LabVIEW 7.1 i systemie Windows XP.
Mam pewien problem z przeprowadzeniem pomiarów, tzn. w pętli For Loop mam zagnieżdzoną While Loop a w niej bloczke DAQmx Read za pomocą którego odczytuję przy pomocy modułu USB - 6009 dwa sygnały przypadkowe (szumy) przesunięte w czasie. Ogólenie program służy do wyznaczania opóźnienia pomiędzy tymi sygnałami. w programie zadaję pewną liczbę uśrednień i liczbę powtórzeń tych uśredniń. Jeżeli zadam aby program wykonał 500 powtórzeń po 15 uśrednień to po około 250 wykonanych powtórzeniach program się wysupuje zgłaszając błąd 50103 occarred at DAQmx Read (Analog 2D DBL NChan NSamp).vi
Domyślam się, że ten błąd może mieć związek z buforem lub czymś podobnym. Sygnały są próbkowane 1000Hz i 1000 próbek na kanał.
Za wszelką pomoc z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
Koza
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Re: Błąd 50103 occarred at DAQmx Read (Analog 2D DBL NChan

Post autor: Koza »

Witam,

Czy możesz podesłać najprostszy możliwy VI który demonstruje ten problem?

Co się dzieje, gdy odczytujesz 2000 próbek? Czy błąd wyskakuje 2 razy później?
Z jakiej wersji sterowników korzystasz?

Pozdrawiam,
Koza
Zefir

Re: Błąd 50103 occarred at DAQmx Read (Analog 2D DBL NChan NSamp

Post autor: Zefir »

Witam.
Już rozwiązałem ten problem. Błędem było umieszczenie bloczków odpowiedzialnych za komuniekację z modułem USB-6009 w pętli. Ponieważ za każdym wykonaniem pętli tworzone były kanały, co nie było konieczne. Jeśli chodzi o sterowniki to kożystam z wersji 8.5
Dziękuję za zainteresowanie.
Pozdrawiam
Zefir.
ODPOWIEDZ