czestotliwosc probkowania

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Awatar użytkownika
rafider

czestotliwosc probkowania

Post autor: rafider »

Witam,
korzystając z LabView 7.0, karty NI6620, oraz czujnika inkrementalnego, napisałem program który m.in. zlicza impulsy z ww czujnika. Zliczone impulsy poprzez odpowiednie zależności matematyczne zamieniam na przebytą drogę w [cm] przez element wykonawczy. Chciałbym teraz stworzyć z tego wykres przedstawiający jak zmienia się położenie urządzenia w czasie rzeczywistym. Do tego celu potrzebuje wiedzieć (przynajmniej tak mi sie wydaje) z jaką częstotliwością karta liczy impulsy, ponieważ '1/f' da mi 'dt' czyli przedział czasowy w kolejnej sczytanej próbki. I teraz korzystając z bloczka 'create waveform' (czy coś takiego :P), 't0=0', 'dt' oraz macierz zawierającą informację o przebytej drodze.

Próbowałem w tor taska wstawić property node ale nie udało mi się znaleźć tego czego szukam.

Zawsze pozostaje metoda prób i błędów znalezienia dt. Ale nie satysfakcjonuje mnie ona :).

Z góry dziękuję za rady i pomysły :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Koza
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Re: czestotliwosc probkowania

Post autor: Koza »

Witaj,

Taki pomysł na szybko.

Jakbyś zrobił pętelke wywoływaną np. co 100ms (w 7.0 nie masz Timed Loop niestety, więc pozostaje tylko Wait Until Next Multiple) i czytał wartość licznika, to poprzez odpowiednie obliczenia (porównanie z poprzednio odczytanym stanem licznika - dla obliczenia prędkości) mógłbyś wrzucać dane na wykres z kwantem czasu 100ms.

Pozdrawiam,
Koza
Awatar użytkownika
rafider

Re: czestotliwosc probkowania

Post autor: rafider »

rzeczywiście, proste i (okazało się że również) skuteczne :)

dzieki
ODPOWIEDZ