Istnieje mozliwosc zrealizowania grafa z stala iloscia wyswietlanych punktow? np 1024 punktow gdzie skala x jest zawsze 0-1024.
Zwiekszajac rozmiar tablicy od 0 do 1024 dane byly by wyswieltlane od lewej i jak tablica < 1024 probek to reszta uzupelniana niewidoczynymi wartosciami albo poprostu nie wyswietlanie niczego.
W petli dodaje jeden element do tablicy i wyswietlam to na grafie. tyle ze graf wyswietla mi tablice i ostatnia probka jest na koncu. a ja bym chcial wyswietlac ja w miescu numeru probki .
na skali 0-1024 numer oznacza numer probki.
Drugi problem
W petli for generuje dane.dodaje probke do aktualnej tablicy.
W jaki sposob wyjac te chwilowe dane z petli zeby byly dostepne na zewnatrz?
probowlem zmiennej lokalnej i property node i nie dziala.
Moze mi ktos zobrazowac te prolemy na jakichs przykladach?
wyswietlanie tablicy na grafie
franek wkimono
-
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
- Kontakt:
Re: wyswietlanie tablicy na grafie
Witaj
Jeśli chodzi o pierwszy problem to musisz sobie zbudować tablicę która ma być wyświetlana, gdzie jedna kolumna to wartości X a druga to wartości Y i potem możesz sobie to wyświetlić na XY Graph.
Co do drugiego problemu to użyję standardowej odpowiedzi administratora nr 1: Dziwne u mnie działa !?! (patrz załącznik).
Jeśli chodzi o pierwszy problem to musisz sobie zbudować tablicę która ma być wyświetlana, gdzie jedna kolumna to wartości X a druga to wartości Y i potem możesz sobie to wyświetlić na XY Graph.
Co do drugiego problemu to użyję standardowej odpowiedzi administratora nr 1: Dziwne u mnie działa !?! (patrz załącznik).
Re: wyswietlanie tablicy na grafie
Wracajac do grafu to sprawa wcale nie jest taka prosta. bo na osi x chce miec zawsze skale 0-1024 niezaleznie ile probek jest w Y.
a w chwili obecnej wyswietla tylko tyle probek jaka dlugosc ma tablica ( a nie 1024).
To cos jak w oscyloskopie. Kazda nowa probka jest dodawana i przesowa wykres w prawo do moment kiedy dojedziemy do probki nr 1024.
XY graph tez wyswieltla tylko tyle probek ile ma tablica Y niezaleznie od tego ile ma X.
a w chwili obecnej wyswietla tylko tyle probek jaka dlugosc ma tablica ( a nie 1024).
To cos jak w oscyloskopie. Kazda nowa probka jest dodawana i przesowa wykres w prawo do moment kiedy dojedziemy do probki nr 1024.
XY graph tez wyswieltla tylko tyle probek ile ma tablica Y niezaleznie od tego ile ma X.
franek wkimono
- Ender
- Wersja środowiska: LabVIEW 2009
Hej
Co do skali na wykresie, to prawie wszystko jest ok, wystarczy na panelu frontowym: PPM na wykresie -> X Scale -> odznaczyć Autoscale X ;)
Co do skali na wykresie, to prawie wszystko jest ok, wystarczy na panelu frontowym: PPM na wykresie -> X Scale -> odznaczyć Autoscale X ;)
-Czy orał pan już kiedyś morskie fale?
Colon rzucił mu chytre spojrzenie.
-Nie złapie mnie pan na taki numer, sir - rzekł - Wszyscy wiedzą, że konie by potonęły.
Leonard umilkł na chwilę i przestroił swój mózg na Radio Colon ....
Colon rzucił mu chytre spojrzenie.
-Nie złapie mnie pan na taki numer, sir - rzekł - Wszyscy wiedzą, że konie by potonęły.
Leonard umilkł na chwilę i przestroił swój mózg na Radio Colon ....