Pobawilem sie chwile i to Labview nawet fajne.
Ale natrafilem na typ waveform.
Moze mi ktos wytlumaczyc ten typ i po co on skoro mamy klastry i mozemy sami tworzyc dane dla graph.(typu , x0,t0 i value).
Mozecie mi odpowiedziec na ponizsze pytania rowniez?
Jak stworzyc waveform dana z danymi ktore sa 2 wymiarowe?i jak przekazac pare przebiegow do wyswietlania?
Jak wyswietlac czas w postaci sekund a nie daty?i zeby sie samozynnie przesuwal.
Jak przesuwac x0 bo u mnie zawsze jest ta wartosc co mu podalem przy inicjalizaci.
Czy da sie zmieniac dynamicznie t0 ??tak aby np pol przebiegu bylo z innym t0.
moze jakis przyklad?
waveform type
waveform type
franek wkimono
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2012
- Kontakt:
Re: waveform type
Waveform to tak na prawde nic innego jak zdefiniowany z góry cluster, który zawiera różne dane. Podobnie jak error cluster. Po co? Po to żeby móc tworzyć różne operacje i ujednolicić sposób przekazywania między nimi danych.franek pisze: Moze mi ktos wytlumaczyc ten typ i po co on skoro mamy klastry i mozemy sami tworzyc dane dla graph.(typu , x0,t0 i value).
Poza tym nie ma obowiązku używania waveform, większość funkcji przyjmuje też dane w postaci zwykłej tablicy.
Zrobić z nich tablice, na przykład przez Build Arrayfranek pisze:Jak stworzyc waveform dana z danymi ktore sa 2 wymiarowe?i jak przekazac pare przebiegow do wyswietlania?
Prawy klik na wykres -> Properties ->Display Format ->Type:Floating pointfranek pisze:Jak wyswietlac czas w postaci sekund a nie daty?i zeby sie samozynnie przesuwal.
Domyślam się że chodzi Ci o typ wykresu? Jeśli tak: Prawy klik na wykres -> Properties -> Appearance -> Update Mode:Sweep Chartfranek pisze:Jak przesuwac x0 bo u mnie zawsze jest ta wartosc co mu podalem przy inicjalizaci.
Zmieniać dynamicznie? Nie... nigdy czegoś takiego nie robiłem i chyba nie jest to możliwe.franek pisze:Czy da sie zmieniac dynamicznie t0 ??tak aby np pol przebiegu bylo z innym t0.
Polecam przykłady do LabView zwłaszcza: - charts.vi - waveform graph.vifranek pisze: moze jakis przyklad?
Rudyjerz
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Pozwolę sobie dodać od siebie trzy grosze.
Waveform to nie jest klaster, a na pewno nie jest podobny do klastra błędu (error cluster). Rzeczywiście, jest to niewątpliwie typ danych stworzony na bazie klastra, ale przede wszystkim, nie da się operować na waveformach za pomocą funkcji do operacji na klastrach (Bundle, Unbundle). Zamiast tego używasz (odpowiednio) funkcji Build Waveform i Get Waveform Components. Dla porównania: klaster błędu jest normalnym klastrem jakich wiele.
Tak z ciekawości dlaczego chciałbyś zmieniać t0 w połowie przebiegu?
Pozdrawiam ]
Waveform to nie jest klaster, a na pewno nie jest podobny do klastra błędu (error cluster). Rzeczywiście, jest to niewątpliwie typ danych stworzony na bazie klastra, ale przede wszystkim, nie da się operować na waveformach za pomocą funkcji do operacji na klastrach (Bundle, Unbundle). Zamiast tego używasz (odpowiednio) funkcji Build Waveform i Get Waveform Components. Dla porównania: klaster błędu jest normalnym klastrem jakich wiele.
Jeśli chodzi Ci o t0, to możesz to zrobić za pomocą klocka Build WaveformJak przesuwac x0 bo u mnie zawsze jest ta wartosc co mu podalem przy inicjalizaci.
Nie da się. Typ danych waveform, to typ dedykowany do reprezentacji równomiernie próbkowanych sygnałów. Na sygnał składa się tablica próbek (Y), okres próbkowania (dt) i moment czasowy pierwszej próbki (t0), czyli czas początku sygnału. Jedna zmienna typu waveform = jeden sygnał, a ten może się zacząć tylko w jednym momencie.Czy da sie zmieniac dynamicznie t0 ??tak aby np pol przebiegu bylo z innym t0.
Tak z ciekawości dlaczego chciałbyś zmieniać t0 w połowie przebiegu?
Pozdrawiam ]
Ostatnio zmieniony 08 paź 2008 21:10 przez jogurt_owocowy, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2012
- Kontakt:
No tak, oczywiście masz rację. Chodziło mi tylko o to, że jest to typ stworzony na bazie klastra (czego można się domyślać chociażby z waveform constant), ale porównanie faktycznie nie specjalnie trafione.jogurt_owocowy pisze:Waveform to nie jest klaster, a na pewno nie jest podobny do klastra błędu (error cluster). Rzeczywiście, jest to niewątpliwie typ danych stworzony na bazie klastra, ale przede wszystkim, nie da się operować na waveformach za pomocą funkcji do operacji na klastrach
Ostatnio zmieniony 09 paź 2008 03:09 przez Rudyjerz, łącznie zmieniany 2 razy.
Rudyjerz