waveform type

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
franek
Kontakt:

waveform type

Post autor: franek »

Pobawilem sie chwile i to Labview nawet fajne.
Ale natrafilem na typ waveform.
Moze mi ktos wytlumaczyc ten typ i po co on skoro mamy klastry i mozemy sami tworzyc dane dla graph.(typu , x0,t0 i value).

Mozecie mi odpowiedziec na ponizsze pytania rowniez?

Jak stworzyc waveform dana z danymi ktore sa 2 wymiarowe?i jak przekazac pare przebiegow do wyswietlania?
Jak wyswietlac czas w postaci sekund a nie daty?i zeby sie samozynnie przesuwal.
Jak przesuwac x0 bo u mnie zawsze jest ta wartosc co mu podalem przy inicjalizaci.
Czy da sie zmieniac dynamicznie t0 ??tak aby np pol przebiegu bylo z innym t0.

moze jakis przyklad?
franek wkimono
Rudyjerz
Wersja środowiska: LabVIEW 2012
Kontakt:

Re: waveform type

Post autor: Rudyjerz »

franek pisze: Moze mi ktos wytlumaczyc ten typ i po co on skoro mamy klastry i mozemy sami tworzyc dane dla graph.(typu , x0,t0 i value).
Waveform to tak na prawde nic innego jak zdefiniowany z góry cluster, który zawiera różne dane. Podobnie jak error cluster. Po co? Po to żeby móc tworzyć różne operacje i ujednolicić sposób przekazywania między nimi danych.
Poza tym nie ma obowiązku używania waveform, większość funkcji przyjmuje też dane w postaci zwykłej tablicy.
franek pisze:Jak stworzyc waveform dana z danymi ktore sa 2 wymiarowe?i jak przekazac pare przebiegow do wyswietlania?
Zrobić z nich tablice, na przykład przez Build Array
franek pisze:Jak wyswietlac czas w postaci sekund a nie daty?i zeby sie samozynnie przesuwal.
Prawy klik na wykres -> Properties ->Display Format ->Type:Floating point
franek pisze:Jak przesuwac x0 bo u mnie zawsze jest ta wartosc co mu podalem przy inicjalizaci.
Domyślam się że chodzi Ci o typ wykresu? Jeśli tak: Prawy klik na wykres -> Properties -> Appearance -> Update Mode:Sweep Chart
franek pisze:Czy da sie zmieniac dynamicznie t0 ??tak aby np pol przebiegu bylo z innym t0.
Zmieniać dynamicznie? Nie... nigdy czegoś takiego nie robiłem i chyba nie jest to możliwe.
franek pisze: moze jakis przyklad?
Polecam przykłady do LabView zwłaszcza: - charts.vi - waveform graph.vi
Rudyjerz
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Post autor: jogurt_owocowy »

Pozwolę sobie dodać od siebie trzy grosze.
Waveform to nie jest klaster, a na pewno nie jest podobny do klastra błędu (error cluster). Rzeczywiście, jest to niewątpliwie typ danych stworzony na bazie klastra, ale przede wszystkim, nie da się operować na waveformach za pomocą funkcji do operacji na klastrach (Bundle, Unbundle). Zamiast tego używasz (odpowiednio) funkcji Build Waveform i Get Waveform Components. Dla porównania: klaster błędu jest normalnym klastrem jakich wiele.
Jak przesuwac x0 bo u mnie zawsze jest ta wartosc co mu podalem przy inicjalizaci.
Jeśli chodzi Ci o t0, to możesz to zrobić za pomocą klocka Build Waveform
Czy da sie zmieniac dynamicznie t0 ??tak aby np pol przebiegu bylo z innym t0.
Nie da się. Typ danych waveform, to typ dedykowany do reprezentacji równomiernie próbkowanych sygnałów. Na sygnał składa się tablica próbek (Y), okres próbkowania (dt) i moment czasowy pierwszej próbki (t0), czyli czas początku sygnału. Jedna zmienna typu waveform = jeden sygnał, a ten może się zacząć tylko w jednym momencie.
Tak z ciekawości dlaczego chciałbyś zmieniać t0 w połowie przebiegu?
Pozdrawiam ]
Ostatnio zmieniony 08 paź 2008 21:10 przez jogurt_owocowy, łącznie zmieniany 1 raz.
Rudyjerz
Wersja środowiska: LabVIEW 2012
Kontakt:

Post autor: Rudyjerz »

jogurt_owocowy pisze:Waveform to nie jest klaster, a na pewno nie jest podobny do klastra błędu (error cluster). Rzeczywiście, jest to niewątpliwie typ danych stworzony na bazie klastra, ale przede wszystkim, nie da się operować na waveformach za pomocą funkcji do operacji na klastrach
No tak, oczywiście masz rację. Chodziło mi tylko o to, że jest to typ stworzony na bazie klastra (czego można się domyślać chociażby z waveform constant), ale porównanie faktycznie nie specjalnie trafione.
Ostatnio zmieniony 09 paź 2008 03:09 przez Rudyjerz, łącznie zmieniany 2 razy.
Rudyjerz
ODPOWIEDZ