Detektor przejscia przez zero po osiagnieciu max amplitudy

Tematy związane z tworzeniem dużych aplikacji. Zaganiednia dotyczące architektury oraz zasad tworzenia optymalnych rozwiązań.
Thomas
Kontakt:

Post autor: Thomas »

Mam ogromną prośbę. Tworze własnie generator sygnałów jak na rysunku.
Program ten bedzie wspolpracowal z programem mojego kollegi, ktory zajmuje sie akwizycja danych. Problem w tym ze ja musze wystawic "1"
w momencie kiedy program kolegi ma rozpoczac pomiar. Nie potrafie sobie poradzic z wyznaczeniem momentu w ktorym mam wystawic "1".
Kombinowałem w ten sposób aby za pomocą waveform peak detection wyznaczyc maks amplitude i porownac ja z zadana, poniewaz sygnal dochodzi do zadanej amplitudy stopniowo. Po wykryciu, że zadana ampl zostala osiagniecia chcialem zastosować Basic Level Trigger Detection aby wykryc narastajace zbocze i w tym momencie wystawic sygnał dodatni sygnalizuajcy gotowość do pomiaru. Mam ogromne problemy z realizacją tego pomysłu. Czy istnieje jakis prostszy sposób lub czy jest ktos w stanie udzielic jakiejkolwiek pomocy/wskazówki?
Bylbym bardzo wdzieczny Pozdrawiam. Tomasz
Ostatnio zmieniony 01 wrz 2008 16:05 przez Thomas, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Koza
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Re: Detektor przejscia przez zero po osiagnieciu max amplitu

Post autor: Koza »

Prosty przykład w załączniku. LabVIEW 8.5. Na wszelki wypadek wrzucam też rysunek.

Pozdrawiam,
Koza
Thomas
Kontakt:

Post autor: Thomas »

Ogromne dzięki za ten przykład. W pewien sposób rozwiązał mój problem.
Teraz zastanawiam się jak wyznaczyć moment w którym amplituda znów zaczyna maleć tak aby wyznaczy koniec pomiaru, jednak istotne jest to, aby koniec pomiaru był po zakończonym okresie sygnału wejściowego.
Docelowo chciałbym otrzymywać przebieg sygnalizujący stanem wysokim gotowość do pomiaru (jak widać na załączonym obrazku). Ten wykres otrzymałem jednak używając osi czasu, a nie jak to powinno być faktycznie - analizując amplitudę.
Czy istnieje cos takiego jak licznik okresów?
Całkowicie brak mi koncepcji jak zrealizować, tę drugą część.
Zaraz dalej będę się z tym męczył, ale byłbym wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za pomoc.
ODPOWIEDZ