Praca dyplomowa w LabView

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
jogobella
Kontakt:

Post autor: jogobella »

Witam wszystkich , zabieram sie do pisania pracy dyplomowej i prosze o pomoc bo nie mam zielonego pojecia jaki "sprzęt" wybrac.
Praca ma wygladac mniej wiecej tak ,ze mam miec jakis czujnik/-ki ruchu , ktory np, bedzie zliczal liczbe osob wychodzacych /wchodzacych przez jakas bramke / drzwi,, do tego ma byc jakis podglad - kamerka internetowa.
Prosze o pomoc w zakresie doboru sprzetu ,
jestem poczatkujacy i z tego co wyczytalem na forum to bedzie mi potrzebna jakas karta akwizycji DAQ no i ten czujnik ruchu, nie mam pojecia gdzie go mozna kupic i jak ma wygladac,
bardzo prosze o pomoc
pozdrawiam

p.s.
posiadam juz kamerke Microsoft LifeCam VX-6000
a co z reszta?:(
prosze o jakies wskazowki
Awatar użytkownika
bartus
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

Post autor: bartus »

czujnik wej/wyjscia moznaby zrobic z dwoch barier podczerwieni - tak ze przeciecie lini wysterowuje tranzystor, ktory jest podlaczony do karty daq,

a kamerka, jesli da sie ja wysterowac z labview to dobrze ;) zalezy jeszcze jaki koncowy efekt chcesz osiagnac.
Jest pare rzeczy dla których warto zyc - TO,UE i nie zmienia sie nic :)
jogobella
Kontakt:

czyli rozumiem ze ten tranzystor bedzie jakims ukladem kondycjnowania?
Jaka karte Daq polecasz bo ja nie mam zielonego pojecia i ile to moze kosztowac -- uczelnia zasponsoruje:D
ach i jak zrobic ten czujnik , uklad z tranzystorem?
koncowy efekt - jeszcze nie wiadomo mialem zrobic taki wstepny "szkic" projektu, obeznac sie ze sprzetem.
A co do koncowego efektu , to jakie proponujesz rozwiazanie , dobrze byloby cos powiedziec promotorowi:D? bo takie zliczanie osob wchodz/wych to chyba za malo jak na prace dyplomowa?.
pozdrawiam i thx za info
Awatar użytkownika
bartus

nie no tranzystor zeby wzmocnic sygnal, uklad nie wiem dokladniem pewnie gdzies w swiecie sa schematy z elementami na bariere podczerwieni. (chyba nawet w kursie elektroniki dla wszystkich byl taki projekt jak bariera podczerwieni)

ew mysle ze w sumie mogloby sie obejsc bez karty, ale zalezy jak chcesz to zrobic(zawsze mikro-procesor + plus interfejs, albo bardziej hardcore'owo bariere bezposrednio pod linie w pc)

co do karty, tez nie bardzo sie orientuje, nie wiem czy np sa takie ktore moga reagowac na zbocze na wejsciu ( z wejsciami cyfrowymi powinny).
a i pamietaj ze sama karta (taka na pci ) to nie wszystko, do tego jeszcze dochodzi kabelek plus pudelko :)

a zaproponowalem dwa czujniki, zeby mozna bylo odroznic wejscie od wyjscia.
Awatar użytkownika
AzazeL
Kontakt:

Re: Praca dyplomowa w LabView

Post autor: AzazeL »

Samą barierę można zrealizować w banalny sposób (w załączniku pdf z miniprojektem z Elektroniki Praktycznej).

Karta A/C nie będzie potrzebna gdyż wyjście z układu z barierą mamy cyfrowe. Można to zrealizować na 2 sposoby:
- użyć gniazda LPT, wyjście z bariery podłączyć z którymś z wejść (proponuje /ACK) najlepiej poprzez transoptor aby nie uszkodzić portu.

- za pomocą mikroprocesora - wysyłać komendy poprzez RS232 lub USB.

Obsługa portu LPT jest w LV bardzo prosta (w załączniku przykłady z LV7.1).

Pozdrawiam
jogobella
Kontakt:

dzieki panowie z informacje , juz sie zabieram za to , mam nadzieje ze jeszcze pomozecie...
pozdrawiam
jogobella
Kontakt:

AzazeL pisze:

Karta A/C nie będzie potrzebna gdyż wyjście z układu z barierą mamy cyfrowe. Można to zrealizować na 2 sposoby:
- użyć gniazda LPT, wyjście z bariery podłączyć z którymś z wejść (proponuje /ACK) najlepiej poprzez transoptor aby nie uszkodzić portu.

mam pytanie co to jest to wejscie ACK i jak to zrealizowac ,tzn polaczyc poprzez transoptor , przepraszam za glupie pytanie ale nie czaje:D
Awatar użytkownika
bartus

jak sobie poogladasz wtyczke do portu LPT, najlepiej jakis schemat czy cos, to jedna z lini bedzie sie ACK nazywala.

a polaczenie przez transoptor - hmm chodzi o to, zeby odizolowac wejscie do komputera/na plyte glowna od wyjscia z bariery podczerwieni poprzez wlasnie taki uklad separujący, zeby przypadkiem sobie plyty glownej nie popsuc.

w skrocie kabel z bariery idzie do transoptora, a wyjscie z transoptora (bezpieczne napiecie i prad) wchodzi do komputera.
jogobella
Kontakt:

acha dzieki na info o ACK ,
a co do tej plytki drukowanej do tej bariery to mozna ja jakos kupic?
Awatar użytkownika
bartus

cytat z pdf : Plytka drukowana jest dostepna w AVT - oznaczenie AVT-1331.

z tego co pamietam sklep.avt.pl
Awatar użytkownika
AzazeL
Kontakt:

Witam ponownie,

Tu jest przykładowy interfejs LPT z wejściami i wyjściami z optoizolacją:

Interfejs LPT

Dla potrzeb bariery wystarczą jedno lub dwa wejścia, nie trzeba też stosować bramek na wejściu optoizolatora tylko jego diodę wysterować prosto z wyjścia bariery.

Wejście ACK podałem tak z przyzwyczajenia, jest ono zawsze wejściem (bity danych mogą być wejściowe lub wyjściowe) i generuje przerwanie sprzętowe z LPT (przydatne kiedyś za czasów DOSa).

Pamiętaj też o jednej możliwości, z bitów wyjściowych możesz sobie stworzyć jakąś komunikacje z otoczeniem, np. dwa konwertery BCD - > 7seg i do tego oczywiście dwa wyświetlacze 7-segmentowe i masz wskaźnik osób.

Tu masz pomoc w programowaniu portu:

Programowanie LPT

Port ma 3 rejestry. W rejestrze kontrolnym ustawiasz kierunek bitów danych (jeżeli będziesz z nich korzystał). W rejestrze statusowym odczytujesz wartość wejścia ACK.

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 20 cze 2008 20:20 przez AzazeL, łącznie zmieniany 1 raz.
jogobella
Kontakt:

dzieki Azazel za info , qrde juz sie w tym gubię i mam metlik w glowie:D

sorki ,ze to pisze ale chcialbym te info zebrac jakos do kupy, mam nadzieje ze mi pomozecie,, a wiec reasumujac:
Do zrobienia takiego ukladu , ktory zliczal bedzie osoby wchodzace i wychodzce i wizualizacji tego w LabView potrzebne mi bedzie :
1. Dwie bariery podczerwieni (ten pdf co podales)
2.Jakis interfejs, tak jak piszesz z 1 lub 2 wejsciami, mozna to gdzie kupic , a jesli nie to jak to zrobic?
3.zapewne ten kabelek z tym laczem LPT
4.. ale sie gubie:D
Sorki ze tak wypisuje ale jestem kompletnym laikiem w tych sprawach , jak to na uczelni bywa duzo teorii malo praktyki.
.

Moglbym Cie prosic o takie wypunktowanie co i jak, krok po kroku
jak bys to zrobil.... taki najprostszy uklad, zeby to mialo ręce i nogi

Jescze raz dzieki za info i przepraszam za glupiego posta
pozdrawiam

P.S
dzwonilem do AVT i okazalo sie ,ze nie maja tego toru podczerwieni ,ktory mi proponowales, czy ten by sie nadawal?
http://www.sklep.avt.pl/go/_info/?user_id=40056&lang=pl
Ostatnio zmieniony 24 cze 2008 16:02 przez jogobella, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
AzazeL
Kontakt:

Witam,
przepraszam że tak późno odpowiadam ale nie zauważyłem tego postu (następnym razem proszę o wiadomość prywatną jeśli w kilka dni nie odpiszę).

Układ który przedstawiłeś jest analogiczny do tego, którego schemat ci podałem.

Oba te układy są bardzo proste i nie wykrywają promieniowania o określonej częstotliwości, więc zastosowanie dwóch takich układów może prowadzić do małych problemów związanych z odbiciami światła. Choć wydaje mi się że ustawienie odbiorników kilka cm od siebie i wprodadzenie miedzy nie przegrody powinno wystarczyć.

Jak już będziesz miał zmontowane te bariery to pomiędzy wyjście z bariery (A) i plus zasilania podłączasz szeregowo diodę z transoptora (Anoda do plusa zasilania - P) i rezystor ograniczający prąd. Maksymalny prąd płynący przez tą diodę podany jest w dokumentacji transoptora.

Przykładowo, jeżeli układ jest zasilany napięciem 12V a dioda ma maksymalny prąd 50mA to zgodnie z prawem Ohma mamy rezystancje 240 Ohm. Dla bezpieczeństwa dajemy rezystor troszkę większy (najbliższy w szeregu 330 Ohm).

Z drugiej strony transoptora masz tranzystor. Emiter lutujesz do masy (GND) a kolektor to wybranego wejścia w porcie (np. ACK).

Proponuje kupić wtyczkę DB25-M (męska) i w jej obudowie, metodą na pająka wlutować transoptory (lub jeden podwójny)
Np.
Jeden do pinów 24(GND) i 12 (Paper End) a drugi do do 22 (GND) i 12(ACK).
Wlutować również rezystory ograniczające prąd w diodach oraz kable przylutowane do rezystora i jednego z wyprowadzeń diody.

Tu masz dokumentacje do transoptora PC827, możesz takiego użyć.
PC827

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 07 lip 2008 22:55 przez AzazeL, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ