Mam problem chce przesłać do mikroprocesora Atmega8535 za pomocą RS232 liczbę 7 , program napisany mam w BascomAvr w elmulatorze działa bez zarzutu.
Transmisję mam skonfigurowaną dobrze, więc pytanie czy wie ktoś jakiej formie LabView przesyła dane czy hex , dec, czy może jeszce inaczej.:(:(
Komunikacja RS232 a mikroprocesor jak wysłać enterPomocy!!
Komunikacja RS232 a mikroprocesor jak wysłać enterPomocy!!
Ostatnio zmieniony 22 mar 2005 22:40 przez mazit, łącznie zmieniany 2 razy.
Witam
To zalezy jak wysylasz.
Nie wazne czy poprzez tandarwowe funkcie czy przez Visa zawsze wysylasz znak - string.
1 jesli chcesz wyslac 7 jako znak siedem czyli w ASCII 55 (37hex) to do portu posylasz jeden bajt o wartosci 55dec czyli 37hex.
2 jersli chcesz wyslac wartosc 7 jako 7 czyli 7dec, 7hex a wiec znak BEL, to do portu poleci wartosc BEL char, 7dec, 7hex.
Albo inaczej do portu wysylasz string gdzie kazdy znak ma jakas wartosc.
np. wysylajac ramkeo wartosciach: 71/85/55/98/100 to poslesz string:
"GU7bd" .
A czasami obsluga po Visa nie zawsze chodzi poprawnie (za duzo opcji do ustawien) wiec proponuje stare vi do obslugi com.
Pozdrawiam
Slawek
To zalezy jak wysylasz.
Nie wazne czy poprzez tandarwowe funkcie czy przez Visa zawsze wysylasz znak - string.
1 jesli chcesz wyslac 7 jako znak siedem czyli w ASCII 55 (37hex) to do portu posylasz jeden bajt o wartosci 55dec czyli 37hex.
2 jersli chcesz wyslac wartosc 7 jako 7 czyli 7dec, 7hex a wiec znak BEL, to do portu poleci wartosc BEL char, 7dec, 7hex.
Albo inaczej do portu wysylasz string gdzie kazdy znak ma jakas wartosc.
np. wysylajac ramkeo wartosciach: 71/85/55/98/100 to poslesz string:
"GU7bd" .
A czasami obsluga po Visa nie zawsze chodzi poprawnie (za duzo opcji do ustawien) wiec proponuje stare vi do obslugi com.
Pozdrawiam
Slawek
Jak wysłać enter za pomocą labView
Dzięki za odpowiedź wszystko zrozumiałem.
Mam jeszce jedno pytanie:
Do mikrokontrolera trzeba wysłąć znak <CR> (kod 13) kończy wprowadzanie danych dla bieżącej zmiennej. np. tj. <7>
1.Jak zrobić w LabView aby wysłało 7 i enter
Pozdrawiam Tomek:):):)
Mam jeszce jedno pytanie:
Do mikrokontrolera trzeba wysłąć znak <CR> (kod 13) kończy wprowadzanie danych dla bieżącej zmiennej. np. tj. <7>
1.Jak zrobić w LabView aby wysłało 7 i enter
Pozdrawiam Tomek:):):)