Program badań interfejsu

Wszelkie sprawy związane z LabVIEW i komunikacją ze sprzętem. Problemy i ciekawe rozwiązania.
slawekcll
Kontakt:

Program badań interfejsu

Post autor: slawekcll »

Witam

Mam pytanie czy ma może ktoś pomysł na program badań wymiany informacji z wykorzystaniem wybranego interfejsu ??

Dodam, że komunikuje się z generatorem agilenta 33220a za pomocą GPIB, USB bądź Ethernet.

Pozdrawiam i liczę na jakiś ciekawy pomysł Slawekcl
bogdani
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Kontakt:

Re: Program badań interfejsu

Post autor: bogdani »

slawekcll pisze:(...)czy ma może ktoś pomysł na program badań wymiany informacji z wykorzystaniem wybranego interfejsu ??
(...)
Po pierwsze pokaż jaki to ma związek ze sprzętem, skoro umieściłeś to w tym dziale.

Po drugie to o co dokładnie pytasz, bo na prawdę nie rozumiem twojego pytania. Szukasz pomysłu, ale na co ??? :ques:

bogdani
Ktoś ci pomógł na forum? Podziękuj dając pochwałę.

Obrazek Obrazek Obrazek
slawekcll
Kontakt:

1) steruje generatorem i chodzi mi o badanie interfejsu

2)jeden z punktów zakresu mojej pracy właśnie tak brzmi tzn. "opracowanie programu badań - wymiana informacji z wykorzystaniem wybranego interfejsu"

z tego co mi sie wydaje i jak zrozumiałem promotora to mam w programie którym steruje generatorem umieścić jakieś opcje do (powiedzmy) diagnozowania czy też informacji dotyczącej wymiany danych... badać jak to się odbywa .. nie mam pomysłu na to ponieważ wysyłam na generator komendy w SCPI i tyle... promotor chce tą pracę w przyszłości użyć jako stanowisko laboratoryjne do badania sposobu w jaki sie odbywa współpraca generator - PC w labview

Pozdrawiam Slawekcl
Awatar użytkownika
Koza
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Post autor: Koza »

Możesz kupić 16 wzmacniaczy operacyjnych, podpiąć je pod szynę GPIB a z drugiej strony do wejść cyfrowych karty NI, a potem napisać program w LabVIEW który będzie wyświetlał to, co zostaje przesyłane po kablach.

Ale oczywiście lepiej to omówić z promotorem i dokładniej przemyśleć.

Pozdrawiam,
Koza
slawekcll
Kontakt:

Witam

Właśnie myślałem w tym kierunku, ale natknąłem sie na post z 2005r http://www.labview.pl/viewtopic.php?t=387.html w którym poruszono temat podglądu portu usb, tylko niestety nic z tego nie wynikło, zatem będę próbował działać w tym kierunku...

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ