Witam Od paru dni, w wolnym czasie męczę się z problemem połączenia sterownika Unitronics JAZZ z programem w LabView(7.1) (do komunikacji ma służyć OPC Serwer). Chcę np. poprzez kontrolki bitowe w programie VI ustalać stany wyjść (O), zmiennych bitowych (MB), rejestrów bitowych (SI) i vice versa - odczytywać ich stany w LabView. To samo chcę zrobić z zmiennymi integer, stanami timerów itd.. Więc musi to być komunikacja obustronna. Skomunikowanie te pozwoli mi np. na zawarcie algorytmu regulacji w VI, zdalne zadawanie parametrów z PC itd. itd. Swój temat opatrzyłem screenshootami. Jeśli uda mi się uzyskać tą komunikację to "będę w domu" i dalej już sobie poradzę. Np. chcę poprzez kontrolkę boolean zasterować dowolnym wyjściem przekaźnikowym Unitronicsa i tutaj zaprezentuję typ mojego postępowania bo może robię w którymś momencie błąd Uruchamia się TAG Configuration Editor po czym
Gdy rozwinę listę UniOPC.Server automatycznie uruchomi się UniOPC Server w tym momencie bardzo "muli" LabView, aż do momentu wyskoczenia okienka i tak za każdym razem chyba że otworzę i uruchomię w UNIOPC Server zapisaną wcześniej konfigurację połączenia sterownika z serwerem OPC wtedy w okienku Select Items for Automation Tag Generati UniOPC Server nie jest już listą rozwijaną i tutaj jestem na rozdrożu DataSocket bądź MemoryTag - klikam MemoryTag wyskakuje wybieram discrete z racji wyjścia przekaźnikowego wyskakuje
w zakładce Connection ustawiam poniższe opcje klikam Browse Chyba muszę wcześniej utworzyć tagi na sterowniku lecz nie wiem jak to zrobić.
Zrobiłem jeszcze następującą rzecz otwarłem LV/Tools/DSC Module/Configure Tags i Configuration Wizard tu również pusto, po kliknięciu DataSocket też nie ma tagów Serwer UniOPC funkcjonuje prawidłowo nie zależnie czy sterownik jest podłączony do PC czy też nie Naprawdę nie wiem jak dalej pociągnąc ten temat Wiem że był podobny temat: labview->datasocket->OPC->sterownik PLC
http://www.labview.pl/viewtopic.php?t=1 ... t=OPC.html
Jeśli temat nie pasuj do kategorii Ogólne to proszę moderatorów o przeniesienie
LV(7.1)OPCSerwerUnitronics
LV(7.1)OPCSerwerUnitronics
Ostatnio zmieniony 10 lut 2008 21:48 przez MarekK, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: LV(7.1)OPCSerwerUnitronics
Udało mi się trochę temat pociągnąć dalej Ale pokolei kluczem do wszystkiego (prawie wszystkiego) jest to, że jak informuje Tag Configuration Editor/ Servers/Server Browser/View Server Information: OPC Server does not support Address Space Browsing to raz a dwa, trzeba zadbać o to aby ustawienia komunikacji w UniOPC Servera Unitronicsa były identyczne z parametrami komunikacji w sterowniku mianowicie w U90 Ladderze Sterownik/PLC/Zaawansowane/Sciagnij Ustawienia PLC. Tą operacje należy robić przy zatrzymanym OPC Serverze Unitronicsa (jeśli jest włączony ale postępując w kolejności w jakiej to opisuję to nie powinien) bo się wykrzaczy Następnie w UPC Serverze Unitronicsa Chanells Collection/Add następnie w UPC Serverze Unitronicsa Add PLC, wybierając odpowiedni kanał (Channel) przed chwilą utworzony i tworząc dowolną sensowną nazwę np. typ sterownika Jazz jak u mnie (JZ10-11-R16) można uruchomić OPC Server Unitronicsa - Run Po uruchomieniu LabView należy włączyć Tag Configuration Editor (Tools/DSC Module/Configure Tags) po czym Edit/Create/Discrete Tag w zakładce General należy nazwać nowo utworzony Tag u mnie JZ10-11-R16.O0 (O0 dlatego że ma się tyczyć pierwszego wyjścia dyskretnego), w zakładce Connection w polu Tag Access na początek Input/Output Server Name UNiOPC.Server poczym Create w oknie IO Group Configuration - Group należy wg. uznania nazwać grupę. Potem w Item Connection kliknąć Browse. W oknie Browse OPC Server-UNiOPC.Server w polu Item ID należy wpisać dobrze nazwę sterownika PLC. zmienna sterownika czyli JZ10-11-R16.O0 potem OK. Można zapamiętać i uruchomić DSC - File/Save oraz Start the Tag Engine. uruchomienie DSC powinno spowodować w OPC Serverze Unitronicsa pojawienie się następujących komunikatów W czystym pliku LV stwarzam dwie kontrolki do sczytywania (Indicator) i zadawania (Control) stanu pierwszego wyjścia dyskretnego, na nich uruchamiam HMI Wizard for Discrete Control po czym w liście tagów wybieram jedyny istniejący tag: JZ10-11-R16. Operację tą dla obydwóch kontrolek przeprowadzam jednakowo. Uruchamiam Vi. I tutaj sukces jest połowiczny - zmieniając stan wyjścia dyskretnego pierwszego za pomocą oprogramowanego przycisku w sterowniku mam podgląd w Vi (na obydwóch kontrolkach bitowych) na stan wyjścia przekaźnikowego ale klikanie kontrolki do zadawania w Vi nie powoduje przełączenia wyjścia dyskretnego. Komunikacja pomiędzy Vi w DSC jest prawidłowa - zielone paski koło kontrolek. Zatrzymanie programu sterownika również niczym nie skutkuje Pozostaje uzyskanie pełnej komunikacji Vi<->DSC<->OPC<->PLC Cel jest do osiągnięcia - na pewnym etapie eksperymentowania zrobiłem to ale nie wiem dlaczego tylko raz to zadziałało