próbkowanie + synchronizacja

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Awatar użytkownika
rafider

próbkowanie + synchronizacja

Post autor: rafider »

Witam

mam taki problem.

Biorę sygnał z sieci i sczytuje za pomocą karty. Rate ustawiam na 51200, samples pre channel na 51200, number of samples per channel 51200, sample mode: finite samples. Z tych ustawień powinienem dostać na wykresie jednosekundowy sygnał. Niestety do 1 brakuje kilku... moze kilkuset próbek. Nie wiem dlaczego :/. Przecież skoro próbkuję z czestotliwością "x" i biorę na kanał "x" próbek to powinien wyjść sygnał sekundowy, racja?

Druga sprawa to dokładny pomiar częstotliwości sieci. Wiadomo że częstotliwośc nie jest stała tylko faluje między 49,9 Hz a 50,1. Czy bloczkiem "extract single tone information" zmierze ją dokładnie?

Pozdawiam
Awatar użytkownika
Koza
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Re: próbkowanie + synchronizacja

Post autor: Koza »

Witaj,

Z jakiego urządzenia do akwizycji korzystasz? W załączniku obrazek na którym karta (symulowana) zbiera 51200 próbek.

Co do Extract Tone to wg LabVIEW help najmniejsza rozróżnialna częstotliwość to Fs/N, gdzie Fs to częstotliwość próbkowania a N liczba próbek.

Pozdrawiam,
Koza
Awatar użytkownika
rafider

Do akwizycji używam karty NI 6021E jeżeli dobrze pamiętam.

Komunikacja z kartą u mnie wygląda wręcz identycznie jak u Ciebie na rysunku, stad moje pytanie czemu sygnał nie dochodzi do pełnej sekundy?!?!
Awatar użytkownika
maszup

Post autor: maszup »

Probowalem robic to samo co Ty na symulatorze, ale mialem dostepna jedynie 6023E (u mnie w LV 8.2 nie bylo na liscie 6021E). Liczba probek zebranych z karty sie zgadzala, ale dostawalem warning. Poprobuj z mniejszymi czestotliwosciami. Na rysunku podlaczone jest -1 (czyli zbiera wszystkie dostepne probki, ale nawet jak podlaczalem 51200 to zbieral wszystkie). Probowalem tez z innymi kartami jak 6259 (oczywiscie na symulatorze), dzialalo i nie bylo warninga. Dziwne!?

Jesli chodzi o definicje kanalow DAQ, mozesz uzywac formy skroconej dla kilku jednakowych kanalow, zobacz na rysunku.

Extract Single Tone powinien dzialac, sprobuj zawezic zakres poszukiwanej czestotliwosci poprzez wejscie "advanced search".
Ostatnio zmieniony 25 sty 2008 06:12 przez maszup, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
rafider

podejrzewam, że jest to spowodowane źle liczona częstotliwością. sygnał biorę z gniazdka, więc po pierwsze to na pewno nie jest czysty sinus, po drugie sama częstotliwość jest płynna i trzeba ją na bieżąco mierzyć.
I jak się na częstotliwość z dokładnością do drugiego miejsca po przecinku to wtedy dobrać odpowiednią ilość próbek. Co Wy na to?
Tylko jak tą częstotliwość dobrze zmierzyć?
pozdrawiam i sory że tak późno odpisuję
ODPOWIEDZ