Witam,
Mam problem z posługiwaniem się strukturą Event. Nie wiem dlaczego nie rejestruje zdarzeń z kontrolek, a tylko z przycisków. Gdy ustawię "Value change" dla przycisku - wszystko działa poprawnie tzn. program liczy zbocza narastające przy naciskaniu przycisku. Gdy zmienię obiekt z przycisku na kontrolkę program przestaje działać. Dlaczego?
struktura event - dlaczego nie czyta kontrolek
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Re: struktura event - dlaczego nie czyta kontrolek
Tak już ktoś pomyślał eventy, żeby te działały reagując na zdarzenia polegające na zmianie wartości kontrolki przez użytkownika.
Jeśli chcesz mimo wszystko reagować na zmianę wartości kontrolki dokonywaną przez program, zamiast bezpośredniego wpisania wartości do kontrolki zrób to poprzez Property Node -> Value Change (Sgnl).
Pozdrawiam ]
Jeśli chcesz mimo wszystko reagować na zmianę wartości kontrolki dokonywaną przez program, zamiast bezpośredniego wpisania wartości do kontrolki zrób to poprzez Property Node -> Value Change (Sgnl).
Pozdrawiam ]
struktura event - dlaczego nie czyta kontrolek
Event jest struktura reagującą na zmiany interfejsu (operacje wejścia). Indykator, to juz tylko prezntacja danych (operacja wyjścia).
Uwaga praktyczna: 10ms przy wejściu Timeout str.event jest prawdopodobnie niepotrzebne.
Uwaga praktyczna: 10ms przy wejściu Timeout str.event jest prawdopodobnie niepotrzebne.
...wydaje mi sie, ze wtedy Event Value Change bedzie wykonywany przy zapisie kazdej wartosci do kontrolki - bez wzgledu na to czy sie zmienila czy niejogurt_owocowy pisze:Tak już ktoś pomyślał eventy, żeby te działały reagując na zdarzenia polegające na zmianie wartości kontrolki przez użytkownika.
"...wszystko sie kiedys konczy, oprocz Mody na Sukces...."
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Oczywiście, że tak. Jeśli program sobie wpisze tę samą wartość to będzie to szczególny przypadek zmiany wartości ;)...wydaje mi sie, ze wtedy Event Value Change bedzie wykonywany przy zapisie kazdej wartosci do kontrolki - bez wzgledu na to czy sie zmienila czy nie
W ogóle kamson, jeśli to co robisz ma mieć sens, to w taki sposób jak na Twoim rysunku tego nie uzyskasz. W jednej pętli zrób event reagujący na zmiany wartości; w drugiej - zmienianie tych wartości.
Mozesz tez sprobowac wykorzystac Notifiery:
"...wszystko sie kiedys konczy, oprocz Mody na Sukces...."
Dzięki, już działa, skorzystałem ze sposobu z Notifier'ami. Pozdrawiam.
Kamil