struktura event - dlaczego nie czyta kontrolek

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
kamson

Post autor: kamson »

Witam,
Mam problem z posługiwaniem się strukturą Event. Nie wiem dlaczego nie rejestruje zdarzeń z kontrolek, a tylko z przycisków. Gdy ustawię "Value change" dla przycisku - wszystko działa poprawnie tzn. program liczy zbocza narastające przy naciskaniu przycisku. Gdy zmienię obiekt z przycisku na kontrolkę program przestaje działać. Dlaczego?
Kamil
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Re: struktura event - dlaczego nie czyta kontrolek

Post autor: jogurt_owocowy »

Tak już ktoś pomyślał eventy, żeby te działały reagując na zdarzenia polegające na zmianie wartości kontrolki przez użytkownika.
Jeśli chcesz mimo wszystko reagować na zmianę wartości kontrolki dokonywaną przez program, zamiast bezpośredniego wpisania wartości do kontrolki zrób to poprzez Property Node -> Value Change (Sgnl).
Pozdrawiam ]
Awatar użytkownika
Mikrobi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Post autor: Mikrobi »

Event jest struktura reagującą na zmiany interfejsu (operacje wejścia). Indykator, to juz tylko prezntacja danych (operacja wyjścia).
Uwaga praktyczna: 10ms przy wejściu Timeout str.event jest prawdopodobnie niepotrzebne.
pozdrawiam
Mikrobi

LabVIEW Champion, CLD, CPI
Awatar użytkownika
groovebox

Post autor: groovebox »

jogurt_owocowy pisze:Tak już ktoś pomyślał eventy, żeby te działały reagując na zdarzenia polegające na zmianie wartości kontrolki przez użytkownika.
Jeśli chcesz mimo wszystko reagować na zmianę wartości kontrolki dokonywaną przez program, zamiast bezpośredniego wpisania wartości do kontrolki zrób to poprzez Property Node -> Value Change (Sgnl).
...wydaje mi sie, ze wtedy Event Value Change bedzie wykonywany przy zapisie kazdej wartosci do kontrolki - bez wzgledu na to czy sie zmienila czy nie
"...wszystko sie kiedys konczy, oprocz Mody na Sukces...."
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Post autor: jogurt_owocowy »

...wydaje mi sie, ze wtedy Event Value Change bedzie wykonywany przy zapisie kazdej wartosci do kontrolki - bez wzgledu na to czy sie zmienila czy nie
Oczywiście, że tak. Jeśli program sobie wpisze tę samą wartość to będzie to szczególny przypadek zmiany wartości ;)
W ogóle kamson, jeśli to co robisz ma mieć sens, to w taki sposób jak na Twoim rysunku tego nie uzyskasz. W jednej pętli zrób event reagujący na zmiany wartości; w drugiej - zmienianie tych wartości.
Awatar użytkownika
groovebox

Post autor: groovebox »

Mozesz tez sprobowac wykorzystac Notifiery:
"...wszystko sie kiedys konczy, oprocz Mody na Sukces...."
kamson

Post autor: kamson »

Dzięki, już działa, skorzystałem ze sposobu z Notifier'ami. Pozdrawiam.
Kamil
ODPOWIEDZ