labview->datasocket->OPC->sterownik PLC

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Awatar użytkownika
tomusd
Kontakt:

labview->datasocket->OPC->sterownik PLC

Post autor: tomusd »

Witam

Jestem początkującym użytkownikiem Labview.
Posiadam wersję 8.2 bez żadnych dodatków. Muszę zrobić w niej symulację procesu i polączyć się przy pomocy internetu(na początek może być po rs232) ze sterownikiem PLC Unitronics V260. Chcę do tego celu wykorzystać serwer OPC oferowany przez producenta sterownika, jednak jestem troche zielony jeśli chodzi o konfiguracje tego systemu w Labview. Serwer ten daje możliwość odczytu danych poprzez wpisanie regułki:
nazwa_plc_skonfigurowana_w_serwerze_opc.nazwa_zmiennej np. dla markera MB1 w sterowniku PLC1 będzie to PLC1.MB1

Wiem że jest w labview jakiś przykład klienta OPC ale jak go pozmieniać żeby odbierał dane z mojego sterownika?
Czy zmienne na których chce operować muszą być wcześniej gdzieś wczytane w labview?
Prosiłbym również o jakies informacje po polsku na ten temat(opc i labview) jeśli można gdzieś takowe znaleźć.
Awatar użytkownika
tomusd
Kontakt:

Re: labview->datasocket->OPC->sterownik PLC

myślałem że ktoś mi w tym pomoże.................
ale widze ze trzeba samemu dalej próbować!`
Awatar użytkownika
Koza
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Post autor: Koza »

Witaj,

W LabVIEW znajduje się przykład korzystający z Data Socket do komunikacji z serwerem OPC. Znajdziesz go w Help > Find Examples > Search > OPC i wybór NI Demo OPC Client. Przed momentem udało mi się postawić serwer przy wykorzystaniu aplikacji Server Explorer (link: http://joule.ni.com/nidu/cds/view/p/id/569/lang/en) korzystając ze zmiennych współdzielonych. Kolejny link opisujący jak to zrobić:
http://digital.ni.com/public.nsf/allkb/ ... enDocument

Jeśli nie jesteś pewien w jaki sposób dobrać się do danych na serwerze OPC możesz przerobić odrobinkę przykład o którym wspomniałem. Wykorzystaj do tego bloczek DataSocket Select URL.vi (p. załącznik).

Pozdrawiam,
Koza
Awatar użytkownika
tomusd
Kontakt:

Witam

Dzięki za informację, ale już sobie poradziłem z połączeniem :)

Jak narazie łącze sie po rs232 z komputerem na którym jest labview i serwer OPC. Teraz chciałbym przerobić program z labview na strone internetową i postawić serwer www na tym komputerze. Następnie chcę połączyć to z internetem tak żeby można było odczytywać i zapisywać zmienne do sterownika z dowolnego miejsca podłączonego do neta.

Czy ktoś to już robił?? Jakieś uwagi, propozycje?
Czy obsługa serwera OPC, Datasocket oraz serwera WWW na jednym komputerze nie wpłynie na wydajność pracy systemu?
ODPOWIEDZ