Symulacja WiFi

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
pawel_
Kontakt:

Symulacja WiFi

Post autor: pawel_ »

Witam Grupowiczów,

Piszę zawsze jak mam problem no ale moze kiedyś będę w stanie wam pomagac- jak nadrobie zaległości :)

Chciałbym przeprowadzić symulacje WiFi. Z tym że chodzi mi o symulacje wyższego stopnia tzn. chcę podać eirp , tlumenie ośrodka i dodawać zmienne jak np ściana z podaniem jej tłumieniai pozniej w wskazanych miejsczach sprawdzić jaka moc dochodzi i sprawdzic czy odbiornik ma wystarczjącą czułość żeby zrekonstruowac sygnał.
.
Chodzi mi o to że chciałbym sprawić jak się ma moje wifi 802.11g do symulacji.

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem ? I czy w ogole dalo by się to jakoś zrobic?

Nie szukam gotowego rozwiązania, tylko jakąś podpowiedz:)

Mam labview 7.0

Dzieki za opowiedzi

Pozdro Paweł
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Re: Symulacja WiFi

Post autor: jogurt_owocowy »

Na początek wypadałoby przeszukać google wpisując w nie np. "wifi propagation model" i wybrać jakiś model będący kompromisem pomiędzy potrzebami projektowymi, a stopniem skomplikowania. Jak już się zdecydujesz to daj znać co wybrałeś i jak to wygląda.

Pozdrawiam :]
pawel_
Kontakt:

Symulacja WiFi

Post autor: pawel_ »

No więc tak model pewno nie najlepszy. Ale raczej chodzi mi jak wykonac to w labview. Pozniej ewentualnie zmienie model.
A zatem chcialbym zeby narazie wyliczal tylko tłumienie w ogleglosci od nadajnika i tlumienie na innych piętrach.
Chicałbym to opisać wzorem do itu-r to propagacji wewnątrz budynkowej.
Wzór to:
L = 20 log10 f + N log10 d + Lf (n) – 28
W naszym przypadku f=2400 (we wzorze podaje się Mhz)
N=~28
d- odleglosc w naszym projekcjie zmienna
Lf(n)- tłumienie piętra (4n gdzie n-ilosc pietr) -mozna do tych celów usunąć

I teraz rzecz o ktrą mi chodzi, chcialbym np zeby móc jakos zaznaczyc gdzie jest nadajnik i żeby w odpowiedniej odleglosci (w dwóch wymiarach) wyliczyl jakie jest tłumienie. ALbo żeby pokazywaly sie "ringi" z wielkością tłumienia.
Czy dało by się to jakoś w labview wykombinowac?

Dzięki za pomoc:)
ODPOWIEDZ