Witam
jak widać w tytule mam problem z zapisem danych do excela. Napisałem w lv program, którego zadniem jest pobrać dane ( przebieg) z analizatora widma a następnie można poddać go obróbce. Istnieje też możliwość zapisu tegoż przebiego do excela w formacie csv. Po kliknięciu w pole umożliwiające dokonanie tego zapisu pojawia się poniższy komunikat widoczny na screenie. Wydaje mi się iż cała procedura zapisu jest stworzona poprawnie a mimo to problem wciąż się powtarza. Próbowałem nawet przekonwertować program z lv 8 do 7.1 i sprawa wygląda identycznie. Może jest na to jakieś lekarstwo, może czegoś brakuje? Proszę o pomoc za którą z góry Bardzo dziękuję
problem z zapisem do excela
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Re: problem z zapisem do excela
Jeśli tak to na pewno nie na panelu. Zamieść diagram.może czegoś brakuje?
Taki już los inżyniera ;]Wydaje mi się iż cała procedura jest stworzona poprawnie a mimo to problem się powtarza.
narazie załączam tylko screena póżnij dodam program bo natzie nie mam takiej możliwośc. Może to coś pomoże w rozwiązaniu mojego problemu.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
To nam nic nie da. Potrzebujemy diagram z Open New WorkSheet.vi w Data to Exel.vi aby Ci pomóc.
Rumcajs.
Rumcajs.
wysyłam program, którego zadaniem jest komunikacja z analizatorem widma hp 8595e a następnie możliwość zapisu do excel'a w formacie csv gdyż w pliku występuje nagłówek. Właśnie w tym programie mam problem z zapisem do excela.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
W Data to Excel.vi wejśćiem Open New Worksheet jest nazwa dla angielskiej wersji Excela akruszu czyli - Sheet1. Jeżeli używasz polskiej wersji MS Office to zmień ją na nazwę - Arkusz1, lub po prostu ustaw TRUE na wejściu New? a wtedy zawsze będzie tworzony nowy arkusz.
Ponadto w Put data.vi są błędy w definiowaniu zakresu komórek Excela do zapisu i gdy tablica z pomiarami jest pusta to zakresy są nieprawidłowe, tzn. B2:Bx i A1:Ax, gdzie x zależy od wymiaru tablicy dla pustej wynosi 0, czyli B2:B0 i A1:A0 - to jest podwójny błąd, ponieważ:
1. Wartość komórki początkowej nie może być większa od końcowej
2. Indeksacja kolumn w Excelu zaczyna się od 1 a nie od 0.
To wszystko co na szybko zdązyłem zauważyć.
Rumcajs.
Ponadto w Put data.vi są błędy w definiowaniu zakresu komórek Excela do zapisu i gdy tablica z pomiarami jest pusta to zakresy są nieprawidłowe, tzn. B2:Bx i A1:Ax, gdzie x zależy od wymiaru tablicy dla pustej wynosi 0, czyli B2:B0 i A1:A0 - to jest podwójny błąd, ponieważ:
1. Wartość komórki początkowej nie może być większa od końcowej
2. Indeksacja kolumn w Excelu zaczyna się od 1 a nie od 0.
To wszystko co na szybko zdązyłem zauważyć.
Rumcajs.
Dzięki Rumcajs za pomoc bo rzeczywiście o tym nie pomyślałem.
Pozdrawiam
Pozdrawiam