Witam,
Czy istnieje prosty sposob na usuniecie z folderu VI-ow ktore nie sa uzywane przez aplikacje glowna.
Przychodzi mi na mysl View->Browse Relationships->This VI's SubVis i spisanie wszystkich uzywanych VI-ow jednak chcialbym usunac nieuzywane pliki "automatycznie".
Mialem tez pomysl zeby zaladowac aplikacje do pamieci i sprobowac skasowac caly folder. Niestety LabView nie blokuje dostepu do plikow ktorych uzywa i skasowalem wszystko (na szczescie tylko do kosza:).
Z gory dzieki za pomoc
wbiker
"Odsiewanie" nieuzywanych VI-ow z folderu aplikacji
Re: "Odsiewanie" nieuzywanych VI-ow z folderu aplikacji
1.Wylistuj folder aplikacji - otrzymasz tablicę 1 z nazwami plików (klasyczny bloczek List Folder) 2. Wylistuj VIje używane w aplikacji - otrzymasz tablicę 2 z nazwami plików (metoda VIServera, której używasz) odejmij tablicę 1 od tablicy 2 usuń pliki będące wynikiem różnicy. DZCP
Dzieki Mikrobi!
A czy da sie jeszcze dostac do pelnej sciezki vi'a, bo moze sie zdarzyc ze mam dwa Vi'e o tej samej nazwie, jeden jest uzywany przez aplikacje a drugi nie, sama nazwa pliku w tym przypadku nie wystarcza.
PS. Probowalem jeszcze jednego wariantu z kasowaniem Vi-ow. Uzylem klocka "Delete" i okazuje sie ze Vi moze skasowac siebie samego bez zadnego problemu... Ciekawe
wbiker
A czy da sie jeszcze dostac do pelnej sciezki vi'a, bo moze sie zdarzyc ze mam dwa Vi'e o tej samej nazwie, jeden jest uzywany przez aplikacje a drugi nie, sama nazwa pliku w tym przypadku nie wystarcza.
PS. Probowalem jeszcze jednego wariantu z kasowaniem Vi-ow. Uzylem klocka "Delete" i okazuje sie ze Vi moze skasowac siebie samego bez zadnego problemu... Ciekawe
wbiker
"Use Build Path, Luke..."wbiker pisze:Dzieki Mikrobi!
Odpowiem konstruktywnie: eee...tam. ;)wbiker pisze:PS. Probowalem jeszcze jednego wariantu z kasowaniem Vi-ow. Uzylem klocka "Delete" i okazuje sie ze Vi moze skasowac siebie samego bez zadnego problemu... Ciekawe
VI jest w RAMie, a usuwasz zapis informaci o pliku na dysku - w czym tkwi magia...?
:roll:
Dobrze, tylko jaka metoda zwraca ciezke do plikow w pamieci? Nie widzialem tam nic takiego a drzewo katalogow jest glebsze niz 1 poziom wiec dla kazdego pliku musze miec odpowiednia sciezke."Use Build Path, Luke..."
Zastanawia mnie tylko jaka jest przyczyna nieblokowania uzywanych przez aplikacje plikow. Niektore programy blokuja dostep (np MS Office) a niekore nie.Odpowiem konstruktywnie: eee...tam. ;)
VI jest w RAMie, a usuwasz zapis informaci o pliku na dysku - w czym tkwi magia...?
:roll:
wbiker
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Jeśli VI jest używany, sama jego nazwa wystarcza. Nie mam teraz pod ręką LV żeby się upewnić, ale spróbuj tak: nazwę pliku podepnij do klocka Open VI Reference i to działa. Teraz referencję podepnij do Property Node i na mój chłopski rozum wśród właściwości VIaja powinna być jego ścieżka.A czy da sie jeszcze dostac do pelnej sciezki vi'a, bo moze sie zdarzyc ze mam dwa Vi'e o tej samej nazwie, jeden jest uzywany przez aplikacje a drugi nie
Jeśli plik jest otwarty, to się go nie da skasować przed zamknięciem. Jeśli jest otwarty, załadowany do pamięci (jak VI), a potem zamknięty to nie ma przeszkód.Zastanawia mnie tylko jaka jest przyczyna nieblokowania uzywanych przez aplikacje plikow. Niektore programy blokuja dostep (np MS Office) a niekore nie.
Pozdrawiam (:
Dziala, dzieki!Jeśli VI jest używany, sama jego nazwa wystarcza. Nie mam teraz pod ręką LV żeby się upewnić, ale spróbuj tak: nazwę pliku podepnij do klocka Open VI Reference i to działa. Teraz referencję podepnij do Property Node i na mój chłopski rozum wśród właściwości VIaja powinna być jego ścieżka.
wbiker