Pokłony O Bogowie LabView!!!
Jestem w trakcie finalizowania projektu z LabView. Działa on puki co w 85% Pozostałe 15% to skutki mojej nienajwiększej wiedzy o tym środowisku NI (jest to mój 1-szy kontakt z LabView) Chodzi mi dokładnie o umieszczanie plików z grafiką z panelu zaprojektowanego urządzenia w formacie bmp. Nie jest to grafika "wklejona" na stałe, ale zmienia się razem ze zmianą funkcji w pętli Case (dokładnie mówiąc, wraz z bramką logiczną zmienia się rysunek przedstawiający symbol bramki i jej tabela prawdy). Grafika jest zaimportowana poprzez podanie ścieżki do pliku(np.: C:LabViewviand.bmp) 7-em takich scieżek "wchodzi" na "Build Array" => "Index Array" => "Read bmp file" => Draw Flattened pixmap" => "Picture" Do "Index Array" doprowadzony jest sygnał z "wybierałki" (ten sam co do Case). Takie konstrukcja powoduje, że zmiana folderu umiejscowienia plików vi i bmp (np. na: D:viand.bmp) uniemożliwia uruchomienie programu (Error: cannot find bmp file... ble ble ble). Czy można w LabView zdefiniować ścieżki do plików tak jak w html'u (np.: ../labview/vi/and.bmp) co uniezależni działanie programu od ścieżki dostępu do plików?!
Ewentualnie czy można umieścić bitmapy w jakies bibliotece, lub dołączyć je jakoś na stałe do głównego pliku vi (tak jak robiąc plik worda, grafika siedzi w pliku *.doc, a nie trzeba jej trzymac osobno w folderze "images" itp.) Będę wdzięczny za każda pomoć...
Ścieżki do plików bmp
Re: Ścieżki do plików bmp
Da się dosyc prosto: poniższy diagram nalezy umieścić wewnątrz głownego VI'ja.MagGregorPW pisze: Czy można w LabView zdefiniować ścieżki do plików tak jak w html'u (np.: ../labview/vi/and.bmp) co uniezależni działanie programu od ścieżki dostępu do plików?!
Z aktualnej ścieżki VI'ja wydobywasz pełną ścieżkę oprócz nazwy i podstawiasz w jej miejsce nazwę katalogu z bmp, który znajduje się w tym samym katalogu co VI. Katalog ten listujesz co daje tablicę nazw plików. Zostaje tylko ją indeksować i w podobny sposób jak uzyskałeś ścieżkę do katalogu otrzymasz ścieżkę do pliku.
Sugeruję zastosowanie dla tablic prawdy plików *.png - mniejsze, jakość podobna.
Ścieżki do plików bmp
Proponuję zastosowanie kontrolki Picture, która jest swego rodzaju Casem dla umieszczonych w niej obrazów. Umieszczasz najpierw obrazy (Ctrl+C, Ctrl+V) na poszczególnych pozycjach a następnie w programie podłączasz do niej numeric integer i obrazki zmeniają się wraz ze zmianą wartości zmiennej. Jedyna wada - obrazy są dołączane do aplikacji a więc i ładowane wraz z nią do pamięci przy jej uruchomieniu. Podaj maila to podeślę przykładzik.
Rumcajs.
Rumcajs.
Re: Ścieżki do plików bmp
Można też zastosować Picture Ring - kontrolkę z palety Ring.rumcajs pisze:Proponuję zastosowanie kontrolki Picture, która jest swego rodzaju Casem dla umieszczonych w niej obrazów. Umieszczasz najpierw obrazy (Ctrl+C, Ctrl+V) na poszczególnych pozycjach a następnie w programie podłączasz do niej numeric integer i obrazki zmeniają się wraz ze zmianą wartości zmiennej. Jedyna wada
- obrazy są dołączane do aplikacji a więc i ładowane wraz z nią do pamięci przy jej uruchomieniu. Podaj maila to podeślę przykładzik. Rumcajs.
Element jest widoczny na diagramie jako typ U16. Nie ma ograniczenia na rozmiar obrazka, więc to może również zalatwić sprawę stałych graficznych.
Tytułem uzupełnienia: Wstawienie grafiki do kontrolki Picture Ring polega na skopiowaniu jej do schowka (Ctrl+C) a nastepnie korzystając z PKM (pr. klawisz myszy) na kontrolce przez wybranie jednej z opcji - "Import Picture" - "Import Picture After" - "Import Picture Before"
Ostatnio zmieniony 07 gru 2004 18:05 przez Mikrobi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Zbawcy.... ;-)
Dzięki wielkie za pomoc. Jak widać w przypadku LabView nie działa powiedzenie, że najprostsze odpowiedzi są najlepsze ;-p Jak tylko wróce do domu, to postaram się zaimplementować Wasze rady do projektu. Dzięki Mikrobi za schemacik (zdecydowanie bym na to nie wpadł). A jeśli "rumcajs" i Twój przykładzik jestescie jeszcze gdzieś w pobliżu to mój mail to: agent-john-smith@tlen.pl Z Twoją alternatywą też się chętnie zapoznam. PS: czy ja, jako szary i początkujący "forumowicz" też mogę wklejać screeny do postów, oszczędziłoby mi to paru akapitów bełkotania ;-D