zapisywanie wartości liczbowej do Excela

Tematy związane z tworzeniem dużych aplikacji. Zaganiednia dotyczące architektury oraz zasad tworzenia optymalnych rozwiązań.
kamson

zapisywanie wartości liczbowej do Excela

Post autor: kamson »

Jak zapisać liczbę do Excela przy pomocy biblioteki Report Generation. Jest tam funkcja zapisu "Excel Easy Tekst", ale zapisuje ona wartość jako tekst, a w Excelu zwykle potrzebne są liczby. Inna funkcja "Append Table to Report" potrafi już zapisać liczby, ale dane wejściowe trzeba podawać jako tablicę 2D. Ja chciałbym natomiast zapisywać pojedyncze komórki pojedynczymi danymi w formacie liczbowym a nie tekstowym.
Kamil
bogdani
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Kontakt:

Re: zapisywanie wartości liczbowej do Excela

Post autor: bogdani »

Witaj
Powiedz czy to taki duży problem żeby przed samym użyciem Excel Easy Text użyć funkcji konwersji liczby na tekst ? Pamiętać jedynie musisz żeby odpowiednio użyć kropki lub przecinka, jako separatora w zależności od wersji twojego systemu, a Excel powinien sobie sam to zamienić na liczbę.
bogdani
Ktoś ci pomógł na forum? Podziękuj dając pochwałę.

Obrazek Obrazek Obrazek
kamson

Post autor: kamson »

Dokładnie tak właśnie robię i w Excelu wyświetla mi się wszystko na czerwono z wykrzyknikami. Nie można też na takich "liczbach tekstowych" wykonywać żadnych operacji matematycznych. Nie działa też na nie "Formatuj komórki -> Liczbowe", nadal pozostają tekstem.
Kamil
Jarq
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

Post autor: Jarq »

Może spróbuj użyć express VI z tego toolkitu. U mnie działało dobrze. Jeśli podeślesz pliki to zobaczę co da się zrobić bo też miałem kilka przygód z eksportem do excela.
ODPOWIEDZ