Dźwięk w LV
Dźwięk w LV
Witam!!
Szukam materiałów na temat wykorzystania karty dźwiękowej jako karty pomiarowej w LabView. Czy ktoś interesuje się tym tematem?
Piszę pracę dyplomową i proszę o pomoc.
Szukam materiałów na temat wykorzystania karty dźwiękowej jako karty pomiarowej w LabView. Czy ktoś interesuje się tym tematem?
Piszę pracę dyplomową i proszę o pomoc.
Re: Dźwięk w LV
Jakiego rodzaju pomiary chcesz przeprowadzać? Jeśli temperatury to raczej trzeba będzie trochę więcej popracować nad tematemsu7 pisze:Witam!! Szukam materiałów na temat
wykorzystania karty dźwiękowej jako karty pomiarowej w LabView. Czy ktoś interesuje się tym tematem? Piszę pracę dyplomową i proszę o pomoc.
:lol:
A poważnie: sprecyzuj
- zagadnienie pomiarowe,
- system operacyjny,
- wersję LabVIEW,
- powiedz o tym jakie masz już doświadczenie w LabVIEW: może powinieneś zacząć od przykładów obsługi karty dzwiękowej w LabVIEW, a potem własnych prostych programów...?
Witam
Nie da się zmierzyć amplitudy - nigdy nie będzie miarodajna - zadane wartości napięcia od wartości max do min powinny niby dać możliwość odpowiedniego skalibrowania wejścia karty - jednak nie sprawdza się to.
Co do mierzenia częstotliwości - wspomniane ograniczenia dotyczą częstotliwosci próbkowania. Jest ona dyskretna dla karty dĹşwiękowej - można wybrać standardowo 8k, 11,025k 22,05k i 44,1k (w tych najnowszych również 88,2k). Można więc badać częstotliwosć tak do 10kHz - co najlepiej. Jeżeli dodatkowo masz jakiś sygnał spróbkowany powiedzmy 10kHz i chciałbyś go podać na wyjście karty to jest mały problem - trzeba nieco sygnał zmodyfikowac - ale tu sie nie będę na ten temat rozpisywać.
Tak więc uważam iż zrobienie z karty dĹşwiękowej karty pomiarowej to nie jest najlepszy pomysł - jednak jak najbardziej moze ona służyć jako nie głupi symulator - trzeba jednak uważać aby niczego nie poprzepalać - bo sie często zdarza - polecam sprawdzenie max. napięcia sygnału wejściowego.
Dochodzą do tego jeszcze szumy karty - szczególnie tych kart, które są montowane bezpośrednio na płytach głównych ... nie mają zbyt dobrych układów gdyż są im nie potrzebne
Ps. - moze to być istotna informacja - chodzi o charakterystykę karty dĹşwiękowej a dokładniej o charakterystyki AF wejścia mic oraz line in - one są różne. Nie zachowują się tak jak sie oczekuje (czyli jak co najmniej dobre filtry dolnoprzepustowe) ... polecam sprawdzić ch-ki dla danej karty i wybrać to lepsze wejście ... a nawet można zrobiś sobie autotest karty - należy do tego napisać sobie w labview programik - ja pracuję obecnie nad takim i jak będzie coś warty to powieszę na sieci.
Pozdrawiam
Karta dźwiękowa ma to do siebie, że źle mierzy - niestety. Ĺąle mierzy wartości amplitudy ale dobrze częstotliwość - i to z pewnymi - szczególnymi ograniczeniami.Szukam materiałów na temat wykorzystania karty dźwiękowej jako karty pomiarowej w LabView
Nie da się zmierzyć amplitudy - nigdy nie będzie miarodajna - zadane wartości napięcia od wartości max do min powinny niby dać możliwość odpowiedniego skalibrowania wejścia karty - jednak nie sprawdza się to.
Co do mierzenia częstotliwości - wspomniane ograniczenia dotyczą częstotliwosci próbkowania. Jest ona dyskretna dla karty dĹşwiękowej - można wybrać standardowo 8k, 11,025k 22,05k i 44,1k (w tych najnowszych również 88,2k). Można więc badać częstotliwosć tak do 10kHz - co najlepiej. Jeżeli dodatkowo masz jakiś sygnał spróbkowany powiedzmy 10kHz i chciałbyś go podać na wyjście karty to jest mały problem - trzeba nieco sygnał zmodyfikowac - ale tu sie nie będę na ten temat rozpisywać.
Tak więc uważam iż zrobienie z karty dĹşwiękowej karty pomiarowej to nie jest najlepszy pomysł - jednak jak najbardziej moze ona służyć jako nie głupi symulator - trzeba jednak uważać aby niczego nie poprzepalać - bo sie często zdarza - polecam sprawdzenie max. napięcia sygnału wejściowego.
Dochodzą do tego jeszcze szumy karty - szczególnie tych kart, które są montowane bezpośrednio na płytach głównych ... nie mają zbyt dobrych układów gdyż są im nie potrzebne
Ps. - moze to być istotna informacja - chodzi o charakterystykę karty dĹşwiękowej a dokładniej o charakterystyki AF wejścia mic oraz line in - one są różne. Nie zachowują się tak jak sie oczekuje (czyli jak co najmniej dobre filtry dolnoprzepustowe) ... polecam sprawdzić ch-ki dla danej karty i wybrać to lepsze wejście ... a nawet można zrobiś sobie autotest karty - należy do tego napisać sobie w labview programik - ja pracuję obecnie nad takim i jak będzie coś warty to powieszę na sieci.
Pozdrawiam
Witam.
Dziękuję za tak liczne zainteresowanie.
Próbuje wykorzystac karte dzwiękową jako miernik napięcia zmiennego. Mam LabView 7, i Win XP. Przykłady z LabView mam już przerobione.
Mam za zadanie wykonać pomiar napięcia w układzie jednocześnie z dwóch punktów naraz (dwa napięcia) i złożyć to w histerezę. Czyli teoretycznie
jest to oscyloskop z dwoma kanałami.
Kożystam z karty SoundBlastera 5.1, te z płyt głównych są nieciekawe.
Wszelka pomoc mile widziana! Pomiar temperatury mam już za sobą
Dziękuję za tak liczne zainteresowanie.
Próbuje wykorzystac karte dzwiękową jako miernik napięcia zmiennego. Mam LabView 7, i Win XP. Przykłady z LabView mam już przerobione.
Mam za zadanie wykonać pomiar napięcia w układzie jednocześnie z dwóch punktów naraz (dwa napięcia) i złożyć to w histerezę. Czyli teoretycznie
Kożystam z karty SoundBlastera 5.1, te z płyt głównych są nieciekawe.
Wszelka pomoc mile widziana! Pomiar temperatury mam już za sobą
hmmmm... jakie to napięcia, jakie częstotliwości...? W zasadzie odpowiedzial już PMaj oczywiście coś czyli jakiś przebieg dostaniesz, tylko ile to będzie warte? Zastanow się czy to dobre rozwiązanie...su7 pisze: Próbuje wykorzystac karte dzwiękową
jako miernik napięcia zmiennego. Mam LabView 7, i Win XP. Przykłady z LabView mam już przerobione.
Mam za zadanie wykonać pomiar napięcia w układzie jednocześnie z dwóch punktów naraz (dwa napięcia) i złożyć to w histerezę.
Czyli teoretycznie jest to oscyloskop z dwoma kanałami.
Za pomoca karty dzwiekowej...? podziel się zatem doświadczeniamisu7 pisze: Pomiar temperatury mam już za sobą
8)
Witam
Oczywiście da się coś zobaczyć takim pomiarem, tylko - jak pisał Mikrobi
Pozdrawiam
Jak rozumiem to mierzysz napięcie - nazwijmy to sygnał - w takich dwóch punktach, które są rozdzielone pewnym obiektem, który może ewentualnie zmienić charakterystykę sygnału - w szczególności przesunąć go w fazie ?? - jeśli tak to nie jest to histerezaMam za zadanie wykonać pomiar napięcia w układzie jednocześnie z dwóch punktów naraz (dwa napięcia) i złożyć to w histerezę. Czyli teoretycznie
Oczywiście da się coś zobaczyć takim pomiarem, tylko - jak pisał Mikrobi
Należy pamiętać, że nie bez powodu nie stosuje się kart dźwiękowych do pomiarów - chociaż są stosunkowo tanie... ile to będzie warte? Zastanow się czy to dobre rozwiązanie...
Pozdrawiam
Witam.
Dziękuję kolegom za wyczerpujący opis materiału.
Oczywiście, żeby uzyskać histerezę trzeba dołączyć jeszcze kilka czynników. Ale to inny temat. Teraz wiem że w zasadzie karta dzwiękowa jako pomiarowa jest kiepskim rozwiązaniem.
Nie wiem czemu Mikrobi "uczepił" się tak pomiaru temperatury
Pozdrawiam!
Dziękuję kolegom za wyczerpujący opis materiału.
Oczywiście, żeby uzyskać histerezę trzeba dołączyć jeszcze kilka czynników. Ale to inny temat. Teraz wiem że w zasadzie karta dzwiękowa jako pomiarowa jest kiepskim rozwiązaniem.
Nie wiem czemu Mikrobi "uczepił" się tak pomiaru temperatury
Pozdrawiam!
Zaciekawił mnie wasz temat ale jeżeli możesz PMaj to napisz co miałeś na myśli pisząc że nie jest to histeraza. Dwa sygnały przesunięte w fazie zebrane przez obiekt Bundle połączony z wykresem XY umożliwia wyświetlenie pętli histerezy. Jeżeli jestem w błędzie to prosiłbym o odpowiedź.PMaj pisze: Jak rozumiem to mierzysz napięcie - nazwijmy to sygnał - w takich dwóch punktach, które są rozdzielone pewnym obiektem, który może ewentualnie zmienić charakterystykę sygnału - w szczególności przesunąć go w fazie ?? - jeśli tak to nie jest to histereza
Należy pamiętać, że nie bez powodu nie stosuje się kart dźwiękowych do pomiarów - chociaż są stosunkowo tanie
Pozdrawiam
Kilka oscyloskopów dla kart dźwiękowych
Su7 na stronie http://republika.pl/labview/ możesz ściągnąć kilka vi dla kart dźwiękowych.
Witam
Histereza to różnica wartości parametru charakteryzującego stan lub właściwości układu, występująca w jednym pełnym cyklu jego przebiegu. Należy zdać sobie sprawę z tego, czym jest tutaj właściwość lub stan układu a co jest różnicą tych wartości. Jeżeli bierzemy pod uwagę dwa sygnały to możemy wykreślić ich charakterystyki amplitudowe, fazowe… - to są właśnie właściwości układu. Dopiero różnica tych parametrów dla danego obiektu będzie histerezą.
Jeszcze raz – jeżeli wykreślimy dwa razy ch-kę amplitudowo-fazową i będzie ona różna dla tego samego obiektu – co może być spowodowane zmienianiem częstotliwości w przeciwnym kierunku – to jeżeli te ch-ki będą przesunięte to będzie to histereza.
Co do histerezy jeszcze – pojęcie to może być oczywiście różnie rozumiane – ja ją rozumiem w ten właśnie sposób który opisałem.
Pozdrawiam
Według mnie dwa sygnały przesunięte w fazie zebrane przez obiekt Bundle i pokazane na wykresie przedstawiają dwa sygnały: pierwszy to ten, który pobudza jakiś obiekt, a drugi to ten, który jest wyjściem obiektu - jest to graficzne przedstawienie dwóch przesuniętych w fazie sygnałów (zakładam, że obiekt przesuwa fazę sygnału). Nie jest to jeszcze histereza.Dwa sygnały przesunięte w fazie zebrane przez obiekt Bundle połączony z wykresem XY umożliwia wyświetlenie pętli histerezy
Histereza to różnica wartości parametru charakteryzującego stan lub właściwości układu, występująca w jednym pełnym cyklu jego przebiegu. Należy zdać sobie sprawę z tego, czym jest tutaj właściwość lub stan układu a co jest różnicą tych wartości. Jeżeli bierzemy pod uwagę dwa sygnały to możemy wykreślić ich charakterystyki amplitudowe, fazowe… - to są właśnie właściwości układu. Dopiero różnica tych parametrów dla danego obiektu będzie histerezą.
Jeszcze raz – jeżeli wykreślimy dwa razy ch-kę amplitudowo-fazową i będzie ona różna dla tego samego obiektu – co może być spowodowane zmienianiem częstotliwości w przeciwnym kierunku – to jeżeli te ch-ki będą przesunięte to będzie to histereza.
Co do histerezy jeszcze – pojęcie to może być oczywiście różnie rozumiane – ja ją rozumiem w ten właśnie sposób który opisałem.
Pozdrawiam