Dźwięk w LV

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
su7

Dźwięk w LV

Post autor: su7 »

Witam!!
Szukam materiałów na temat wykorzystania karty dźwiękowej jako karty pomiarowej w LabView. Czy ktoś interesuje się tym tematem?
Piszę pracę dyplomową i proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
Mikrobi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Re: Dźwięk w LV

Post autor: Mikrobi »

su7 pisze:Witam!! Szukam materiałów na temat
wykorzystania karty dźwiękowej jako karty pomiarowej w LabView. Czy ktoś interesuje się tym tematem? Piszę pracę dyplomową i proszę o pomoc.
Jakiego rodzaju pomiary chcesz przeprowadzać? Jeśli temperatury to raczej trzeba będzie trochę więcej popracować nad tematem
:lol:
A poważnie: sprecyzuj
- zagadnienie pomiarowe,
- system operacyjny,
- wersję LabVIEW,
- powiedz o tym jakie masz już doświadczenie w LabVIEW: może powinieneś zacząć od przykładów obsługi karty dzwiękowej w LabVIEW, a potem własnych prostych programów...?
pozdrawiam
Mikrobi

LabVIEW Champion, CLD, CPI
PMaj

Post autor: PMaj »

Witam
Szukam materiałów na temat wykorzystania karty dźwiękowej jako karty pomiarowej w LabView
Karta dźwiękowa ma to do siebie, że źle mierzy - niestety. Ĺąle mierzy wartości amplitudy ale dobrze częstotliwość - i to z pewnymi - szczególnymi ograniczeniami.
Nie da się zmierzyć amplitudy - nigdy nie będzie miarodajna - zadane wartości napięcia od wartości max do min powinny niby dać możliwość odpowiedniego skalibrowania wejścia karty - jednak nie sprawdza się to.
Co do mierzenia częstotliwości - wspomniane ograniczenia dotyczą częstotliwosci próbkowania. Jest ona dyskretna dla karty dĹşwiękowej - można wybrać standardowo 8k, 11,025k 22,05k i 44,1k (w tych najnowszych również 88,2k). Można więc badać częstotliwosć tak do 10kHz - co najlepiej. Jeżeli dodatkowo masz jakiś sygnał spróbkowany powiedzmy 10kHz i chciałbyś go podać na wyjście karty to jest mały problem - trzeba nieco sygnał zmodyfikowac - ale tu sie nie będę na ten temat rozpisywać.
Tak więc uważam iż zrobienie z karty dĹşwiękowej karty pomiarowej to nie jest najlepszy pomysł - jednak jak najbardziej moze ona służyć jako nie głupi symulator - trzeba jednak uważać aby niczego nie poprzepalać - bo sie często zdarza - polecam sprawdzenie max. napięcia sygnału wejściowego.
Dochodzą do tego jeszcze szumy karty - szczególnie tych kart, które są montowane bezpośrednio na płytach głównych ... nie mają zbyt dobrych układów gdyż są im nie potrzebne
Ps. - moze to być istotna informacja - chodzi o charakterystykę karty dĹşwiękowej a dokładniej o charakterystyki AF wejścia mic oraz line in - one są różne. Nie zachowują się tak jak sie oczekuje (czyli jak co najmniej dobre filtry dolnoprzepustowe) ... polecam sprawdzić ch-ki dla danej karty i wybrać to lepsze wejście ... a nawet można zrobiś sobie autotest karty - należy do tego napisać sobie w labview programik - ja pracuję obecnie nad takim i jak będzie coś warty to powieszę na sieci.
Pozdrawiam
su7

Witam.
Dziękuję za tak liczne zainteresowanie.
Próbuje wykorzystac karte dzwiękową jako miernik napięcia zmiennego. Mam LabView 7, i Win XP. Przykłady z LabView mam już przerobione.
Mam za zadanie wykonać pomiar napięcia w układzie jednocześnie z dwóch punktów naraz (dwa napięcia) i złożyć to w histerezę. Czyli teoretycznie
jest to oscyloskop z dwoma kanałami.
Kożystam z karty SoundBlastera 5.1, te z płyt głównych są nieciekawe.
Wszelka pomoc mile widziana! Pomiar temperatury mam już za sobą
:lol:
Awatar użytkownika
Mikrobi

su7 pisze: Próbuje wykorzystac karte dzwiękową
jako miernik napięcia zmiennego. Mam LabView 7, i Win XP. Przykłady z LabView mam już przerobione.
Mam za zadanie wykonać pomiar napięcia w układzie jednocześnie z dwóch punktów naraz (dwa napięcia) i złożyć to w histerezę.
Czyli teoretycznie jest to oscyloskop z dwoma kanałami.
hmmmm... jakie to napięcia, jakie częstotliwości...? W zasadzie odpowiedzial już PMaj oczywiście coś czyli jakiś przebieg dostaniesz, tylko ile to będzie warte? Zastanow się czy to dobre rozwiązanie...
su7 pisze: Pomiar temperatury mam już za sobą
Za pomoca karty dzwiekowej...? podziel się zatem doświadczeniami
8)
pozdrawiam
Mikrobi

PMaj

Witam
Mam za zadanie wykonać pomiar napięcia w układzie jednocześnie z dwóch punktów naraz (dwa napięcia) i złożyć to w histerezę. Czyli teoretycznie
jest to oscyloskop z dwoma kanałami.
Jak rozumiem to mierzysz napięcie - nazwijmy to sygnał - w takich dwóch punktach, które są rozdzielone pewnym obiektem, który może ewentualnie zmienić charakterystykę sygnału - w szczególności przesunąć go w fazie ?? - jeśli tak to nie jest to histereza
:wink:
Oczywiście da się coś zobaczyć takim pomiarem, tylko - jak pisał Mikrobi
... ile to będzie warte? Zastanow się czy to dobre rozwiązanie...
Należy pamiętać, że nie bez powodu nie stosuje się kart dźwiękowych do pomiarów - chociaż są stosunkowo tanie
Pozdrawiam
su7

Witam.
Dziękuję kolegom za wyczerpujący opis materiału.
Oczywiście, żeby uzyskać histerezę trzeba dołączyć jeszcze kilka czynników. Ale to inny temat. Teraz wiem że w zasadzie karta dzwiękowa jako pomiarowa jest kiepskim rozwiązaniem.
Nie wiem czemu Mikrobi "uczepił" się tak pomiaru temperatury :)
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Mikrobi

su7 pisze: Nie wiem czemu Mikrobi "uczepił" się tak pomiaru temperatury :)
Liczyłem na jakieś orginalne rozwiązanie
:D
pozdrawiam
Mikrobi

su7

Proponuje termometr rtęciowy. Stara sprawdzona metoda :D
Awatar użytkownika
Mikrobi

su7 pisze:Proponuje termometr rtęciowy. Stara sprawdzona metoda :D
:roll: tak bez LabVIEW.... 8O
pozdrawiam
Mikrobi

su7

...USB, Camera, odczyt i zapis w LabView :wink:
Awatar użytkownika
Mikrobi

su7 pisze:...USB, Camera, odczyt i zapis w LabView :wink:
:idea:
:idea:
:idea: Pomysłowy Dobromil
pozdrawiam
Mikrobi

labview

Post autor: labview »

PMaj pisze: Jak rozumiem to mierzysz napięcie - nazwijmy to sygnał - w takich dwóch punktach, które są rozdzielone pewnym obiektem, który może ewentualnie zmienić charakterystykę sygnału - w szczególności przesunąć go w fazie ?? - jeśli tak to nie jest to histereza
:wink:
Należy pamiętać, że nie bez powodu nie stosuje się kart dźwiękowych do pomiarów - chociaż są stosunkowo tanie
Pozdrawiam
Zaciekawił mnie wasz temat ale jeżeli możesz PMaj to napisz co miałeś na myśli pisząc że nie jest to histeraza. Dwa sygnały przesunięte w fazie zebrane przez obiekt Bundle połączony z wykresem XY umożliwia wyświetlenie pętli histerezy. Jeżeli jestem w błędzie to prosiłbym o odpowiedź.
labview

Kilka oscyloskopów dla kart dźwiękowych

Post autor: labview »

Su7 na stronie http://republika.pl/labview/ możesz ściągnąć kilka vi dla kart dźwiękowych.
PMaj

Witam
Dwa sygnały przesunięte w fazie zebrane przez obiekt Bundle połączony z wykresem XY umożliwia wyświetlenie pętli histerezy
Według mnie dwa sygnały przesunięte w fazie zebrane przez obiekt Bundle i pokazane na wykresie przedstawiają dwa sygnały: pierwszy to ten, który pobudza jakiś obiekt, a drugi to ten, który jest wyjściem obiektu - jest to graficzne przedstawienie dwóch przesuniętych w fazie sygnałów (zakładam, że obiekt przesuwa fazę sygnału). Nie jest to jeszcze histereza.
Histereza to różnica wartości parametru charakteryzującego stan lub właściwości układu, występująca w jednym pełnym cyklu jego przebiegu. Należy zdać sobie sprawę z tego, czym jest tutaj właściwość lub stan układu a co jest różnicą tych wartości. Jeżeli bierzemy pod uwagę dwa sygnały to możemy wykreślić ich charakterystyki amplitudowe, fazowe… - to są właśnie właściwości układu. Dopiero różnica tych parametrów dla danego obiektu będzie histerezą.
Jeszcze raz – jeżeli wykreślimy dwa razy ch-kę amplitudowo-fazową i będzie ona różna dla tego samego obiektu – co może być spowodowane zmienianiem częstotliwości w przeciwnym kierunku – to jeżeli te ch-ki będą przesunięte to będzie to histereza.
Co do histerezy jeszcze – pojęcie to może być oczywiście różnie rozumiane – ja ją rozumiem w ten właśnie sposób który opisałem.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ