Wartość średnia

Tematy związane z tworzeniem dużych aplikacji. Zaganiednia dotyczące architektury oraz zasad tworzenia optymalnych rozwiązań.
Zefir

Wartość średnia

Post autor: Zefir »

Witam.
Jestęm dość początkującym użytkownikiem LabVIEW 7.1. Mam problem z pewnie dość prostą sprawą, a mianowicie chciałbym obliczyć wartość średnią z mierzonego sygnału. W rzeszywistym programie mierze dwa sygnały losowe przysunięte względem siebie. Chciałbym obliczyć wartość średnią widma sygnału np.: po 10 razach wykonania się pętli (czyli 10 pomiarach sygnału). W pliku przesyłam przykładowy(testowy) program. Chciałbym aby po każdorazowym wykonaniu się pętli watrość była zapisywana do np.: tablicy i potem dzielona przez liczbę interacji wykonania się pętli. Za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
wino
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW

Re: Wartość średnia

Post autor: wino »

poszukaj funkcji Mean z tego co pamiętam to jest w Mathematics-> Prob & Stats
bogdani
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Kontakt:

Post autor: bogdani »

Witaj
jak chcesz zapisywać dane do tablicy to użyj do tego Shift Register (prawy klawisz myszki na pętli i wybierasz Add Shift Register. Potem wystarczy użyć funkcji Build Array z palety Array i masz gromadzone dane w tablicy.
Następnie użyj funkcji poleconej przez wino
bogdani
Ktoś ci pomógł na forum? Podziękuj dając pochwałę.

Obrazek Obrazek Obrazek
Zefir

Post autor: Zefir »

Tak ale jak zbuduje tablicę to funkcja Mean przyjmuje dane typu skalar (liczbowe), a ja po zbudowaniu tablicy mam dane typu cluster of elements. Także nadal nie bardzo wiem jak to rozwiązać.
Awatar użytkownika
mgawlik
Kontakt:

Post autor: mgawlik »

W bloczku analizy fourierowskiej jest opcja uśredniania (average) i możliwość podania ilości uśrednionych prążków widma oraz wagi.
ODPOWIEDZ