Pomiar częstotliwości
Pomiar częstotliwości
Jestem początkującym urzytkowniekiem LabVIEW 7.1. Posiadam karte pomiarową USB-6009, na wejścia analogowe podaje napięcia z generatora i chciałbym określić częśtotliwość podawanego na wejścia analogowe sygnału. Udało mi się to zrobić za pomocą Expressu ale chciałbym zrobić to w tzw. "normalny" sposób. Udało mi sie tylko zaprezentować podawane przebiegi, a nie wiem jak "uzyskać" wartość czestotliwości. Dodam jeszcze, że wykorzystuje dwa kanały analog imput. Za wszelkie pomysły lub przykłady z góry dziękuję.
-
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
- Kontakt:
Re: Pomiar częstotliwości
Witaj
Zmierzyć częstotliwość możesz za pomocą funkcji Extract Single Tone Information , która to niestety nie znajduje się w wersji podstawowej pakietu LabVIEW. Funkcje należące do palety Signal Processing znajdują się w wersji LabVIEW Full Development System wzwyż.
Możesz spróbować dostać się również do tej funkcjonalności rozbierając Exxpress VI z którego korzystasz. Wybierasz go i z menu kontekstowego wskazujesz Open Front Panel. Po przekonwertowaniu Express VIja możesz zajrzeć jak jest zbudowany.
Funkcja ta również znajduje się w przykładach np. w labviewexamplesmeasuremaxmpl.llbBasic Single Tone Measurements.vi.
Innym sposobem pomiaru częstotliwości jest wyznaczenie czasu jednego okresu badanego sygnału. Jak wiadomo częstotliwośćto 1/T, gdzie "T" to czas trwania okresu.
bogdani
Zmierzyć częstotliwość możesz za pomocą funkcji Extract Single Tone Information , która to niestety nie znajduje się w wersji podstawowej pakietu LabVIEW. Funkcje należące do palety Signal Processing znajdują się w wersji LabVIEW Full Development System wzwyż.
Możesz spróbować dostać się również do tej funkcjonalności rozbierając Exxpress VI z którego korzystasz. Wybierasz go i z menu kontekstowego wskazujesz Open Front Panel. Po przekonwertowaniu Express VIja możesz zajrzeć jak jest zbudowany.
Funkcja ta również znajduje się w przykładach np. w labviewexamplesmeasuremaxmpl.llbBasic Single Tone Measurements.vi.
Innym sposobem pomiaru częstotliwości jest wyznaczenie czasu jednego okresu badanego sygnału. Jak wiadomo częstotliwośćto 1/T, gdzie "T" to czas trwania okresu.
bogdani
Re: Pomiar częstotliwości
Zrobiłem w sposób podany przez Ciebie tzn "podglądnąłem" jak jest zbudowany Express i udało mi się. Dziękuję za pomoc