USB-interface i webcamra
Aha, jeszcze co do różnych kamer, to ja używałem logitecha i creativa i obie działały, więc program ten nie jest uzależniony od rodzaju kamery. On po prostu przechwytuje vfw.
Co do szybkości działania, to nie ma rewelacji. Jeżeli jest samo wyświetlanie obrazu i nic poza tym to chodzi całkiem dobrze. Ale jeśli program rozbudujemy, szczególnie o rozpoznawanie obrazu, to zaczyna nieźle zwalniać (ok 2-4 klatli/sec).
Ja zrobiłem projekt w którym kamerka obserwuje pojazd zdalnie sterowany, i na komputerze można sobie wyznaczyć trasę no i komputer steruje tym pojazdem tak żeby jechał tą trasą. Ale, właśnie napotkałem problem z prędkością działania, bo tak to zwalnia, że musiałem zrobić pracę krokową programu, tj. pojazd jedzie tylko kilka cm, i czeka na odświeżenie obrazu i znowu kilka cm.
Co do szybkości działania, to nie ma rewelacji. Jeżeli jest samo wyświetlanie obrazu i nic poza tym to chodzi całkiem dobrze. Ale jeśli program rozbudujemy, szczególnie o rozpoznawanie obrazu, to zaczyna nieźle zwalniać (ok 2-4 klatli/sec).
Ja zrobiłem projekt w którym kamerka obserwuje pojazd zdalnie sterowany, i na komputerze można sobie wyznaczyć trasę no i komputer steruje tym pojazdem tak żeby jechał tą trasą. Ale, właśnie napotkałem problem z prędkością działania, bo tak to zwalnia, że musiałem zrobić pracę krokową programu, tj. pojazd jedzie tylko kilka cm, i czeka na odświeżenie obrazu i znowu kilka cm.
Witam MasterCheat1!
Dziekuje za podanom przez ciebie informacje.
Te rzeczy probowalem juz rowniez wczesniej i nadal bez zadnego efektu.
Niestety niemoge znalezc blendu.
Mam takie male pytanie.... Rozumiesz dokladnie co sie dzieje w (napisanego przez Pete) dll.c i gdzie bym mog znalezc troszke wiecej informacji zeby mog zrozumiec dokladnie co sie dzieje w tych roznych funkcjach...
Terz jestem ciekawy czy wiesz gdze sa przesylane klatki z kamery zanim som skopiowane do labview. Interesuje mnie ten caly proces od kamery do labview dotyczacy buforowania informacji (klatek obrazu).
Mam nadzeje ze zrozumiesz oco mi chodzi...
Pozdrawiam
Danne
Dziekuje za podanom przez ciebie informacje.
Te rzeczy probowalem juz rowniez wczesniej i nadal bez zadnego efektu.
Niestety niemoge znalezc blendu.
Mam takie male pytanie.... Rozumiesz dokladnie co sie dzieje w (napisanego przez Pete) dll.c i gdzie bym mog znalezc troszke wiecej informacji zeby mog zrozumiec dokladnie co sie dzieje w tych roznych funkcjach...
Terz jestem ciekawy czy wiesz gdze sa przesylane klatki z kamery zanim som skopiowane do labview. Interesuje mnie ten caly proces od kamery do labview dotyczacy buforowania informacji (klatek obrazu).
Mam nadzeje ze zrozumiesz oco mi chodzi...
Pozdrawiam
Danne
Jeszcze jedno male pytanko...
W programie Pete Parente jest klika przykladow..
Przyklad ktury mnie interesuje jest to Webcam Continuous Capture w Proc.vi...
Niestety nie dzala bo jest jakis problem w transformacji do IMAQ image.
Terz zaluwazylem ze to nie jest taki sam format co jest uzywany przez Vision w labview. Chcal bym manipulowac obraz ktury jest zlapany w Vision tylko niewiem dokladnie jak zrobic transformacjie obrazu...
Wiesz moze w jaki sposub mozna tego dokonac...
Pozdrawiam
Danne
W programie Pete Parente jest klika przykladow..
Przyklad ktury mnie interesuje jest to Webcam Continuous Capture w Proc.vi...
Niestety nie dzala bo jest jakis problem w transformacji do IMAQ image.
Terz zaluwazylem ze to nie jest taki sam format co jest uzywany przez Vision w labview. Chcal bym manipulowac obraz ktury jest zlapany w Vision tylko niewiem dokladnie jak zrobic transformacjie obrazu...
Wiesz moze w jaki sposub mozna tego dokonac...
Pozdrawiam
Danne
mam problem z kamerka
hej NIE WIEM CO SIE STALO JAK CHCE WLACZYC KAMERE TO MI WYSKAKUJE NAPIS---- CANOT FIND VFW DRIVER --- NIE MAM POJECIA CO SIE STALO PO FORMACIE ZAINSTALOWALEM KAMERE I NIC MAM SYSTEM XP PROSZE O RADE[/list]
Danne - Działa napewno, tylko trochę mozolnie jest to wszystko uruchomić, ale jak już się wie o co chodzi, to wtedy nie ma żadnego problemu.
Nad samą biblioteką jeszcze się nie zastanawiałem, ala z tego co się orientuje, to polega to na przechwytywaniu obrazu z VFW (Video for Windows).
Jeśli uda cię się już uzyskac normalny obraz w LabView, to nie ma problemy z transformacją go do formatu IMAQ.
Najważniejsze jest to ustawienie rozdzielczości w zewnętrznym programie niezależnym od labview.
W jednej z kamer których używałem miałem 2 różnie programy do do jej obsługi, i przestawienie rozdzielczości za pomocą jednego programu nie dawało rezultatów, natomiast, gdy przestawiałem w drugim programie to zaczeło działać normalnie.
I jeszcze jedno, jeśli już raz źle właczymy w labview kamerę, to nawety jak następnym razem będziemy prubowali dobrze, to raczej nie zadziała. I trzeba labview wyłaczyć i włączyć od nowa, a czasem nawet trzeba komputer wyłaczyć
Nad samą biblioteką jeszcze się nie zastanawiałem, ala z tego co się orientuje, to polega to na przechwytywaniu obrazu z VFW (Video for Windows).
Jeśli uda cię się już uzyskac normalny obraz w LabView, to nie ma problemy z transformacją go do formatu IMAQ.
Najważniejsze jest to ustawienie rozdzielczości w zewnętrznym programie niezależnym od labview.
W jednej z kamer których używałem miałem 2 różnie programy do do jej obsługi, i przestawienie rozdzielczości za pomocą jednego programu nie dawało rezultatów, natomiast, gdy przestawiałem w drugim programie to zaczeło działać normalnie.
I jeszcze jedno, jeśli już raz źle właczymy w labview kamerę, to nawety jak następnym razem będziemy prubowali dobrze, to raczej nie zadziała. I trzeba labview wyłaczyć i włączyć od nowa, a czasem nawet trzeba komputer wyłaczyć
Witam Mikrobi!
Zauwazyłem ze pisales wczesniej ze pracujesz dla http://www.hytekautomation.com/.
Jestem ciekaw czy cos wiesz na temat IVision?
Jesli tak to mam male pytanie...
Mialem okazje wyprobowac ten program i ciekawi mnie troszke ile tak naprawde mozna miec maxymalna lidzbe klatek/sec w tym programie?
Czy jesli nastawie np. 60 klatek /sec czy oczymam tyle?
Dziekuje za pomoc...
Danne
Zauwazyłem ze pisales wczesniej ze pracujesz dla http://www.hytekautomation.com/.
Jestem ciekaw czy cos wiesz na temat IVision?
Jesli tak to mam male pytanie...
Mialem okazje wyprobowac ten program i ciekawi mnie troszke ile tak naprawde mozna miec maxymalna lidzbe klatek/sec w tym programie?
Czy jesli nastawie np. 60 klatek /sec czy oczymam tyle?
Dziekuje za pomoc...
Danne
8) Zaszła pomyłka, nie pracuję dla Hytek Automation. Pisałem o Irene He, która tam pracuje. Znam ją z jej prac w LabVIEW, z tą firmą jednak moja znajomość na tym się kończy.Danne pisze:Zauwazyłem ze pisales wczesniej ze pracujesz dla http://www.hytekautomation.com/.
Witam!
Mam pytania dotyczoce użycia NI-VISA 3.0 do kontroli urządzeń USB.
Czy naprawde jest mozliwosc kontroli web kamery (USB) zapomoca NI-VISA 3.0 i odbiorze danych z kamery?
Czy jest ktos kto to juz probowal?
W artykule "Użycie NI-VISA 3.0 do kontroli urządzeń USB" pisze ze :
"Komunikacja USB odbywa się za pomocą czterech typów komunikatów i odbiorników: sterujące, przerwania, cięgłe oraz izosynchroniczne."
A troszke dalej w artykule pisze :
"NI-VISA wspiera trzy typy komunikatów USB: sterujące, ciągłe, przerwania."
Wiem ze komunikat przerwania jest np. uzywany przez myszki i klawiatury do komputera.
Komunikat cięgłe przez skannery i drukarki.
A izosynchroniczny jest wlasnie czesto uzywany przez np. videokamery i glosniki.
A z tego co pisze w artykule to chyba wynika ze izosynchroniczny komunikat nie jest wspierany przez NI-VISA............?
Pozdrawia
Danne
Mam pytania dotyczoce użycia NI-VISA 3.0 do kontroli urządzeń USB.
Czy naprawde jest mozliwosc kontroli web kamery (USB) zapomoca NI-VISA 3.0 i odbiorze danych z kamery?
Czy jest ktos kto to juz probowal?
W artykule "Użycie NI-VISA 3.0 do kontroli urządzeń USB" pisze ze :
"Komunikacja USB odbywa się za pomocą czterech typów komunikatów i odbiorników: sterujące, przerwania, cięgłe oraz izosynchroniczne."
A troszke dalej w artykule pisze :
"NI-VISA wspiera trzy typy komunikatów USB: sterujące, ciągłe, przerwania."
Wiem ze komunikat przerwania jest np. uzywany przez myszki i klawiatury do komputera.
Komunikat cięgłe przez skannery i drukarki.
A izosynchroniczny jest wlasnie czesto uzywany przez np. videokamery i glosniki.
A z tego co pisze w artykule to chyba wynika ze izosynchroniczny komunikat nie jest wspierany przez NI-VISA............?
Pozdrawia
Danne