prosze o pomoc

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Re: prosze o pomoc

Post autor: jogurt_owocowy »

Proszę bardzo w 7.1.
Awatar użytkownika
fenix

Post autor: fenix »

jeszczer raz wielkie dzieki.
bardzo fajna metoda, duzo lepsza niz moja:) tylko jeden problem tkwi w tym ze dane w takiej strukturze odczytywane sa wtedy jezeli wykona sie gorna petla czy event. czyli jezeli wysle cos i dostane odpowiedz to ona nie pokaze mi sie odrazu tylko wtedy gdy np porusze jeszcze raz pokretlem a lepiej byloby gdyby dane pokazaly sie odrazu bez mojej ingerencji.

pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Post autor: jogurt_owocowy »

Objaśnij najlepiej dokładnie co program ma robić
Ogolnie moj program ma wysylac wartości m.in napięcia, pradu z kilku pokretel, za pomoca przycisku (wyslij) lub entera do urzadzenia. W chwile potem urzadzenie powinno wyslac odpowiedz zwrotna ktora musze wylapac
Z tego wynika, że naturalną kolejnością zdarzeń po sobie następujących jest wysłanie danych-oczekiwanie na odpowiedź i takie coś obsługuje taka struktura programu. Użytkownik naciska na przycisk, górna pętla wychwytuje
zdarzenie, i wyzwala pojedynczy cykl dolnej pętli, która wysyła dane oraz odbiera potwierdzenie. W zależności od tego jak szybko miernik to potwierdzenie przysyła, trzeba odpowiednio ustawić opóźnienie w funkcji Wait w ramce "odbierz" lub umożliwić jej kilkukrotną próbę odbioru poprzez wprowadzenie np. jakiegoś licznika. 10ms jest teraz ustawione na potrzeby eksperymentów z "zapętlonym" kabelkiem do RSa - dla miernika pewno potrzeba będzie więcej.
Nie ma żadnego problemu z modyfikacją programu w taki sposób, żeby odbierał też dane wysyłane w sposób "niewymuszony" z miernika-najprościej: ustawić odpowiednio wejście timeout w Dequeue Element.
Koniec końców to ma być tylko przykład-program o takiej właśnie funkcjonalności można zrobić dużo prościej(jedna pętla, event, wysłanie i odbiór wewnątrz niego), ale jeśli zajdzie potrzeba analizy odpowiedzi(lub jej braku) uzależnienie od tego ponownego wysłania danych itp. to wtedy takie coś pada.
Awatar użytkownika
fenix

Post autor: fenix »

Teraz juz wszystko jasne, zmienilem i wszystko działa dobrze :) o to mi chodziło, zajme sie teraz przeróbką programu. cale szczescie ze juz wszystko wiem. dzieki jeszcze raz za poświęcony czas, bo bez Ciebie byłoby krucho

pozdrawiam :)
ODPOWIEDZ