Przesyłanie plików

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Awatar użytkownika
Mikrobi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Post autor: Mikrobi »

[quote="Sjebek"]to jest fajna sprawa jesli dana prezentacja nie ma w sobie zalaczonch filmow, lub jakis dziwnych nie standartowych animacji, podejrzewam ze w takim przypadku moj pomysl to jedyne rozwiazanie, ale Twoj pomysl jest super na proste prezentacje, jeszcze raz z gory dzieki. [/quote]
Właśnie testowałem makabrycznie proste rozwiązanie. 1. Otwierasz prezentacje jako plik tekstowy (bloczek Read Characters From File.vi) 2. zapisujesz prezentację jako plik tekstowy, czyli analogicznym bloczkiem Write Characters To File.vi z odpowiednim rozszerzeniem *.pps lub *.ppt 3. DZIAŁA JAKO PREZENTACJA
Wnioski Prezentację można otworzyć jako zwykły plik tekstowy i wysłać przez DataSocket stringi, najlepiej paczki stringów, np po 100 lub 1000 znaków i w odbiorniku odpowiednio to sklejać. Dobrze będzie pamiętać o tym aby wysłać dodatkowe informacje najlepiej jako klaster zawierający nazwę pliku, rozmiar itp.
Testowałem to lokalnie przepisując plik z partycji na partycję, tak samo ma to działać na DataSocket. Czyli dwa - trzy kanały DS (trzeci z informaacją START/STOP transmisji) Co do niestandardowych animacji i filmów, to podobnie dziala przesylanie 10MB mpga :) Z tego co zauważyłem prezentacja zawiera poprostu wywołanie odpowiedniego komponentu (np. odtwarzacza multimedialnego) z parametrem zawierającym nazwę pliku i dodatkowe informacje od prezentacji.
To powinno w pełni rozwiązać problem.
pozdrawiam Mikrobi
Sjebek

Post autor: Sjebek »

Hey dzieki za kolejne rozwiązanie problemu. Postaram się przetestować to na 12 komputerach w pracowni i napisze czy ponioslem porazke czy sukces.
tomekw

Post autor: tomekw »

jezeli to jeszcze jest aktualne (niestety nie mialem czasu zbyt duzo ostatnio) to mysle, ze mozna to duzo prosciej rozwiazac.
otoz wystarczy:
1. Tools - Options - Web Server Configuration - Enabled.
2. Katalog ustawiamy gdzie mamy prezentacje.
3. Umieszczamy ActiveX z przegladarka web.
4. Laczymy Invoke Node do niej i wybieramy metode Navigate.
5. W URL wstawiamy string http://adres_hosta/prezentacja.ppt

dalej juz mozemy upiekszac nasza prace tj. chowanie przegladarki itd...
Awatar użytkownika
Mikrobi

Tomek: zgadzam się oczywiście, chodziło jednak również o możliwość przesyłania plików przez DataSocket w trybie analogicznym do FTP. Wyszło na to że się uda :)

pozdrawiam
Mikrobi
tomekw

[quote="Mikrobi"]Tomek: zgadzam się oczywiście, chodziło jednak również o możliwość przesyłania plików przez DataSocket w trybie analogicznym do FTP. Wyszło na to że się uda :)
pozdrawiam Mikrobi[/quote]
a czy inne pliki tez da rade w ten sposob przeslac ? np. exe ? mozna jeszcze zaproponowac wykozystanie tcp, wtedy bedzie mozna juz bez zbednego odwolywania sie do zewnetrznych serwerow :)
Awatar użytkownika
Mikrobi

[quote="tomekw"][quote="Mikrobi"]Tomek: zgadzam się oczywiście, chodziło jednak również o możliwość przesyłania plików przez DataSocket w trybie analogicznym do FTP. Wyszło na to że się uda :)
pozdrawiam Mikrobi[/quote]
a czy inne pliki tez da rade w ten sposob przeslac ? np. exe ? mozna jeszcze zaproponowac wykozystanie tcp, wtedy bedzie mozna juz bez zbednego odwolywania sie do zewnetrznych serwerow :)[/quote]
Sprawdzałem na pliku mpg i na exe (przesłanie AllPlayer'a) - oba działają. Prawda, można spróbować przesłać to przez TCP-IP w podobny sposób. Zastanawiam się dlaczego się uparłem na przesyłanie plików przez DataSocket...
Zapewne dlatego że Sjebek pytał o to czy jest to możliwe
pozdrawiam Mikrobi
tomekw

aha jeszcze jedno, (sory ze sie tak rozpisuje :) ) widze ze wspominaliscie o tym serwku ftp, mam go ma 671KB llb. Jak ktos bedzie go chcial to niech mi napisze mail'a na PW.

PS ale taki kombajn do przeslania prezentacji to chyba zbytnia przesada, (przynajmniej potym jak mikrobi wpadl na przeslanie znakami) :D
Awatar użytkownika
Mikrobi

[quote="tomekw"]aha jeszcze jedno, (sory ze sie tak rozpisuje :) ) widze ze wspominaliscie o tym serwku ftp, mam go ma 671KB llb. Jak ktos bedzie go chcial to niech mi napisze mail'a na PW. [/quote]
Proponuje wrzucić plik z serwerem FTP bogdaniemu do plikowni, może ktoś się kiedyś uprze na FTP :) Poza tym może być kształcący dydaktycznie :)
pozdrawiam Mikrobi
Sjebek

Post autor: Sjebek »

Hej, sorki ze sie nie odzywalem, ale coz walcze z sesja.
Niedlugo mam zamiar dalej usiasc do tego problemu i zobaczymy co sie urodzi.
Awatar użytkownika
Mikrobi

[quote="Sjebek"]Hej, sorki ze sie nie odzywalem, ale coz walcze z sesja. Niedlugo mam zamiar dalej usiasc do tego problemu i zobaczymy co sie urodzi.[/quote] powodzenia zatem
pozdrawiam Mikrobi
ODPOWIEDZ