Problem z działaniem skalowania przebiegu na wykresie przy uruchamianiu aplikacji

Sprawy związane z interfejsem użytkownika - kontrolki, wskaźniki, wyświetlacze, wykresy oraz inne zagadnienia tego typu...
MK_Zuk
Posty: 83
Rejestracja: 01 gru 2009 11:53
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Problem z działaniem skalowania przebiegu na wykresie przy uruchamianiu aplikacji

Post autor: MK_Zuk » 01 lut 2018 15:49

Witam.
Zauważyłem dziwną rzecz - może ktoś zna sposób jak to obejść.
Potrzebuję 2 wykresy w 2 zakładkach kontrolki Tab.
Na obydwu wykresach są te same przebiegi.
Przy odpaleniu programu oś X jest skalowana tylko dla wykresu, który jest aktualnie widoczny
a chciałbym, żeby skalowane były obydwa.
Wygląda na to, że właściwość XScale.ScaleFit działa tylko na aktualnie widoczne okno.
(Wartość 1 to Autoscale Once Now).

Nie chciałbym, żeby w trakcie uruchamiania okna przełączały się bo jest to tester tej jednej funkcjonalności
większej aplikacji i nie może być tak, żeby przy uruchomieniu okna "wariowały".

Pozdrawiam
Zuk
Załączniki
wykresy w tabCtl.vi
(23.58 KiB) Pobrany 80 razy

MK_Zuk
Posty: 83
Rejestracja: 01 gru 2009 11:53
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: Problem z działaniem skalowania przebiegu na wykresie przy uruchamianiu aplikacji

Post autor: MK_Zuk » 02 lut 2018 00:07

Problem rozwiązany - a przynajmniej obszedłem go...
Wykrywam pierwsze przełączenie na odpowiednią zakładkę
i wtedy jednorazowo skaluję i zapamiętuję, że już przeskalowany...

Oczywiście lepsze rozwiązania zawsze mile widziane... :)

Załączam poprawiony plik dla ewentualnie zainteresowanych.

Pozdrawiam
Zuk
Załączniki
wykresy w tabCtl.vi
(30.39 KiB) Pobrany 71 razy

Awatar użytkownika
smiga
Posty: 693
Rejestracja: 04 paź 2009 12:41
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Lokalizacja: Słupsk
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Re: Problem z działaniem skalowania przebiegu na wykresie przy uruchamianiu aplikacji

Post autor: smiga » 04 lut 2018 22:55

Ja bym przed uruchomieniem głównego wątku, ustawiał property XScale.ScaleFit dla obu wykresów (wartość 1 lub 2) - wtedy oś x przeskaluje się do danych. Później możesz wyłączyć, czyli wpisać 0.
__ Arkadiusz Śmigielski, tel. 662 01 01 74___
ObrazekObrazekObrazek

MK_Zuk
Posty: 83
Rejestracja: 01 gru 2009 11:53
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: Problem z działaniem skalowania przebiegu na wykresie przy uruchamianiu aplikacji

Post autor: MK_Zuk » 08 lut 2018 13:04

Dzięki,
tak jak mówisz robiłem, i tutaj pojawił się ten opisywany problem.
Skalowały się tylko te wykresy, które są w aktywnej zakładce,
z wykresami na ukrytych zakładkach nic nie dzieje się.

Pozdrawiam
Zuk

Awatar użytkownika
smiga
Posty: 693
Rejestracja: 04 paź 2009 12:41
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Lokalizacja: Słupsk
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Re: Problem z działaniem skalowania przebiegu na wykresie przy uruchamianiu aplikacji

Post autor: smiga » 09 lut 2018 19:26

Dziwne, sprawdziłem u siebie i działa - zerknij na załączonego VI'a.
.
wykresy w tabCtl-2.vi
(16.7 KiB) Pobrany 88 razy
.
Załączniki
wykresy w tabCtl-2.png
__ Arkadiusz Śmigielski, tel. 662 01 01 74___
ObrazekObrazekObrazek

ODPOWIEDZ