Program w labview

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
daf2009
Posty: 4
Rejestracja: 19 paź 2017 19:16
Wersja środowiska: LabVIEW 2016

Program w labview

Post autor: daf2009 » 19 paź 2017 19:19

Czy potrafi ktoś napisac lub moze ma program do badań termopary? Program musiałby się łączyć w dwoma miernikami i wrzucać wyniki do pliku tekstowego

Awatar użytkownika
micard
Posty: 133
Rejestracja: 30 wrz 2011 11:28
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times
Kontakt:

Re: Program w labview

Post autor: micard » 20 paź 2017 09:10

Jeśli nie jest to program na pracę zaliczeniową, to na pewno znajdziesz tu sporo chetnych.

Awatar użytkownika
micard
Posty: 133
Rejestracja: 30 wrz 2011 11:28
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times
Kontakt:

Re: Program w labview

Post autor: micard » 20 paź 2017 09:25

Chcąc namówić kogoś na napisanie programu, warto podać budżet jaki przewidujesz na jego realizację.

Program który "tylko" realizuje to o co prosisz, będzie toporny będzie zapisywał dane w formacie, którego się nie spodziewasz. W opisie nie precyzujesz również częstości próbkowania, ani tego czy ma być ustalona raz, czy też użytkownik ma mieć możliwość zmiany tej częstotliwości w trakcie.

Z jakimi urządzeniami chcesz się łączyć - i jakim protokołem? Znasz polecenia niezbędne do pobrania danych, czy programista sam musi je "znaleźć".

Czy potrzebna będzie kalibracja termopar, czy też zakładasz, że pokazują wartość "prawdziwą"? wiele instrumentów pomiarowych jest kalibrowanych względem certyfikowanego wzorca - jeśli to z takimi urządzeniami (i termoparami!) masz się łączyć - to sprawa jest prosta. Jeśli natomiast masz w ręku losowy mikroamperomierz i termoparę "z szuflady", wypadałoby przeprowadzić przynajmniej zgrubną kalibrację. I teraz pytanie - kalibrację względem wzorca (np. porównując wyniki z certyfikowanym urządzeniem), czy kalibracja fizyczna (punkt zamarzania, wrzenia, punkt potrójny).

Do tego dochodzi jeszcze cała obsługa użytkownika - chcesz wykresy, guziczki, szmery-bajery, czy też wystarczy Ci interfejs linii pleceń?

Jak widzisz takie proste zadanie jakie pisałeś, jeśli chcesz wykonać porządnie, wcale nie jest takie proste. Z tego powodu warto wyznaczyć przynajmniej orientacyjny budżet.

Awatar użytkownika
mnawotka
Posty: 29
Rejestracja: 15 lut 2016 20:13
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Has thanked: 1 time

Re: Program w labview

Post autor: mnawotka » 20 paź 2017 14:17

Zgadzam się ze słowami kolegi powyżej, opisz trochę więcej - żeby wiedzieć z czym ma ktoś się zmierzyć oraz budżet. Szanujmy siebie i swoją pracę.

daf2009
Posty: 4
Rejestracja: 19 paź 2017 19:16
Wersja środowiska: LabVIEW 2016

Re: Program w labview

Post autor: daf2009 » 21 paź 2017 13:18

Ogólnie to nie wiem czy ma to kalibrować dostałem zadanie aby taki program wykonać

https://zapodaj.net/3c698c404a17a.jpg.html
Właściwie, to bd dwa takie układy jak na zdjęciu, z tym ze jedna termopara wzorcowa, druga badana. W programie mają być podłączone dwa takie mierniki jednocześnie i wskazania wzorcowego będą przeliczane na temperaturę.

Chciałbym aby wyniki napięcia i temp były zapisywane w pliku, gdzie później badający sam przerzuci je do Excela i zrobi wykres

https://zapodaj.net/8852da6051c17.jpg.html

Chciałbym miernik th 1961 łączyć z komputerem poprzez USB

Co bo budżetu to zależy kto i za ile by mógł takie coś zrobić
Załączniki
22657403_1546508735434102_337760647_n.jpg
22657403_1546508735434102_337760647_n.jpg (17.21 KiB) Przejrzano 315 razy

daf2009
Posty: 4
Rejestracja: 19 paź 2017 19:16
Wersja środowiska: LabVIEW 2016

Re: Program w labview

Post autor: daf2009 » 21 paź 2017 16:21

Kto wie jak komunikować miernik th 1961 z komputerem przez usb, podobno jest jakis protokół komunikacji VISA który obsługuje większość portów szeregowych w tym USB, tylko nie wiem jak to zrobić

Awatar użytkownika
mnawotka
Posty: 29
Rejestracja: 15 lut 2016 20:13
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Has thanked: 1 time

Re: Program w labview

Post autor: mnawotka » 21 paź 2017 21:21

Komendy SCPI, jest wszystko w manualu tego miernika.

Zapraszam na PW : m.nawotka@gmail.com

Awatar użytkownika
micard
Posty: 133
Rejestracja: 30 wrz 2011 11:28
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times
Kontakt:

Re: Program w labview

Post autor: micard » 22 paź 2017 20:54

Oo..od razu lepiej!
Zauważyłem, że w notatkach masz pomiar jednej termopary i jednego przetwornika PT100. Pamiętaj, że pomiar termoparą zawsze mierzy jedynie różnicę temperatur - natomiast przetwornik typu PT 100 - mierzy wartość bezwzględną.

Nie po to zamawiasz tai program, żeby
później badający sam przerzuci je do Excela i zrobi wykres
.

Program powinien od razu zapisywać to w sensownym formacie - najprościej *.csv (czy jego wariacje), które excel bezproblemowo otwiera

ODPOWIEDZ