Prośba o pomoc z warunkowaniem

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.

Prośba o pomoc z warunkowaniem

Postprzez wartburg » 07 lut 2017 18:52

Witam serdecznie.

Na forum jestem nowym użytkownikiem, z Labview rozpocząłem zabawę ledwie wczoraj, więc poziom mojego pytania może Was drodzy forumowicze zażenować, niemniej liczę na Waszą pomoc. Wykonałem bowiem w programie projekt związany z napełnianiem zbiornika, dostępny w załączniku posta. Program ma funkcję ostrzegawczą tzn, że za pomocą kontrolek informuje użytkownika gdy poziom w zbiorniku przekroczy 900 l bądź spadnie poniżej 100 l. Chciałbym dołączyć dodatkową funkcję zamykania zaworu dopływowego, gdy poziom cieczy w zbiorniku przekroczy 970 l, tzn. żeby w takiej sytuacji dopływ był równy 0. Próbowałem z pętlą case, ale wyskakiwać mi zaczeły "zduplikowane" slidery i tanki.("Zbiornik jest pusty 2" etc..)

Liczę na Waszą pomoc i z góry dziękuję. Jeżeli temat umieściłem w złym dziale to przepraszam, ale nie zdążyłem jeszcze "ogarnąć" całego forum.

Pozdrawiam.
Załączniki
schemat.png
schemat.png (14.73 KiB) Przeglądane 831 razy
wartburg
 
Posty: 3
Dołączył(a): 07 lut 2017 18:32
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Re: Prośba o pomoc z warunkowaniem

Postprzez smiga » 08 lut 2017 02:19

Case jest dobrym pomysłem, tylko slidery i tanki wyrzuć odpowiednio przed i za case. W case'ie powinna być tylko wartość, którą ma tank wyświetlić pod warunkiem, że na selektorze case'a osiągniesz jakiś zdefiniowany próg. Przykład:
Załączniki
case2.png
case2.png (18.67 KiB) Przeglądane 815 razy
case1.png
case1.png (17.48 KiB) Przeglądane 815 razy
____ Arkadiusz Śmigielski ____
_ Certified LabVIEW Developer _
Certified Professional Instructor
_____ tel. 662 01 01 74_____
_____ www.optinav.pl _____

_______Obrazek_______
Avatar użytkownika
smiga
 
Posty: 672
Dołączył(a): 04 paź 2009 11:41
Lokalizacja: Słupsk
Pochwały: 99
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Re: Prośba o pomoc z warunkowaniem

Postprzez micard » 08 lut 2017 08:09

Ja proponował bym diagram bez case'ów
Załączniki
level.png
level.png (23.03 KiB) Przeglądane 807 razy
Avatar użytkownika
micard
 
Posty: 101
Dołączył(a): 30 wrz 2011 10:28
Pochwały: 13
Wersja środowiska: LabVIEW 2016

Prośba o pomoc z warunkowaniem

Postprzez Pitol » 08 lut 2017 12:44

Wiesz... case daje szanse rozbudowy programu w przyszłości.
Może mu się zamarzą trzy lub więcej limitów? Trzeba myśleć przyszłościowo ;)
Pozdrawiam
Pitol

Certified LabVIEW Developer, Certified TestStand Developer
Avatar użytkownika
Pitol
Moderator
 
Posty: 887
Dołączył(a): 18 lip 2007 23:00
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 139
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Prośba o pomoc z warunkowaniem

Postprzez micard » 08 lut 2017 14:15

Właśnie o to chodzi...
W tej wersji już są trzy zakresy - pojawić sie jeszcze może i czwarty i piaty ;] Czasem warto pohamować zapędy "poprawiaczy" :D
Avatar użytkownika
micard
 
Posty: 101
Dołączył(a): 30 wrz 2011 10:28
Pochwały: 13
Wersja środowiska: LabVIEW 2016

Re: Prośba o pomoc z warunkowaniem

Postprzez wartburg » 08 lut 2017 19:08

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i wskazówki.

Niemniej dalej mam problem z... połączeniem. Logicznie wszystko rozumiem, niemniej jednak zwyczajnie i po ludzku nie potrafię połączyć struktury case z resztą programu tak, aby wszystko działało. W załączniku wrzucam plik i mam do Was forumowicze ogromną prośbę o wskazówki, bądź o dokończenie tego programu(tj. połączenie case z resztą). Dziękuję za wszelką formę pomocy.
Załączniki
zbiornik.vi
(9.09 KiB) Pobrane 21 razy
wartburg
 
Posty: 3
Dołączył(a): 07 lut 2017 18:32
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Re: Prośba o pomoc z warunkowaniem

Postprzez parad » 08 lut 2017 19:27

w case masz taki zielony znak zapytania to jest case selector podłacz tam to czym chcesz wybierać zakres np boolean push button. wtedy ci się skompiluje
parad
 
Posty: 7
Dołączył(a): 21 sty 2017 18:59
Wersja środowiska: LabVIEW 2016

Prośba o pomoc z warunkowaniem

Postprzez wartburg » 08 lut 2017 19:42

Widzę ten pytajnik, ale nie w tym leży problem. Nie chcę mieć manualnego przełączania między przypadkami w case'ie tylko automatyczne - że powyżej 970 litrów dopływ jest odcinany i mamy case: false. Ogólna idea to zastosowanie sprzężenia zwrotnego, czyli wykorzystanie danych pomiarowych objętości cieczy w zbiorniku do sterowania zaworem dopływowym i błyskawiczne jego zamykanie, gdy w zbiorniku mamy więcej niż 970 l, jeżeli poziom spadnie poniżej tej wartości, ponowne otwarcie zaworu.
wartburg
 
Posty: 3
Dołączył(a): 07 lut 2017 18:32
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Re: Prośba o pomoc z warunkowaniem

Postprzez smiga » 09 lut 2017 00:32

Podłącz case selector do tego bloczka >970 i działa.
____ Arkadiusz Śmigielski ____
_ Certified LabVIEW Developer _
Certified Professional Instructor
_____ tel. 662 01 01 74_____
_____ www.optinav.pl _____

_______Obrazek_______
Avatar użytkownika
smiga
 
Posty: 672
Dołączył(a): 04 paź 2009 11:41
Lokalizacja: Słupsk
Pochwały: 99
Wersja środowiska: LabVIEW 2015


Powrót do Tematy ogólne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości