NI-CAN 15 i problem z nican.dll

Wszelkie sprawy związane z LabVIEW i komunikacją ze sprzętem. Problemy i ciekawe rozwiązania.
fripin
Posty: 14
Rejestracja: 04 mar 2016 01:59
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

NI-CAN 15 i problem z nican.dll

Post autor: fripin » 13 paź 2016 17:06

Hej,
mam problem ponieważ, musiałem zrobić format kompa i po instalacji LV pojawił się problem. Wcześniej korzystałem z LV 2015, po formacie korzystałem z LV 2015 SP1 ale problem pojawił się przy instalacji sterowników do NI USB-8472 nie miałem dostępu do bibliotek i również był problem z dll-ami. Cofnąłem się do LV 2014, teraz co prawda mam dostęp do biblioteki ale nadal pozostaje problem z nican.dll. Procedura dodawania biblioteki nie powiodła się. Jak naprawić ten problem? Gdzie wrzucić tego dll'a? Mam go wrzuconego zarówno do Windows/System32 jak i do Windows/SysWOW64. System to Win10 i w sumie to wolałbym pozostać przy LV2014. Programy z LV2015 jakoś sobie przepiszę albo coś.

PiDi
Posty: 625
Rejestracja: 31 gru 2010 01:36
Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Lokalizacja: Katowice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Re: NI-CAN 15 i problem z nican.dll

Post autor: PiDi » 13 paź 2016 20:50

Nie za bardzo rozumiem - do jakiej biblioteki nie miałeś dostępu podczas instalacji i jakie problemy miałeś z dll? Instalacja NI-CAN (http://www.ni.com/download/ni-can-15.0/5606/en/) nie załatwia sprawy?
ObrazekObrazekObrazekObrazek

fripin
Posty: 14
Rejestracja: 04 mar 2016 01:59
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

NI-CAN 15 i problem z nican.dll

Post autor: fripin » 14 paź 2016 06:25

Do biblioteki CAN'owskiej, nie wykrywał większości bloczków, które miałem użyte. Instalacja NI-CAN nic nie daje, nadal jest problem z dll :/

TMa
Posty: 202
Rejestracja: 07 sty 2010 12:56
Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Been thanked: 4 times

Re: NI-CAN 15 i problem z nican.dll

Post autor: TMa » 14 paź 2016 09:03

Do biblioteki CAN'owskiej, nie wykrywał większości bloczków, które miałem użyte.
To mi wygląda na niepoprawną instalację drivera do używanej wersji LV. Podczas instalacji drivera masz możliwość zaznaczenia Supportu sterownika dla podanej wersji LV. Oznacza to że jeśli wiesz że używasz np. wersji 2012, 2014, i 2015 to wsparcie dla tych wersji powinno zostać przez ciebie zaznaczone. Wtedy instalatora (dla wersji 32bit) wrzuca do folderu ".\Program Files (x86)\National Instruments\LabVIEW 20xx\instr.lib" odpowiednie bloczki.

Awatar użytkownika
skoziate
NI Man
Posty: 243
Rejestracja: 06 mar 2007 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

NI-CAN 15 i problem z nican.dll

Post autor: skoziate » 14 paź 2016 10:55

CZasami zdarza się, że napisany wcześniej (zwłaszcza na innym komputerze) ładuje się dłużej, ponieważ potrzebuje wyszukać wszystkie zależności. Jeśli nie pokazują się okna dialogowe, żeby wskazać brakujące pliki, to daj mu chwilę, żeby je znalazł i wtedy zapisz VI.
Pozdrawiam,
Sebastian

fripin
Posty: 14
Rejestracja: 04 mar 2016 01:59
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Re: NI-CAN 15 i problem z nican.dll

Post autor: fripin » 14 paź 2016 23:43

skoziate pisze:CZasami zdarza się, że napisany wcześniej (zwłaszcza na innym komputerze) ładuje się dłużej, ponieważ potrzebuje wyszukać wszystkie zależności. Jeśli nie pokazują się okna dialogowe, żeby wskazać brakujące pliki, to daj mu chwilę, żeby je znalazł i wtedy zapisz VI.
Nie znajduje mimo to, wywala, że nie odnalazł potrzebnych bloczków.
TMa pisze:
To mi wygląda na niepoprawną instalację drivera do używanej wersji LV. Podczas instalacji drivera masz możliwość zaznaczenia Supportu sterownika dla podanej wersji LV. Oznacza to że jeśli wiesz że używasz np. wersji 2012, 2014, i 2015 to wsparcie dla tych wersji powinno zostać przez ciebie zaznaczone. Wtedy instalatora (dla wersji 32bit) wrzuca do folderu ".\Program Files (x86)\National Instruments\LabVIEW 20xx\instr.lib" odpowiednie bloczki.
Problem nie tkwi w bloczkach, bo do nich już się dostałem i je wykrywa przy LV 2014, problem jest z tą dll'ką, której nie chce załadować, a jak mu wskażę lokalizację tej dellki (w System32 i w SysWOW64) to też nie chce zadziałać :/

ODPOWIEDZ