Witam, mam zapewne banalny problem ale sam jakoś sobie z nim nie radzę. Byłbym wdzięczny za wskazówki, co może być nie tak.
Dostałem do zabawy programik napisany w LV pod nazwą UTiLIA, gdy próbowałem go odpalić wyskoczyło mi, że brakuje paru .vi, poniżej wklejam ich listę (google sugeruje, że nie jest to żadna zewnętrzna biblioteka):
AI Read (scaled array).vi
AI Read.vi
AI Start.vi
AO Write(scaled array).vi
AO Start.vi
AO Config.vi
AO Write.vi
AI Config.vi
AO Clear.vi
Używam: LV 2012 SP1, Traditional NI-DAQ 7.4.2, Windows XP
Sprzęt na którym robię nie jest mój i nie bardzo go ogarniam, ale w kategorii 'device and interface' mam wymienione PCI-GPIB, NI-5911 for PCI i PCI-7330, wszystko ma status 'Present'.
Dodam, że o ile w programowaniu w LV mam jakieś (małe) doświadczenie, to sprzętowo i nazwijmy to technicznie jestem zupełnie zielony (może wystarczy tylko coś przeinstalować, zaktualizować, ale ja nie wiem co...).
Proszę o pomoc!
Brakujące .vi
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Re: Brakujące .vi
"Programik" to znaczy exe czy kody? Patrząc po nazwach te VI-je nie są standardowe, są albo napisane przez kogoś do tego "programiku", albo należą do jakiegoś toolkitu.
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Tak bym obstawiał, a konkretnie na NI-DAQ w wersji 6.8 instalowane z LabVIEW w wersji 6.0 (w którym stworzono UTiLIĘ).albo należą do jakiegoś toolkitu
Problem w tym, że według tej strony, LabVIEW 2012 którego używasz nie jest kompatybilne z NI-DAQ 6.8 (nawet tabelka tam nie sięga), więc chyba niestety marne szanse na uruchomienie tego :/
Spróbuj jeszcze zapytać w supporcie NI.
Brakujące .vi
Dziękuję za odpowiedzi!
PiDi, : oczywiście w Twojej nomenklaturze chodzi o kod, po mojemu to jest zarówno kod jak i program, ale to w sumie nie istotne.
jogurt_owocowy, : Z tego co wyczytałem, wynikało mniej więcej to samo co Ty piszesz, ale nie do końca rozumiałem, teraz sprawa stała się (niestety) jasna... Zapytam jeszcze w supporcie, tak jak radzisz.
Są może jakieś kompilatory przerabiające stare 'programy' na nowe, emulatory starych NI-DAQ albo jakieś inne cuda, które pomogą mi się do tego dobrać. Problem raczej nie jest zbyt unikatowy... Może ktoś coś słyszał, o czymś takim? Muszę jakoś zrealizować coś, co jest w funkcyjnościach UTiLI, a sam napisać od zera raczej nie dam rady (na pewno nie w limicie czasowym, który mam).
PiDi, : oczywiście w Twojej nomenklaturze chodzi o kod, po mojemu to jest zarówno kod jak i program, ale to w sumie nie istotne.
jogurt_owocowy, : Z tego co wyczytałem, wynikało mniej więcej to samo co Ty piszesz, ale nie do końca rozumiałem, teraz sprawa stała się (niestety) jasna... Zapytam jeszcze w supporcie, tak jak radzisz.
Są może jakieś kompilatory przerabiające stare 'programy' na nowe, emulatory starych NI-DAQ albo jakieś inne cuda, które pomogą mi się do tego dobrać. Problem raczej nie jest zbyt unikatowy... Może ktoś coś słyszał, o czymś takim? Muszę jakoś zrealizować coś, co jest w funkcyjnościach UTiLI, a sam napisać od zera raczej nie dam rady (na pewno nie w limicie czasowym, który mam).
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
NI posiada właśnie tego typu cuda do użytku wewnętrznego, więc jest jakaś szansa, że na supporcie coś Ci pomogą.Są może jakieś kompilatory przerabiające stare 'programy' na nowe, emulatory starych NI-DAQ albo jakieś inne cuda
Jeśli nie, pozostaje plan B - zastąpienie tych starych VIajów nowszymi wersjami. Nie ma ich dużo, ich interfejsy najprawdopodobniej się zmieniły, ale ich funkcjonalności są bardzo podobne, więc powinno to być całkiem realne.
Skontaktuj się z supportem, a jak to nie pomoże, spróbujemy się zmierzyć z planem B.
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2013
@Franko:
Te brakujące *vi to są najzupełniej standardowe bloczki z TraditionalDAQ i z reguły leżą tu: "..\National Instruments\LabVIEW_folder\vi.lib\Daq\"
Oprócz Traditional NI-DAQ (np.7.4.4) powinieneś mieć jeszcze zainstalowane NI 488.2 (np. 3.1.1 do GPIB) oraz NI-VISA (np. 5.4 generalnie do "gadania" na portach). W sumie NI-Serial (np. 4.0) też ci nie zaszkodzi ;)
Wg mnie ty te brakujące bloczki masz fizycznie na dysku, tylko twój program nie umie ich znaleźć (zmieniły mu się ścieżki).
Spróbuj tak: odpal program, jak zacznie szukać bloczków kliknij w okienku, które w tym czasie wyskoczy klawisz "Browse..." i pójdź do ścieżki "..\National Instruments\LabVIEW_folder\vi.lib\Daq\Ai.llb" lub "..\National Instruments\LabVIEW_folder\vi.lib\Daq\Ao.llb". Wtedy LabVIEW powinno sobie te pliki znaleźć.
Sprawdź co masz w folderze "..\National Instruments\LabVIEW_2012\vi.lib". Powinien być tam podfolder Daq, w którym są poszukiwane przez ciebie *.llb.
Możliwość druga jeśli jednak jakimś cudem tych bloczków nie masz:
1. otwierasz ten twój program pod LabVIEW 7.1 + TraditionalDAQ + co_tam_jeszcze_potrzeba (każdy *.vi z osobna) i zapisujesz,
2. otwierasz pod LabVIEW 8.6 (każdy *.vi z osobna) i zapisujesz,
3. otwierasz pod LabVIEW 2010 (każdy *.vi z osobna) i zapisujesz,
4. otwierasz pod LabVIEW 2012 (każdy *.vi z osobna) i zapisujesz.
5. Jak masz szczęście, to w wyniku dostaniesz działający program skonwertowany do LV 2012.
Można też użyć z menu głównego VI twojego programu "Tools->Advanced->Mass Compile, żeby za jednym zamachem uaktualnić wszystkie *.vi, które są używane.
Jeśli nie chcesz instalować tylu wersji LV, to napisz do kogoś, kto z racji wykonywanej pracy ma je już wszystkie zainstalowane ;)
Te brakujące *vi to są najzupełniej standardowe bloczki z TraditionalDAQ i z reguły leżą tu: "..\National Instruments\LabVIEW_folder\vi.lib\Daq\"
Oprócz Traditional NI-DAQ (np.7.4.4) powinieneś mieć jeszcze zainstalowane NI 488.2 (np. 3.1.1 do GPIB) oraz NI-VISA (np. 5.4 generalnie do "gadania" na portach). W sumie NI-Serial (np. 4.0) też ci nie zaszkodzi ;)
Wg mnie ty te brakujące bloczki masz fizycznie na dysku, tylko twój program nie umie ich znaleźć (zmieniły mu się ścieżki).
Spróbuj tak: odpal program, jak zacznie szukać bloczków kliknij w okienku, które w tym czasie wyskoczy klawisz "Browse..." i pójdź do ścieżki "..\National Instruments\LabVIEW_folder\vi.lib\Daq\Ai.llb" lub "..\National Instruments\LabVIEW_folder\vi.lib\Daq\Ao.llb". Wtedy LabVIEW powinno sobie te pliki znaleźć.
Sprawdź co masz w folderze "..\National Instruments\LabVIEW_2012\vi.lib". Powinien być tam podfolder Daq, w którym są poszukiwane przez ciebie *.llb.
Możliwość druga jeśli jednak jakimś cudem tych bloczków nie masz:
1. otwierasz ten twój program pod LabVIEW 7.1 + TraditionalDAQ + co_tam_jeszcze_potrzeba (każdy *.vi z osobna) i zapisujesz,
2. otwierasz pod LabVIEW 8.6 (każdy *.vi z osobna) i zapisujesz,
3. otwierasz pod LabVIEW 2010 (każdy *.vi z osobna) i zapisujesz,
4. otwierasz pod LabVIEW 2012 (każdy *.vi z osobna) i zapisujesz.
5. Jak masz szczęście, to w wyniku dostaniesz działający program skonwertowany do LV 2012.
Można też użyć z menu głównego VI twojego programu "Tools->Advanced->Mass Compile, żeby za jednym zamachem uaktualnić wszystkie *.vi, które są używane.
Jeśli nie chcesz instalować tylu wersji LV, to napisz do kogoś, kto z racji wykonywanej pracy ma je już wszystkie zainstalowane ;)
Brakujące .vi
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, chwilowo jestem przestawiony na inne zadania, ale problem czeka. Gdy tylko się ogarnę z innymi rzeczami przetestuję wasze rady i napiszę jak poszło. Jeszcze raz dzięki wielkie.