Brakujące .vi

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Franko
Wersja środowiska: LabVIEW 2012

Brakujące .vi

Post autor: Franko »

Witam, mam zapewne banalny problem ale sam jakoś sobie z nim nie radzę. Byłbym wdzięczny za wskazówki, co może być nie tak.
Dostałem do zabawy programik napisany w LV pod nazwą UTiLIA, gdy próbowałem go odpalić wyskoczyło mi, że brakuje paru .vi, poniżej wklejam ich listę (google sugeruje, że nie jest to żadna zewnętrzna biblioteka):

AI Read (scaled array).vi
AI Read.vi
AI Start.vi
AO Write(scaled array).vi
AO Start.vi
AO Config.vi
AO Write.vi
AI Config.vi
AO Clear.vi

Używam: LV 2012 SP1, Traditional NI-DAQ 7.4.2, Windows XP

Sprzęt na którym robię nie jest mój i nie bardzo go ogarniam, ale w kategorii 'device and interface' mam wymienione PCI-GPIB, NI-5911 for PCI i PCI-7330, wszystko ma status 'Present'.

Dodam, że o ile w programowaniu w LV mam jakieś (małe) doświadczenie, to sprzętowo i nazwijmy to technicznie jestem zupełnie zielony (może wystarczy tylko coś przeinstalować, zaktualizować, ale ja nie wiem co...).

Proszę o pomoc!
PiDi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Re: Brakujące .vi

Post autor: PiDi »

"Programik" to znaczy exe czy kody? Patrząc po nazwach te VI-je nie są standardowe, są albo napisane przez kogoś do tego "programiku", albo należą do jakiegoś toolkitu.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Post autor: jogurt_owocowy »

albo należą do jakiegoś toolkitu
Tak bym obstawiał, a konkretnie na NI-DAQ w wersji 6.8 instalowane z LabVIEW w wersji 6.0 (w którym stworzono UTiLIĘ).
Problem w tym, że według tej strony, LabVIEW 2012 którego używasz nie jest kompatybilne z NI-DAQ 6.8 (nawet tabelka tam nie sięga), więc chyba niestety marne szanse na uruchomienie tego :/
Spróbuj jeszcze zapytać w supporcie NI.
Franko

Brakujące .vi

Dziękuję za odpowiedzi!

PiDi, : oczywiście w Twojej nomenklaturze chodzi o kod, po mojemu to jest zarówno kod jak i program, ale to w sumie nie istotne. :p

jogurt_owocowy, : Z tego co wyczytałem, wynikało mniej więcej to samo co Ty piszesz, ale nie do końca rozumiałem, teraz sprawa stała się (niestety) jasna... Zapytam jeszcze w supporcie, tak jak radzisz.

Są może jakieś kompilatory przerabiające stare 'programy' na nowe, emulatory starych NI-DAQ albo jakieś inne cuda, które pomogą mi się do tego dobrać. Problem raczej nie jest zbyt unikatowy... Może ktoś coś słyszał, o czymś takim? Muszę jakoś zrealizować coś, co jest w funkcyjnościach UTiLI, a sam napisać od zera raczej nie dam rady (na pewno nie w limicie czasowym, który mam).
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Post autor: jogurt_owocowy »

Są może jakieś kompilatory przerabiające stare 'programy' na nowe, emulatory starych NI-DAQ albo jakieś inne cuda
NI posiada właśnie tego typu cuda do użytku wewnętrznego, więc jest jakaś szansa, że na supporcie coś Ci pomogą.
Jeśli nie, pozostaje plan B - zastąpienie tych starych VIajów nowszymi wersjami. Nie ma ich dużo, ich interfejsy najprawdopodobniej się zmieniły, ale ich funkcjonalności są bardzo podobne, więc powinno to być całkiem realne.

Skontaktuj się z supportem, a jak to nie pomoże, spróbujemy się zmierzyć z planem B.
Bernard_K
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Post autor: Bernard_K »

@Franko:
Te brakujące *vi to są najzupełniej standardowe bloczki z TraditionalDAQ i z reguły leżą tu: "..\National Instruments\LabVIEW_folder\vi.lib\Daq\"
Oprócz Traditional NI-DAQ (np.7.4.4) powinieneś mieć jeszcze zainstalowane NI 488.2 (np. 3.1.1 do GPIB) oraz NI-VISA (np. 5.4 generalnie do "gadania" na portach). W sumie NI-Serial (np. 4.0) też ci nie zaszkodzi ;)

Wg mnie ty te brakujące bloczki masz fizycznie na dysku, tylko twój program nie umie ich znaleźć (zmieniły mu się ścieżki).
Spróbuj tak: odpal program, jak zacznie szukać bloczków kliknij w okienku, które w tym czasie wyskoczy klawisz "Browse..." i pójdź do ścieżki "..\National Instruments\LabVIEW_folder\vi.lib\Daq\Ai.llb" lub "..\National Instruments\LabVIEW_folder\vi.lib\Daq\Ao.llb". Wtedy LabVIEW powinno sobie te pliki znaleźć.
Sprawdź co masz w folderze "..\National Instruments\LabVIEW_2012\vi.lib". Powinien być tam podfolder Daq, w którym są poszukiwane przez ciebie *.llb.

Możliwość druga jeśli jednak jakimś cudem tych bloczków nie masz:
1. otwierasz ten twój program pod LabVIEW 7.1 + TraditionalDAQ + co_tam_jeszcze_potrzeba (każdy *.vi z osobna) i zapisujesz,
2. otwierasz pod LabVIEW 8.6 (każdy *.vi z osobna) i zapisujesz,
3. otwierasz pod LabVIEW 2010 (każdy *.vi z osobna) i zapisujesz,
4. otwierasz pod LabVIEW 2012 (każdy *.vi z osobna) i zapisujesz.
5. Jak masz szczęście, to w wyniku dostaniesz działający program skonwertowany do LV 2012.
Można też użyć z menu głównego VI twojego programu "Tools->Advanced->Mass Compile, żeby za jednym zamachem uaktualnić wszystkie *.vi, które są używane.

Jeśli nie chcesz instalować tylu wersji LV, to napisz do kogoś, kto z racji wykonywanej pracy ma je już wszystkie zainstalowane ;)
Franko

Brakujące .vi

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, chwilowo jestem przestawiony na inne zadania, ale problem czeka. Gdy tylko się ogarnę z innymi rzeczami przetestuję wasze rady i napiszę jak poszło. Jeszcze raz dzięki wielkie.
ODPOWIEDZ