mam pewien problem, mianowicie stworzyłem jakiś tam swój bloczek, wewnątrz jest pętla for, a w niej wykonywane są pewne operacje
w jaki sposób mogę wyciągnąć zmienną lokalną (na której są wykonywane działania wewnątrz pętli) na zewnątrz pętli i bloczka i oglądać ją w czasie wykonywania się pętli :?:
czy wogóle jest taka możliwość w LV7.1 :?:
w LV8.0 wiem, że jest shared variable i ona by mi załatwiła sprawę jednak zależy mi na rozwiązaniu do LV7.1
zmienna wewnętrzna na zewnątrz
zmienna wewnętrzna na zewnątrz
pozdro marecki
Certified LabVIEW Developer
Re: zmienna wewnętrzna na zewnątrz
hmm, nie sprawdzalem, ale mozesz sprobowac rozwiazanie, o ktore jest ostatnio czesto sugerowane na forum, czyli VI Server, RunVI i metoda "wait until done" na false. Pozniej musisz sprawdzic stan subVIa (jesli jest idle to znaczy ze juz skonczyl biegac i mozna odczytac terminale, ale tez za pomoca VI Servera bo inaczej sie nie da), jesli nie chcesz nic robic z ta zmienna, tylko ja podejzec to albo udostepnij panel subVIa (lub jego kawalek) bezposrednio lub jako element panelu glownego VI'a.
Nawiasem mowiac tak sie zastanawiam czy nie dalo by sie zrobic takiego dwustanowego vi'a pierwszy stan to ten w ktorym wykonuje sie program, a z jakichs tam naszych pobodek uruchamiamy go jako vi server, drugi stan bylby odpowiedzialny za pamietanie wynikow dzialania z pierwszego stanu (przez shiftregister). Nie wiem czy jasno wyrazilem o co mi chodzi i czy to ma wogle jakis sens?
Nawiasem mowiac tak sie zastanawiam czy nie dalo by sie zrobic takiego dwustanowego vi'a pierwszy stan to ten w ktorym wykonuje sie program, a z jakichs tam naszych pobodek uruchamiamy go jako vi server, drugi stan bylby odpowiedzialny za pamietanie wynikow dzialania z pierwszego stanu (przez shiftregister). Nie wiem czy jasno wyrazilem o co mi chodzi i czy to ma wogle jakis sens?
God is dead - Nietsche, Nietsche is dead - God
jest sposób.
zmienną stworzyć w głównym VI, a do subVI pociągnąć referencje.
jak w subVI będziesz u przypisywał wartości w każdej pętli, to w głównym VI na bierząco będziesz miał aktualizacje.
dobre referencje nie są złe
zmienną stworzyć w głównym VI, a do subVI pociągnąć referencje.
jak w subVI będziesz u przypisywał wartości w każdej pętli, to w głównym VI na bierząco będziesz miał aktualizacje.
dobre referencje nie są złe
- wino
- Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW
albo też robisz sobie VIglobal
działa to w nastepujacy sposób
ten case co jest na obrazku ma jak widzisz trzy opcje
set->ustawiasz wartosc
get->pobierasz wartosc
clear->czyscisz
clear->enum zawierajacy(clear,set,get)
i robisz tak: w subVI układasz VIglobala i dajesz mu wartosc set i wpisujesz do niego wartosc
a na glownym panelu kładziesz ten sam VIglobal i nadajesz mu wartosc get i odzczytujesz z niego i w ten cudowny sposob masz wartosc na wierzchu
dzieki shifty register wartosc jest zapamietywana bo go nie INICJALIZUJESZ!!
na dole trzy screan shooty tego VI mam nadzieje ze pomoge
mysle ze to prosty sposob ma wiele zalet nie masz dodatkowych przewodow wyprowadzenia w VI masz wolne no i mozesz tak przesyłac dane aaaaaaa nieważne
mysle ze jasno jak nie to zapytaj jeszcze raz to ci wysle srean shoota z tym jak go urzyc 8)
P.S. ilos literek w słowie aaaaaaa została ustalona przez moja kolezenke
defaultowo było 4 ale poprosiła mnie o 7 bo jak napisała"7 to szczesliwa liczba "
milej zabawy
działa to w nastepujacy sposób
ten case co jest na obrazku ma jak widzisz trzy opcje
set->ustawiasz wartosc
get->pobierasz wartosc
clear->czyscisz
clear->enum zawierajacy(clear,set,get)
i robisz tak: w subVI układasz VIglobala i dajesz mu wartosc set i wpisujesz do niego wartosc
a na glownym panelu kładziesz ten sam VIglobal i nadajesz mu wartosc get i odzczytujesz z niego i w ten cudowny sposob masz wartosc na wierzchu
dzieki shifty register wartosc jest zapamietywana bo go nie INICJALIZUJESZ!!
na dole trzy screan shooty tego VI mam nadzieje ze pomoge
mysle ze to prosty sposob ma wiele zalet nie masz dodatkowych przewodow wyprowadzenia w VI masz wolne no i mozesz tak przesyłac dane aaaaaaa nieważne
mysle ze jasno jak nie to zapytaj jeszcze raz to ci wysle srean shoota z tym jak go urzyc 8)
P.S. ilos literek w słowie aaaaaaa została ustalona przez moja kolezenke
defaultowo było 4 ale poprosiła mnie o 7 bo jak napisała"7 to szczesliwa liczba "
milej zabawy
ponieważ ten bloczek będzie uniwersalny użycie zmiennych globalnych odpada, problem został już rozwiązany poprzez użycie następnego bloczka do odczytu
pozdro marecki