cześć student. bardzo dobre pytanie - wiekszość ludzi sie zazwyczaj nie zastanawia nad tym co muszą robic.
do czego jest LabVIEW?
jest to język programowania - to samo oczywiście zrobisz pisząc w asemblerze, C czy inych językach - tylko zajmie Ci to odpowiednio dłużej (czasem czas będzie bliski nieskończoności

).
zaletami są szybkość, łatwość i przejrzystośc kodu (oczywiście jeśli umie się w tym programować, Ty jako informatyk, to samo pewnie powiesz o C++).
ale generalnie LabVIEW powstało jako środowisko do symulacji urządzeń elektronicznych, z czasem znacznie się rozrosło.
ja LabVIEW urzywam do rozmów z miernikami, zasilaczami, kartami pomiarowymi itp...
komunikacja (RS, GPIB, LPT, USB) nie stwarza dużego problemu - oczywiście poza wyjątkami potwierdzającymi regułę.
jest to dość elastyczny język, nietrudno modyfikować kod (w C++ jeśli już Ci się uda zapuścić kilka pętli pracujących równolegle, to nie życze Ci zmiany koncepcji

).
także mi LabVIEW kojarzy się ściśle z elektroniką - gdzieś była taka plansza... 1.komunikacja/kontlorery samochodowe, 2.cos?, 3.testy funkcjonalne (czy wyprodukowana elektronika poprawnie funkcjonuje, przebiegi, generalnie oscyloskop na kompie + analiza, bardzo szybka i automatyczna).
ja dodatkowo, bawię sie w symulacje, którą można zrobić na pewno w C... ale jak kiedyś zacząłem robić ją w matlabie, to szybko przestałem się orientować (to nie były już macierze tylko maciory - zainteresowani wiedzą o co i o kogo chodzi

), a i prędkośc wykonywania była... maluśka.
generalnie w LabVIEW można zrobić wszystko (australijskie wojsko używa LabVIEW podobno). poza zabawą z elektroniką (którą się w zasadzie zajmuje) i oczywiście poza obrabianiem danych jak tylko dusza zapragnie, można się bawić w obróbkę obrazu (dzwieku pewnie też), pracę w czasie rzeczywistym, programowanie procesorów (teraz tez układów FPGA), zabawa z siecią... i jeszcze milion rzeczy których nie wymieniłem i szesnaście milionów o których nie mam jeszcze pojęcia.
nie wiem czy cokolwiek Ci odpowiedziałem...
aha... cały czas piszę "zabawa", dlatego, że praca w LabVIEW jest przyjemna.
aha, jeszcze jedno... rynek pracy.
ktoś tu kiedyś powiedział, znajdź 50największych firm w Polsce - najprawdopodobniej robią właśnie w LabVIEW.
rynek amarykański został już w 80% przejęty przez LabVIEW (plotka, ale bardzo prawdopodobna).
w europie coraz więcej firm odchodzi od "mordęgi" w np.C++ i przerzuca się na elastyczniejsze LabVIEW, które posiada jak dla mnie dużo więcej możliwości.
są również wady... nie masz na przykład ścisłej kontroli nad przydzielaniem pamięci - ale co dla jednych jest wadą dla innych bywa zaletą.