Symulacja falownika

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
przemok90@wp.pl
Wersja środowiska: LabVIEW 2012

Symulacja falownika

Post autor: przemok90@wp.pl »

Witam,
Czy posiada ktoś informacje odnośnie symulacji falowników w programie LV? Coś mniej więcej tego pokroju jednak bez użycia Multism'a.
http://www.ni.com/white-paper/13720/en
laradek

Re: Symulacja falownika

Post autor: laradek »

Proponuję popracuj nad konwersją sygnału analogowego (np. 0-10V) na proporcjonalny do niego PWM. Potem zrób tak żeby zamienić sygnał sinusoidalny 50Hz na PWM przełączany około 20kHz, tak że jak na siuns przechodzi przez zero to masz 0% wypełnienia a jak jest na max to masz 100% wypełnienia. Następnie trzeba to podzielić na sześć tranzystorów - 3 fazy - po 2 na fazę ( 3x PWM przesunięte fazowo o 120deg i takie same trzy tylko dla ujemnych połówek sinusów ). Nigdy tego nie robiłem ale tak mi się wydaje :)
przemok90@wp.pl

A coś więcej odnośnie konwersji sygnału analogowego na PWM?
laradek

spróbuj zrobić lampkę na panelu frontowym zapalaną impulsem PWM true/false w ten sposób że: okres impulsu wynosi 5 sekund, szerokość impulsu (true) jest ustawiana płynnie suwakiem ze skalą wartości np 0-10. jak suwak na 0 to to lampka wogóle nie świeci, jak na 5 to świeci przez 2,5 sek, gaśnie na 2,5 sek, jak suwak na 10 to lampka świeci cały czas (i w ten sposób płynnie w całym zakresie). może nawet jest do tego jakiś gotowy vi w labview? :)
przemok90@wp.pl

Symulacja falownika

A pod jaką nazwą kryje się ten gotowy vi w labview? :)
laradek

nie znalazłem gotowego vi do tego celu. można napisać samemu. zrobiłem tak: użyłem vi tick count do odmierzania czasu okresu w pętli while. poza pętlą jest tick count, który wprowadza do pętli wartość początkowa czasu, w środku jest tick count, który odmierza czas okresu. jak ten czas osiągnie zadany wywołuje przepisanie na wyjściowy shift register wartości z trzeciego tick count. podpowiem ze trzeba te czasy odpowiednio odejmować i porównywać. wadą jest to że najmniejsza jednostka czasu tick count to 1ms. może ktoś wie jak zrobić takiego pwm z rozdzielczością powiedzmy mikrosekundy? :)
ODPOWIEDZ