ktokolwiek widział, ktokolwiek wie - SNMP

Wszelkie sprawy związane z LabVIEW i komunikacją ze sprzętem. Problemy i ciekawe rozwiązania.
kapitan7
Posty: 107
Rejestracja: 31 paź 2005 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 8.2
Lokalizacja: Cz-wa / Wa-wa

ktokolwiek widział, ktokolwiek wie - SNMP

Post autor: kapitan7 » 04 mar 2013 21:38

Witam,

Muszę skomunikować UPS z LabView. Problem w tym że karta UPS komunikuje sie protokołem SNMP.
Kiedy mnie zapytalei czy da się to zrobić z poziomu LV nauczony doświadczeniem odpowiedziałem że oczywiście TAK. Miałem na dzieje że na forum znajdę conajmniej kilka przykładów komunikacji SNMP i......

No własnie Na labview.pl nie znalazłem nic. Gorzej! Myślałem że snmp to jakas prosta (ze względu na nazwę) odmiana Ethernetu a tu się okazało że nie!
Znalazłem na lava forum taką biblioteke (w załączniku) do snmp i nie mam pojęcia jak z tego zbudować komunikację po snmp.

Wiem że UPS wykonuje jakąś prostą komunikację - miałem nadzieję że to nie będzie tak skompikowane - niestety sprawa mnie przerosła.


Jeśli ktokolwiek wie jak to wogóle ugryźć - i co sie z czym je - będe wdzięczny za każdą wskazówkę.
Załączniki
snmp communication.zip
(577.95 KiB) Pobrany 266 razy
kapitan7

kapitan7
Posty: 107
Rejestracja: 31 paź 2005 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 8.2
Lokalizacja: Cz-wa / Wa-wa

Re: ktokolwiek widział, ktokolwiek wie - SNMP

Post autor: kapitan7 » 05 mar 2013 21:39

Witam,

Ponieważ nie mogę nadal rozwiązać problemu czy ktoś z forumowiczów mógłby przekonwertować przykłady które znalazłem na LAVA forum na LV 8.2?? te które znalzłem sa na 9.0 i nie moge ich otworzyć.

Bardzo proszę o pomoc.
Załączniki
snmp communication.llb
(650.36 KiB) Pobrany 259 razy
SNMP SET.vi
(28.7 KiB) Pobrany 252 razy
snmp communication_n.llb
(726.28 KiB) Pobrany 253 razy
simple_snmp_get.vi
(12.08 KiB) Pobrany 251 razy
kapitan7

TuChoLa
Posty: 25
Rejestracja: 08 maja 2012 09:48
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Re: ktokolwiek widział, ktokolwiek wie - SNMP

Post autor: TuChoLa » 05 mar 2013 23:22

Proszę bardzo, chociaż nie gwarantuję poprawnego działania, wyskoczyło bardzo dużo warningów oraz coś mi LabVIEW szwankuje po tym jak je ostatnio zaktualizowałem. Ale może mimo tego wyciągniesz z tego jakieś przydatne informacje.
Załączniki
SNMP SET.vi
(47.62 KiB) Pobrany 256 razy
simple_snmp_get.vi
(20.18 KiB) Pobrany 256 razy
snmp communication_n.llb
(1007.55 KiB) Pobrany 260 razy
snmp communication.llb
(1007.46 KiB) Pobrany 256 razy

kapitan7
Posty: 107
Rejestracja: 31 paź 2005 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 8.2
Lokalizacja: Cz-wa / Wa-wa

Re: ktokolwiek widział, ktokolwiek wie - SNMP

Post autor: kapitan7 » 06 mar 2013 07:54

TuChoLa - dzięki za konwersję.

Siadam i działam pochwale się jak się uda.....
kapitan7

TMa
Posty: 202
Rejestracja: 07 sty 2010 12:56
Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Been thanked: 4 times

Re: ktokolwiek widział, ktokolwiek wie - SNMP

Post autor: TMa » 06 mar 2013 14:36

możesz z poziomu LV spróbować uruchomić snmp poprzez .NET . LabVIEW (do pewnego stopnia) pozwala na takie sztuczki -> Using .NET with LabVIEW

kapitan7
Posty: 107
Rejestracja: 31 paź 2005 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 8.2
Lokalizacja: Cz-wa / Wa-wa

Re: ktokolwiek widział, ktokolwiek wie - SNMP

Post autor: kapitan7 » 06 mar 2013 21:10

TMa - pomysł ciekawy ale obawiam się że opcja o której mówisz nie jest dostępna dla LV 8.2

Na razie walcze z uzyskaniem parametrów konfiguracyjnych urządzenia z którym mam się skomunikowac po SNMP bo okazało się że komunikacja wogóle nie była skonfigurowana.
kapitan7

TuChoLa
Posty: 25
Rejestracja: 08 maja 2012 09:48
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Re: ktokolwiek widział, ktokolwiek wie - SNMP

Post autor: TuChoLa » 08 mar 2013 10:27

Może to Ci w czymś pomoże, chyba że już to widziałeś:

http://www.rohde-schwarz.cz/file_7862/7BM70_0E.pdf

kapitan7
Posty: 107
Rejestracja: 31 paź 2005 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 8.2
Lokalizacja: Cz-wa / Wa-wa

Re: ktokolwiek widział, ktokolwiek wie - SNMP

Post autor: kapitan7 » 27 mar 2013 20:23

Witam

TuChoLa - dzięki za poradnik - bardzo przydatny - jak dla kogoś kto nie ma pojęcia o SNMP - czyli dla mnie :) . Szkoda że nie mam tylko tych bloczków o których traktuje ten dokument.

Przy użyciu bloczków które zamieściłem na początku postu udało mi się użyskać informacje od urządzenia.
Używając bloczka "Get next" uzyskałem talibce około 300 odpowiedzi - jednak jak sie okazuje to tylko część dostępnych zmiennych.

Czy ma ktoś może jakikolwiek pomysł jak uzyskać pozostałe dane.
Producent dostarczył mi plik powernet.mib w którym ilość dostępnych danych jest dużo większa - takie powienienem uzyskać - jednak funkcja "get next" ich nie wyszukuje - ma ktoś pomysł dlaczego?

Zastanawiem sie jeszcze nad tym czy nie lepiej byłoby skorzystać z rozwiązań .NET -może tam będą dostępne wszystkie zmienne - ale nigdzie nie mogę znaleźć przykładu komunikacji SNMP poprzez .NET - jeśli ktoś spotkał gdzies jakis przykładzik to będę wdzięczny.

Będę wdzięczny za każdą sugestię.
kapitan7

Awatar użytkownika
wino
Posty: 548
Rejestracja: 23 gru 2005 00:00
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW
Lokalizacja: Kraków

Re: ktokolwiek widział, ktokolwiek wie - SNMP

Post autor: wino » 29 mar 2013 20:56

Siema,

Myśmy w firmie zassali takie biblioteki do SNMP. Działają, są darmowe, ale nie mogę ponownie znaleźć do nich linka. Postaram się ogarnąć ten temat w następnym tygodniu i Ci podesłać.

Sry, że tak bez efektu, ale jak nie wyślę to mnie na privie nękaj.

Awatar użytkownika
wino
Posty: 548
Rejestracja: 23 gru 2005 00:00
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW
Lokalizacja: Kraków

Re: ktokolwiek widział, ktokolwiek wie - SNMP

Post autor: wino » 03 kwie 2013 09:22

Cześć,

W tym wątku jest zip, z którego korzystam:

http://lavag.org/topic/9682-help-for-us ... n-labview/

kapitan7
Posty: 107
Rejestracja: 31 paź 2005 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 8.2
Lokalizacja: Cz-wa / Wa-wa

Re: ktokolwiek widział, ktokolwiek wie - SNMP

Post autor: kapitan7 » 10 kwie 2013 13:01

Witam,

Właśnie z tego wątku jest pierwszy załączony przeze mnie plik zip.

Podejżewam że nie da sie wyciągnąć większej ilości danych ponieważ dane przesyłane do przeglądarki są wysyłane na podstawie zdefiniowanej w karcie stronie http a nie po snmp. Więc po snmp więcej nie osiągnę - musiałbym zaktualizować pliki *.bin w karcie snmp ale producent przestał ją produkować i nie ma aktualizacji na stronie.

Teraz mam problem. Aby odebraźć informację o alarmie muszę przechwycić TRAP - nie mam pojęcia jak to zrobić. Skleiłem jakis vi z bloczków dostępnych pod linkiem który podesłałeś ale nic nie odbieram.

Jakieś sugestie??
kapitan7

kapitan7
Posty: 107
Rejestracja: 31 paź 2005 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 8.2
Lokalizacja: Cz-wa / Wa-wa

Re: ktokolwiek widział, ktokolwiek wie - SNMP

Post autor: kapitan7 » 10 kwie 2013 22:33

Witam,

Mam jeszcze mała prośbę - czy mógłby mi ktos skonwertować te przykłady (z lava forum) do wersji 8.2???

Będę wdzięczny :)
Załączniki
Get_HTML_Source.vi
(15.29 KiB) Pobrany 249 razy
HTML_Callback.vi
(12.82 KiB) Pobrany 241 razy
kapitan7

laradek
Posty: 47
Rejestracja: 06 kwie 2013 18:25
Wersja środowiska: LabVIEW 2012

Re: ktokolwiek widział, ktokolwiek wie - SNMP

Post autor: laradek » 10 kwie 2013 23:53

Hej,
Jako ciekawostkę podam przypadek z mojej firmy. Potrzebne były UPSy, które przekazywałyby różne statusy do systemu nadrzędnego. Wybraliśmy takie z komunikacją Modbus TCP/IP. Wyciągnięcie tych statusów, komunikacja i wyświetlenie na ekranie zajęło średnio doświadczonemu programiście około dwadzieścia minut. Oprogramowanie jest na sterowniku PLC gdzie do komunikacji są gotowe biblioteki i nikt nie wyważa otwartych drzwi ( w LabView też są z tego co pamiętam vi do komunikacji po modbusie)
:)
Czy ten problem to wymysł jakiejś uczelni?

Pozdrawiam.

kapitan7
Posty: 107
Rejestracja: 31 paź 2005 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 8.2
Lokalizacja: Cz-wa / Wa-wa

Re: ktokolwiek widział, ktokolwiek wie - SNMP

Post autor: kapitan7 » 11 kwie 2013 07:14

Fajnie ale ten UPS posiada tylko kartę SNMP. Karta do modbusa nie została zainstalowana - jeśli nawet to komunikacjia w modbasie dla tego UPS umożliwia pobranie maksymalnie 12 danych (tyle jest zdefiniowanych danych w tej karcie modbus). Obecnie za pomocą snmp odbieram tablicę ponad 300 danych więc jedyne co jest moim problemem to przechwytywanie trapów - których nadal nie rozumiem.
Ale próbuje inaczej dostać się do danych - stąd moja prośba o konwersję przykładowych plików z LAVA forum.
kapitan7

TuChoLa
Posty: 25
Rejestracja: 08 maja 2012 09:48
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Re: ktokolwiek widział, ktokolwiek wie - SNMP

Post autor: TuChoLa » 11 kwie 2013 09:20

Powinno działać.
Załączniki
Get_HTML_Source Folder 8_2.zip
(17.94 KiB) Pobrany 255 razy

ODPOWIEDZ