synchronizacja przebiegow z 2 kart

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
slav
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

Post autor: slav »

Witam,

mam 2 karty NI PXIe-6259 i zamierzam ich obu używać naraz do wysyłania sygnałów analogowych i cyfrowych. Do wysyłania przebiegów z każdej karty używam jej wewnętrznych counterów (liczników?), no i mi się sygnały z obu kart rozjeżdżają. Próbowałam ustawić dla obu kart counter z jednej z nich, no ale to chyba nie jest mądre i nie działa. W przykładach z NI znalazłam tylko jak synchronizować AO z dwóch kart dla zewnętrznego licznika, ale to nie jest mój przypadek, więc pewnie dlatego próba zastosowania tego przykładu też nie działa. W załączniku część programu odpowiedzialna za wysyłanie sygnałów na karty.
bec_daq.vi
(42.25 KiB) Pobrany 236 razy
Awatar użytkownika
czab
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Post autor: czab »

Nie da rady wybrać jednej karty jako master, a innej jako slave i wszędzie, do wszystkich inputów source podłączyć ten sam sygnał zegarowy, np. Dev2/Ctr0InternalOutput ?
Obrazek
slav

Re: synchronizacja przebiegow z 2 kart

Samo podłączenie tego samego sygnału zegarowego nie działa. A jak wybrać kartę jako master i slave? To się robi jakoś specjalnie? W jednym przykładzie widziałam tylko, że sygnał błędu był jakoś odpowiednio poprowadzony, ale to pewnie tylko dodatek.

Właśnie się dowiedziałam, że posiadamy jeszcze PXI-5404 100 MHz Frequency Generator, może to się da jakoś wykorzystać?
Awatar użytkownika
czab
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Post autor: czab »

Wszystko o synchronizacji jest w artykule http://zone.ni.com/devzone/cda/tut/p/id/11369 , Ciebie prawdopodobnie interesuje rozdział "Methods for Synchronizing Sample Clocks".

Kart jakoś specjalnie nie trzeba konfigurować, jedynie bloczkiem wyodrębnić sygnał zegarowy i przekazać go do z karty taktującej do karty taktowanej - załączam obrazek.
Załączniki
image8617559551278909414.jpg
Obrazek
slav

Nie wyszło mi tym sposobem, co był w tutorialu opisany (chyba potrzebny był jakiś zewnętrzny licznik, tak było napisane w wyskakującym błędzie).

Natomiast zrobiłam synchronizację zupełnie innym sposobem, mianowicie poprzez umieszczenie bloczków Start Task.vi w strukturach Timed Sequence i synchronizację startu tych struktur. Wydaje się, że działa prawidłowo, choć może nie jest to najelegantszy sposób :)
ODPOWIEDZ