niedziałająca generacja sygnału

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
slav
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

niedziałająca generacja sygnału

Post autor: slav »

Mam jakiś głupi problem. Nie działa mi coś, co wcześniej działało, tzn. w jednym programie działa a w innym nie (zapewne jest jakaś subtelna różnica, której nie umiem dostrzec). Chodzi mi o generowanie sygnału (tu przykładowo analogowego). Wygląda to dokładnie tak jak na obrazku. Jak jest częścią większej całości to działa, a tak osobno nie działa (i w innej całości też nie). Czy potrafi mi ktoś powiedzieć, co tam jest źle? Bo błąd żaden nie wyskakuje, ale nie pojawia mi się nic na wyjściu z karty. Ok, jak wstawiłam bloczek "Wait Until Done" to się wywalało.
daq.PNG
daq.PNG (8.94 KiB) Przejrzano 7963 razy
Załączniki
testdaq.vi
(43 KiB) Pobrany 228 razy
AGF
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

Re: niedziałająca generacja sygnału

Post autor: AGF »

slav pisze:jak wstawiłam bloczek "Wait Until Done" to się wywalało
Przyczyną pewnie jest time-out, którego nie ustawiasz podczas konfiguracji kanału, domyślnie jest ustawiony na 10 s. No i właśnie masz 15000 próbek / 1500 próbek/s =: 10 s i się potencjalnie wysypuje.
Więc wstaw tego "Wait until done", lub inny mechanizm oczekujący na wygenerowanie sygnału i powinno trybić.
Ostatnio zmieniony 06 lut 2012 18:46 przez AGF, łącznie zmieniany 1 raz.
slav

Niestety, czy ustawie timeout na 10 czy 100 s to nie ma różnicy, tylko dłużej czekam na wystąpienie błędu :(
Awatar użytkownika
smiga
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2019

Post autor: smiga »

Co to jest za karta?
__ Arkadiusz Śmigielski, tel. 662 01 01 74___
ObrazekObrazekObrazek
Pomogłem ... postaw kawę: https://buycoffee.to/smiga
slav

PXIe - 6259
Awatar użytkownika
smiga
Administrator

Niestety nie mam takiego sprzętu ... jak symuluję kartę to działa...?
Jaki błąd wywala po dodaniu "Wait Until Done"?

...zrób jeszcze test z mniejszymi wartościami ( między -10 a 10) ... zmieniając ewentualnie na Multiple Channels...
ObrazekObrazekObrazek
slav

W konfiguracji "programiku" z obrazka powyżej (dla czasu w Wait Until Done ustawionego na 100 s) wyskakuje nastepujący błąd:

Error -200560 occurred at DAQmx Wait Until Done.vi:1
Possible reason(s):
Measurements: Wait Until Done did not indicate that the task was done within the specified timeout.
Increase the timeout, check the program, and make sure connections for external timing and triggering are in place.

Próbowałam parę innych kombinacji i coś działa dopiero w tej poniżej (inaczej jest ustawione źródło dla Sample Clock - Ctr)Source, no i mało danych) - ustawia się dobre napięcie ale tylko to podane w 1 kolumnie.
daq1.PNG
daq1.PNG (10.76 KiB) Przejrzano 7896 razy
Działa też, gdy użyję Multiple Channels i będę podawac napięcie w woltach (ale też tylko pierwszą kolumnę sobie użyje). Gdy jest dużo próbek, jak z pierwszego przykładu, to wyskakuje taki błąd:

Error -200018 occurred at DAQmx Wait Until Done.vi:1
Possible reason(s):
Measurements: DAC conversion attempted before data to be converted was available.
Decrease the output frequency to increase the period between DAC conversions, or reduce the size of your output buffer in order to write data more often. If you are using an external clock, check your signal for the presence of noise or glitches.

Nie wiem o co chodzi, mam ustawione nieodpowiednie źródło dla Sample Clocka dla mojego sygnału? Tyle że podobnym programie wszystko działa doskonale z tym Ctr0InternalOutput :/
Awatar użytkownika
smiga
Administrator

Pierwsze przemyślenia:
Rozumiem, że synchronizujesz zegar jakimś sygnałem (na wejściu source podajesz skąd ma go brać)?
Jeżeli tak, to sprawdź jakimś oscyloskopem co tam jest. Jeżeli nie, to w ogóle usuń tą stałą - niech się synchronizuje zegarem wewnętrznym.
ObrazekObrazekObrazek
slav

Nie, nie synchronizuję żadnym sygnałem. Myślałam, że CtrInternalOutput oznacza wewnętrzny zegar. I wcześniej mi na nim działało wszystko ładnie (tzn. dalej działa, tylko w nieco innym programie). Usunęłam stała w ogóle (myślałam, że jakaś musi być) i działa...dzięki :)
ODPOWIEDZ