Równania

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
vugie
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

Równania Różniczkowe

Post autor: vugie »

W katalogu <LABVIEW>\vi.lib\gmath\ode.llb jest plik "ODE rhs.vit". Jest to szablon funkcji, której potrzebuje ODE Solver. Używając go musisz zaimplementować liczenie F(X,t) (przyjmując, że układ równań ma postać X'(t)=F(X,t) ). Swoje wektory przejmiesz z kontrolki "data" odpowiednio rozpakowując varianta (jak w moim przykładzie). Po czym z palety Application Control wybierasz "Strict VI reference", prawoklik na powyższe, Browse for Path i wybierasz swoją implementację układu (przerobione z ODE rhs.vit), znowu prawoklik i zaznaczasz "Strict VI refererence". Teraz możesz podpiąć to do ODE Solver.
Wektor czasu musi mieć tyle samo elementów co wszystkie wektory a. Teraz ma 1 element (ostatnią wartość).

Naprawdę drutujesz na czarnym tle???
Awatar użytkownika
TomI85
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

Re: Równania Różniczkowe

Post autor: TomI85 »

Tak lubię na czarnym tle jest czytelniej, mniej oczy bolą :). Już się biorę do roboty
Pozdrawiam Tomasz
vugie

[quote="TomI85"]Tak lubię na czarnym tle jest czytelniej, mniej oczy bolą :)/quote]

Powiedziałbym, że to kontrowersyjna ciut teza :)
Spróbowałem na momencik, ale jak dla mnie druty tak się błyszczą na czarnym tle, że można dostać oczopląsu. Zwłaszcza niebieskie.
Awatar użytkownika
TomI85

Witam

Chyba coś nie tak....siedze nad tym przykładem i nadal nie wiem co jest nie tak. mnóstwo kombinacji i nic...proszę o pomoc sczególnie Ciebie Vugie.
W helpie ponoć macierz z ode rhs mozna rozwinąć ja jakoś nie moglem....
Załączniki
misz_masz.vi
LV 2010
(73.97 KiB) Pobrany 328 razy
ODE rhs.vi
ode rhs
(21.27 KiB) Pobrany 318 razy
Ostatnio zmieniony 23 maja 2011 15:46 przez TomI85, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Tomasz
vugie

Równania Różniczkowe

Wygląda na to, że Twoja funkcja F(X,t) zwraca tablicę o innej wielkości niż wektor startowy, który podajesz. Żeby powiedzieć coś dokładniej to musiałbym to zobaczyć w 2009.
Awatar użytkownika
TomI85

Już przesyłam pliki w LV2009 oraz problem. Otórz tak jak pisałem wcześniej nie wiem jak rozwinąć macierz w ode rhs. W twoim przypadku do macierzy było podpięte canstant [2].
Załączniki
problem
problem
ODE rhs.vi
ode rhs LV 2009
(17.78 KiB) Pobrany 320 razy
misz_masz.vi
LV2009
(46.43 KiB) Pobrany 339 razy
Pozdrawiam Tomasz
vugie

Równania Różniczkowe

Ewidentnie generujesz 2-elementowe F(X,t) (prawe strony), podając 4-elementowy wektor startowy. Solver jest gotowy na 4 równania, a dostaje prawe strony tylko dla dwóch. Coś dziwnego dzieje się też w pętli for. Masz, jak rozumiem, 20 wektorów a (reprezentowanych przez kolejne wiersze w tablicy a(t) ), a wymuszasz 1000 iteracji pętli... To co musisz zrobić w pętli For, to dla każdego wektora (czyli 20 iteracji i wymusi się to samo dzięki indeksowanemu wejściu) obliczyć (interpolować) wartość w chwili t. Potem musisz odpowiednie X-y poprzemnażać przez odpowiednie a(t) tak, by odzwierciedliło to Twój układ równań. WYjściowa tablica musi mieć rozmiar taki jak ilość równań, czyli 4.
Mój przykład dotyczył 2 równań sterowanych 4 wektorami a.
Awatar użytkownika
TomI85

Vugie nie mogę sobie poradzic z wyprowadzeniem 4 rownań z funcji f(x,t). brak pomysłów proszę o pomoc
Załączniki
bląd
bląd
przykład_2.vi
LV 09
(46.58 KiB) Pobrany 330 razy
ode rhs.vi
LV 09
(17.85 KiB) Pobrany 303 razy
Pozdrawiam Tomasz
ODPOWIEDZ