problem z aplikacja exe

Tematy związane z tworzeniem dużych aplikacji. Zaganiednia dotyczące architektury oraz zasad tworzenia optymalnych rozwiązań.
artur247
Wersja środowiska: LabVIEW 2010
Kontakt:

problem z aplikacja exe

Post autor: artur247 »

Utworzylem aplikacje exe i wszystko dziala pieknie do czasu az nie uruchomie jej na innym komputerze z innym monitorem. Gdy dam pelny ekran rozsypuje mi caly uklad panelu frontowego. przestawia wykresy tabele itp.
Czy jest jakas opcja pozwalajaca zablokowac polozenie obiektow? zeby nie przesowaly sie przy przelaczaniu na pelny ekran itp.

PS. dla zainteresowanych link z Runtime engin dla labVIEW2011. Troche sie go naszukalem.
http://joule.ni.com/nidu/cds/view/p/id/2294/lang/en
PiDi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Re: problem z aplikacja exe

Post autor: PiDi »

Witam, mógłbyś pokazać jakiś screen przed/po, żeby było wiadomo, co tam się sypie dokładnie?
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
wino
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW

Post autor: wino »

Witam,

Zacznę od run time'a i wyszukiwania driverów na stronie NI. Poniżej stronka na, której znajdziesz wszystko co ci potrzeba.
http://www.ni.com/drivers/
Ty podałeś link do run time'a do labview w wersji 2010 ... a nie 2011, ale zapewne taki ci jest potrzebny. Zresztą jest to niepełny runtime. Prawdopodobnie ci wystarcza, ale lepiej zainstalować ten:
http://joule.ni.com/nidu/cds/view/p/id/2292

Co do przenoszenia aplikacji na inny komputer to przede wszystkim należy zadbać o to, żeby świadomie używać czcionek programu. Domyślnie ustawiona jest czcionka Application Font. Jest ona różna dla różnych systemów operacyjnych. Dla przykładu w Windows 7 jest segoe UI, a dla XP chyba Tachoma. Jeśli używasz domyślnej czcionki i przeniesiesz aplikację napisaną pod windowsem 7 na komputer z XP, to ci sie wszystko rozwali, bo systemy mają różne domyślne czcionki. Dlatego najlepiej zaznaczyć wszystkie kontrolki na panelu ustawić im jedną konkretną czcionkę, np. Segoe UI i przy przenoszeniu na inny komputer doistalować czcionkę Segoe UI. Wtedy masz pewność, że interfejs nie rozjedzie ci się przy przenoszeniu między różnymi OS.

Co do skalowania, to nie jest to taka prosta sprawa. Gdy maksymalizujesz okno nic nie powinno się zmienić, ale zapewne włączyłeś opcję "Scale all object with Pane" (czy jakoś tak) i przy skalowaniu wszystkie kontrolki się rozjeżdżają w niekontrolowany sposób. Nie jest to najlepsze rozwiązanie. Osobiście nigdy z niego nie korzystam. Moim sprawdzonym sposobem jest wybranie jednej kontrolki (najczęściej wykresu), skalowanie jej wraz ze zmianami rozmiaru okna. Wystarczy, że naciśniesz na wybraną kontrolkę i wybierzesz opcję "Scale object with pane". Reszta kontrolek nie będzie zmieniała rozmiaru, ale będzie zmieniała położenie proporcjonalnie do wielkości skalowanej kontrolki.

Odpowiedź na Twoje pytanie brzmi: Chyba nie da się zablokować kontrolek. Mi się przynajmniej nie udało." Załącz VI panelu programu, to pomogę Ci wybrać sposób skalowania.
artur247
Kontakt:

Link ktory zamiescilem jest do LabVIEW 2010 z sp1 w papierach ktore mam nazywaja to Spring 2011 stad ta pomylka w nazwie. Wiem ze to niepelny Runtime ale chcialem zminimalizowac instalowane pliki. Niemniej dziekuje za link do pelniejszej wersji, przyda sie.
A oto obraz panelu przed
okno programu zaraz po otworzeniu
okno programu zaraz po otworzeniu
oraz po zmianie ksztaltu okna, tutaj okno przesuniete na lewo. Ten sam efekt jest jak otwieram ten program na monitorze z inna rozdzielczoscia.
okno programu po orzesunieciu w lewo
okno programu po orzesunieciu w lewo
napewno da sie jakos zablokowac elementy pulpitu wzgledem siebie, zeby sie nie przesowaly tylko chowaly poza widoczny obraz gdy np zmniejsza sie wielkosc okna.
artur247
Kontakt:

problem z aplikacja exe

A odpowiedz jest taka prosta wystarczylo poszukac
http://digital.ni.com/public.nsf/allkb/ ... D500555ED7

dziekuje za pomoc
Awatar użytkownika
wino

Nie wiem jak ty masz skonstruowany ten VI, ale jak ja dam Lock to i tak mi się kontrolki przesuwają.

Możesz wrzucić tego VI?
artur247
Kontakt:

OK oto ten VI w calej okazalosci. Tylko sie nie smiac bo on tak chalupniczo sklecony troche :)
front panel 6.vi
(50.09 KiB) Pobrany 467 razy
Awatar użytkownika
wino

Sprawdziliśmy to na dwóch kompach z labview 2010 i z labview 2010 sp1 i dalej nie wiem jak zrobić, tak żeby się te kontrolki przesuwały.

Możesz napisać jak to zrobiłeś, że one się przesuwały?
artur247
Kontakt:

Ten VI ktory wrzucilem ma juz zablokowane kontrolki. Po utworzeniu z niego exe wszystko jest ok i nic sie nie przesowa przy zmianie rozmiaru okna. Wystarczylo zaznaczyc wszystko na panelu i zablokowac tak jak w powyzej zalaczonym przykladzie.
Ponizej exe utworzony z poprzedniej wersji VI z nie zablokowanymi kontrolkami. I tu wszystko lata ja sie zmienia rozmiar okna.
Buchi reactor data recorder.zip
(78.95 KiB) Pobrany 395 razy
Awatar użytkownika
wino

A dużym problemem dla Ciebie będzie wrzucenie źródłowego pliku VI, z którego wygenerowane zostało to Exe.
Nigdy się nie spotkałem z taki problemem jak u Ciebie i chce się dowiedzieć dlaczego ci te kontrolki latają, bo w exe rzeczywiście latają.

Odblokowaliśmy kontrolki na VI przesłanym przez Ciebie, wygenerowaliśmy Exe i program zachowywał sie tak jak podejrzewaliśmy, czyli nic się nie przesuwało.
artur247
Kontakt:

nie ma sprawy, ponizej starsza wersja VI. po utworzeniu z niej exe pojawil sie problem z latajacymi kontrolkami
front panel 5 double graphs.vi
(50.51 KiB) Pobrany 440 razy
tak przy okazji jest to program do odczytu danych po RS232 z urzadzenia controlnego BDS MC firmy BuchiGlas.
Awatar użytkownika
wino

Kontrolka Tab Control ma włączoną opcję "Scale object with pane". Jeśli ją wyłączysz wszystko przestaje "latać".
Użycie opcji Lock na w/w kontrolce automatycznie blokuje tą opcję.
artur247
Kontakt:

No i wszystko jasne. Wielkie dzieki, nie wiedzialem o tym
artur247
Kontakt:

Okazalo sie za sam Runtime engine nie wystarcza do uruchomienia mojej aplikacji. Ala znalazlem na forum rozwiazanie tego problemu.
http://wwww.labview.pl/viewtopic.php?f=14&t=3444
zamiast szukac instalki do runtime wystarczy utworzyc plik instalacyjny zawierajacy go, no i mozna dodac inne niezbedne pliki
ODPOWIEDZ