Witam,
czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak porównać dwie tablice tak aby na wyjściu otrzymać wartość true/false. Chodzi mi o to że mam dwa wykresy sygnału cyfrowego (0,1) i chodzi mi o to aby tak je porównać że gdy w obu przypadkach na osi Y mam wartość 1 to na wyjściu mam wartość "prawda" zaś w każdej innej sytuacji wartość fałsz.
pozdrawiam
Porównanie tablic
- smiga
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Re: Porównanie tablic
Nie do końca rozumiem problem - czy chodzi o coś takiego jak poniżej:
- Załączniki
-
- porownanie_sygn.png (11.7 KiB) Przejrzano 6317 razy
trochę poplątałem z tymi tablicami, zresztą właśnie się dowiedziałem że nie trzeba nic porównywać no ale nadal mam problem. W załączniku na schemacie mam dwa wygenerowane sygnały jeden prostokątny a drugi to impuls. No i teraz mam problem, chciałem zrobić licznik niskich częstotliwości. Wygenerowałem sygnał prostokątny który może być wzorcem. Wygenerowałem tez impuls o określonej szerokości, w tym przypadku 300ms. i teraz chce aby podczas gdy wystąpi tu 1 chciałbym zliczać impulsy z generatora wzorcowego.
obecnie zliczanie jest na stałą zrobione, a chciałbym aby sekwencja uruchamiała sie tylko gdy sygnał z pulse patterb jest na 1
mógłbyś mi podpowiedzieć jak to zrobić?obecnie zliczanie jest na stałą zrobione, a chciałbym aby sekwencja uruchamiała sie tylko gdy sygnał z pulse patterb jest na 1
- smiga
- Administrator
Wykombinowałem np. coś takiego:
- Załączniki
-
- licznik_bramkowany.vi
- v9.0
- (18.23 KiB) Pobrany 242 razy
witaj, dzięki za ten licznik.
wszystko fajnie tylko teraz mam drugie pytanie. Twój licznik zlicza wszystkie impulsy, nawet te nie pełne. Jesli impuls wystąpi na początku lub końcu okna zliczania to czasem jest ucięty, a mimo to licznik go zlicza. Można wprowadzić warunek który pozwalałby zliczać tylko pełne impulsy? Da się w ogóle to zrobić na Twojej metodzie?
wszystko fajnie tylko teraz mam drugie pytanie. Twój licznik zlicza wszystkie impulsy, nawet te nie pełne. Jesli impuls wystąpi na początku lub końcu okna zliczania to czasem jest ucięty, a mimo to licznik go zlicza. Można wprowadzić warunek który pozwalałby zliczać tylko pełne impulsy? Da się w ogóle to zrobić na Twojej metodzie?
- smiga
- Administrator
Troszkę namieszane ... ale działa:
- Załączniki
-
- licznik_bramkowany.vi
- v9.0
- (21.68 KiB) Pobrany 269 razy
Dziękuje bardzo za pomoc