Usuwanie elementów z tablicy

Tematy związane z tworzeniem dużych aplikacji. Zaganiednia dotyczące architektury oraz zasad tworzenia optymalnych rozwiązań.
Awatar użytkownika
Labqu
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

Usuwanie elementów z tablicy

Post autor: Labqu »

Witam ;)

Problem:
Chcę usunąć wszystkie elementy z tablicy, których wartość jest poniżej pewnej wartości progowej.

Mierzę dwie wartości, dla uproszczenia przyjmijmy, że będą to X oraz Y. Taka para mówi mi o właściwościach obiektu, podkreślam słowo para!
Po zakończeniu pomiaru mam dwa wektory wartości X oraz Y. W przypadku, gdy jedna z wartości z wektora X jest mniejsza, niż, np. 5 wartość ta nie jest brana w dalszym etapie pod uwagę. Ale jako, że pomiar charakteryzują wartości X i Y, więc cała para jest kasowana.

Przykład:
X = [ 10 32 2 29]
Y = [0.2 0.3 0.6 0.4]

W wektorze X element 3 ma wartość 2, a więc po przekształceniu wektory powinny wyglądać tak:
X = [ 10 32 29]
Y = [0.2 0.3 0.4]

W jaki sposób najprościej to zrobić ? Próbowałem w pętli for z wykorzystaniem bloczku Delete From Array, lecz wyniki nie wychodzą poprawne.
You don't need a reason to help people.
PiDi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Re: Usuwanie elementów z tablicy

Post autor: PiDi »

Witam
Skoro i tak przeszukujesz całą tablicę, to możesz utworzyć w pętli nową tablicę (w zasadzie to dwie) w którą będziesz wpisywał tylko te poprawne dane.
Wydaje mi się jednak, że ten sposób jaki proponujesz jest najlepszy i musi działać, więc pokaż kod ;)
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Labqu
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

Post autor: Labqu »

Wstyd się przyznać @-) Ale problem twkił w Shift Register, a raczej w jego braku ;)

W załączniku przykład, może w przyszłości komuś się przyda!

Dziękuję za odzew ;)

EDIT:

A jednak nie działa, w przypadku więcej niż jednej wartości którą powinien usunąć, usuwa nie tą którą trzeba.
Załączniki
przyklad.vi
(9.13 KiB) Pobrany 343 razy
You don't need a reason to help people.
PiDi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Post autor: PiDi »

Prosta sprawa: kiedy usuwasz któryś element, wszystkie indeksy elementów następujących po nim zmniejszają się o 1. Poprawka w załączniku.
Załączniki
przyklad.vi
(9.8 KiB) Pobrany 387 razy
ObrazekObrazekObrazekObrazek
ODPOWIEDZ