Witam. środowisko pracy: LabVIEW 7.1, system Windows XP
robie sobie w LabVIEW symulacje sieci komputerowej i przy zwiększeniu parametrów (ilość iteracji=100000 i ilość stacji=1000 [dla 100 jest OK]) pojawia mi się błąd: LabVIEW: Memory is full. VI "..." was stopped at Loop Tunnel 0xC38 of subVI "..."
pamięć wirtualna: rozmiar pliku stronicowania 4096 - 4096 (czyli max jaki udało mi sie ustawić).
wiem, że nie jako pierwszy zetknąłem się z problemem przydzielania pamięci przez LabVIEW, gdzieś kiedyś usłyszałem podpowiedź: referencje. starałem się rozwiązać problem przez zastosowanie reference ale bez większych rezultatów (może nieumiejętnie zastosowałem...)
Czy ma ktoś na to jakiś patent? bardzo bym prosił o pomoc.
Wcześniej pracowałem w Matlabie, którego zajechałem. LabVIEW pracuje znacznie szybciej a przede wszytkim jaśniej (nie gubię się w miecierzach) ale potrzeba obejść problem z przydzielaniem pamięci.
W załączniku mój podstawowy program.
Pozdrawiam.
LabVIEW: memory is full
Re: LabVIEW: memory is full
1. Czy komunikat jest już na starcie? Mam 54obroty głównej pętli FOR i kręci sie nadal przy parametrach: 1000 stacji 100000 losowań 0,7 alfa
Trop 1szy: mam 640MB RAMu, może problem z pamięcią operacyjną...?
2.
Trop drugi dana DBL zapisywana jest przez LabVIEW na 64 bitach. Proponuję sprawdzić gdzie LV alokuje pamięć dla danych:
Tools>>Advanced>>Show Buffer Allocations i przeliczyć ile alokuje. ...na pierwszy rzut oka dużo tego wyjdzie...
Podejrzewam że środowisko już siedzi na krawędzi
wydajności twojego komputera.
Zajętość zasobów sprzętu przy uruchomionej aplikacji procesora oczywiście 100%
Pamięci 715MB
Trop 1szy: mam 640MB RAMu, może problem z pamięcią operacyjną...?
2.
Trop drugi dana DBL zapisywana jest przez LabVIEW na 64 bitach. Proponuję sprawdzić gdzie LV alokuje pamięć dla danych:
Tools>>Advanced>>Show Buffer Allocations i przeliczyć ile alokuje. ...na pierwszy rzut oka dużo tego wyjdzie...
Podejrzewam że środowisko już siedzi na krawędzi
wydajności twojego komputera.
Zajętość zasobów sprzętu przy uruchomionej aplikacji procesora oczywiście 100%
Pamięci 715MB
nie, z początku jest OK, tylko jak przychodze rano (aplikacja sie wykonuje w nocy) to widze ten niemiły komunikat.
pamięci RAM owszem, mam tylko 256MB.
skoro "środowiko siedzi na krawędzi" jak piszesz, to co proponujesz zrobić? będzie jakieś rozwiązanie? zawsze moge rozbić symulacje i potem składać macierze wyników - ale do tego łatwo się można przyczepić merytorycznie, a tego właśnie musze uniknąć.
pozdrawiam
p.s. za drugim Tropem nie nadążam...
czy jest możliwość jakiegoś dynamicznego przypisywania pamięci? czy tego nie powinny właśnie załatwiać owe references?
pamięci RAM owszem, mam tylko 256MB.
skoro "środowiko siedzi na krawędzi" jak piszesz, to co proponujesz zrobić? będzie jakieś rozwiązanie? zawsze moge rozbić symulacje i potem składać macierze wyników - ale do tego łatwo się można przyczepić merytorycznie, a tego właśnie musze uniknąć.
pozdrawiam
p.s. za drugim Tropem nie nadążam...

poradziłem sobie (LAVA) - zamiast pamiętać array, która nie jest mi potrzebna do kolejnych iteracji i która robi się po kilku pętlach ogromna, zapisuje ją do pliku i po problemie.
przed zapisem i wizualizacją odczytuje z pliku i mam to co chciałem.
tzn. zapuściłem dla 1000000iteracji i na rano zrobił do 122
chyba trzeba będzie zatrudnić kompa na weekend
przed zapisem i wizualizacją odczytuje z pliku i mam to co chciałem.
tzn. zapuściłem dla 1000000iteracji i na rano zrobił do 122

chyba trzeba będzie zatrudnić kompa na weekend