Wartość default, czy też podana z zewnątrz VI
Witam,
w VI istnieje możliwość ustawienia wartości default dla kontrolek.
Czy jest możliwość stwierdzenia wewnątrz VI (programowo), czy wartość jaką dostaliśmy
jest wartością default, czy też wartością podaną przez użytkownika?
Inaczej mówiąc / myśląc, czy jest możliwość stwierdzenia, czy do naszego bloczku (VI) jest podłączony przewód pod konkretny konektor?
Zaznaczam, że porównanie wartości otrzymanej z ustawioną na default nie wchodzi w grę (bo jeśli default = 100 i użytkownik
podstawi 100, to brak możliwości stwierdzenia skąd pochodzi ta wartość, a ma to znaczenie dla pomysłu, który chcę zmaterializować)
Z góry dzięki za pomoc,
Zbych
w VI istnieje możliwość ustawienia wartości default dla kontrolek.
Czy jest możliwość stwierdzenia wewnątrz VI (programowo), czy wartość jaką dostaliśmy
jest wartością default, czy też wartością podaną przez użytkownika?
Inaczej mówiąc / myśląc, czy jest możliwość stwierdzenia, czy do naszego bloczku (VI) jest podłączony przewód pod konkretny konektor?
Zaznaczam, że porównanie wartości otrzymanej z ustawioną na default nie wchodzi w grę (bo jeśli default = 100 i użytkownik
podstawi 100, to brak możliwości stwierdzenia skąd pochodzi ta wartość, a ma to znaczenie dla pomysłu, który chcę zmaterializować)
Z góry dzięki za pomoc,
Zbych
- Pitol
- Moderator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
A możesz powiedzieć więcej o tym pomyśle? Bo mnie zaciekawiłeś a w międzyczasie pomyślę czy da się uzyskać to co chcesz...
Re: Wartość default, czy też podana z zewnątrz VI
Jasne, żadna tajemnica.
Mam pewne rozwiązanie wykonane na trzech VI.
1. Inicjalizuje okienko modalne
2. Zmienia w nim wartość
3. Zamyka okienko
Wszystkie trzy przekazują między sobą referencję do zainicjowanego okienka.
Pomysł polega na ściśnięciu 3 VI do 1.
Przykładowo jeden z konektorów boolean ustawiony na true włącza inicjalizację okienka, ustawiony na false zamyka okienko no i brakuje mi 3 stanu ;)
Nie chcę sterować jakimiś liczbami z nieba bo za miesiąc zapomnę, która wartość do czego służyła, więc wymyśliłem sobie że konektor można ustawić na default = true
i stwierdzając, czy podaję jakąś wartość, czy też nie podaję uzyskam 3 stan na kontrolce 2 stanowej ;)
Bardziej obrazowo w załączeniu (wersja mocno robocza) uruchamiamy aplikacja.vi
Mam pewne rozwiązanie wykonane na trzech VI.
1. Inicjalizuje okienko modalne
2. Zmienia w nim wartość
3. Zamyka okienko
Wszystkie trzy przekazują między sobą referencję do zainicjowanego okienka.
Pomysł polega na ściśnięciu 3 VI do 1.
Przykładowo jeden z konektorów boolean ustawiony na true włącza inicjalizację okienka, ustawiony na false zamyka okienko no i brakuje mi 3 stanu ;)
Nie chcę sterować jakimiś liczbami z nieba bo za miesiąc zapomnę, która wartość do czego służyła, więc wymyśliłem sobie że konektor można ustawić na default = true
i stwierdzając, czy podaję jakąś wartość, czy też nie podaję uzyskam 3 stan na kontrolce 2 stanowej ;)
Bardziej obrazowo w załączeniu (wersja mocno robocza) uruchamiamy aplikacja.vi
- Załączniki
-
- Okienko.rar
- (38.76 KiB) Pobrany 282 razy
- Pitol
- Moderator
A nie można by zastąpić tej kontrolki np. enumem?
Jasne, że można.
W rzeczywistości można to pewnie wykonać na 100 sposobów, ale jak kombinowałem rozwiązanie
to wpadłem na powyższy pomysł.
W strukturach C, VBasic można dość łatwo stwierdzić, czy wartość otrzymana jest wartością
default, czy też podstawioną. Już pal licho ten projekt ;) Pytałem z czystej ciekawości, bo
pod skórą czuję spory potencjał możliwości wykorzystania 3 stanu na kontrolce 2 stanowej
Zbych
W rzeczywistości można to pewnie wykonać na 100 sposobów, ale jak kombinowałem rozwiązanie
to wpadłem na powyższy pomysł.
W strukturach C, VBasic można dość łatwo stwierdzić, czy wartość otrzymana jest wartością
default, czy też podstawioną. Już pal licho ten projekt ;) Pytałem z czystej ciekawości, bo
pod skórą czuję spory potencjał możliwości wykorzystania 3 stanu na kontrolce 2 stanowej
Zbych
- Pitol
- Moderator
Dziś nic nie wymyślę... za dużo wina się rozlało ;) ale ogólnie, średnio to widzę...
- rivui
- Wersja środowiska: LabVIEW 8.5
Hej!
W załączniku zamieszczam mój pomysł. Generalnie to jest to troche oszukiwanie a mianowicie sprawdzam czy od czasu odpalenia Vi zmieniła sie jej wartość używając Even Structure. Więc jeżeli ktoś zmienił z 10 które było default na 10 to jest to liczone jako zmiana. Program działa dobrze ale byłby pewnie najbardziej użyteczny jezeli byłby używany jako pop-up.
No i Twoja wersja LabView musi obsługiwać Event Structures.
Pozdrawiam.
W załączniku zamieszczam mój pomysł. Generalnie to jest to troche oszukiwanie a mianowicie sprawdzam czy od czasu odpalenia Vi zmieniła sie jej wartość używając Even Structure. Więc jeżeli ktoś zmienił z 10 które było default na 10 to jest to liczone jako zmiana. Program działa dobrze ale byłby pewnie najbardziej użyteczny jezeli byłby używany jako pop-up.
No i Twoja wersja LabView musi obsługiwać Event Structures.
Pozdrawiam.
- Załączniki
-
- IfDefault.vi
- (9.18 KiB) Pobrany 294 razy
- wino
- Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW
Siema,
Nie wczytywałem się zbytnio w temat, bo trochę nie ogarniam, ale jest taka własność kontrolki DefaultValue.
.Musisz sobie LV Scripting zainstlować i powinna się pokazać w weźle własności związanym z kontrolką. Może to ułątwi sprawę.
Nie wczytywałem się zbytnio w temat, bo trochę nie ogarniam, ale jest taka własność kontrolki DefaultValue.
.Musisz sobie LV Scripting zainstlować i powinna się pokazać w weźle własności związanym z kontrolką. Może to ułątwi sprawę.