Operacje na tablicach - SubVI

Tematy związane z tworzeniem dużych aplikacji. Zaganiednia dotyczące architektury oraz zasad tworzenia optymalnych rozwiązań.
zbychlew
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Post autor: zbychlew »

Witam,
jestem tu nowy, ledwie zaczynam zabawę z LV - w programowaniu jakieś tam doświadczenie mam jednak programowanie wizualne bloczkami/obrazkami to nie lada wyzwanie szczególnie dla początkującego z nawykami do ASCII kodu ;) nie zamierzam jednak szybko kończyć tej zabawy, szczególnie że mam extra mentora, który niestety dzisiaj jest nieobecny ;)

To moja pierwsza zupełnie samodzielna praca, więc jakość kodu niekoniecznie jest optymalna ;)
Do rzeczy: standardowe bloczki z grupy array pozwalają na podłączanie tablic dowolnego typu, czasem i wymiaru. Popełniłem kod, który funkcjonuje zgodnie z założeniem: pobiera tablicę o dowolnym wymiarze i zwraca jednowymiarową tablicę tego samego typu, w której występują posortowane unikaty wartości z tablicy wejściowej. Zamknąłem to w SubVI i niestety nie wszystko działa tak jak zakładałem. SubVI przyjmuje jedynie tablicę o tym samym typie, na którym go pisałem.

Wg mnie logiczna budowa programu pozwala na podłączenie tablicy dowolnego typu, choćby string ale niestety w tym wypadku wymaga modyfikacji większości kabli.

No i tu pytanie jak wykonać SubVI, który przyjmie tablicę dowolnego typu i zwróci tablicę o tym samym typie?

Pozdrawiam
Zbych
Załączniki
Unikaty.jpg
Awatar użytkownika
bartus
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

Post autor: bartus »

Najlatwiej przygotować pare wersji tej funkcji i zamknąć w SubVI polimorficzny, który będzie potem dostosowywał się do wejścia.
Jest pare rzeczy dla których warto zyc - TO,UE i nie zmienia sie nic :)
Awatar użytkownika
smiga
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2019

Re: Operacje na tablicach - SubVI

Post autor: smiga »

Dokładnie - polimorficzny VI rozwiąże problem, a robi się go:
File/New... Polymorphic VI ... i Add dodaje poszczególne wersje VI'i, które można przygotować wcześniej lub na bieżąco poprzez File/New VI ;)
__ Arkadiusz Śmigielski, tel. 662 01 01 74___
ObrazekObrazekObrazek
Pomogłem ... postaw kawę: https://buycoffee.to/smiga
zbychlew
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Re: Operacje na tablicach - SubVI

Post autor: zbychlew »

Dziękuję bardzo za ekspresowe podpowiedzi ;)
Dość ciekawe rozwiązanie i rzeczywiście działa - w załączeniu Polimorficzne VI, które stworzy coś na wzór słownika dowolnej tablicy DBL lub String ;), a kolejne typy w miarę potrzeb łatwo dorobić ;)

Zbych
Załączniki
UnikatyString.vi
(8.25 KiB) Pobrany 282 razy
UnikatyDBL.vi
(8.2 KiB) Pobrany 255 razy
PoliUnikatyArray.vi
(3.97 KiB) Pobrany 282 razy
ODPOWIEDZ